Debat regeerverklaring xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
02.01.2009 12.26u - Vanmiddag debatteert de Kamer van Volksvertegenwoordigers over de regeerverklaring van Herman Van Rompuy. In zijn tussenkomst merkte Vlaams Belang-fractieleider Gerolf Annemans onmiddellijk op dat het nieuwe begrip in de Wetstraat, na de actieve welvaartstaat van Paars en het goed bestuur van Leterme, vertrouwen is. Voortdurend herhaalde Van Rompuy het woord vertrouwen, maar laat vertrouwen van de bevolking in deze regering nu net datgene zijn wat manifest ontbreekt. Opvallend is wat er niet in het akkoord van de meerderheidspartijen staat: immigratie en asiel. Nochtans was asiel en migratie in de regering-Leterme een van de grote probleemdossiers, zo schrijft De Standaard vandaag terecht. De houding van PS en CDH gaat diametraal in tegen die van de andere meerderheidspartijen, CD&V, Open VLD en MR. De eerste twee pleiten voor een brede regularisering, de andere partijen willen daar niet van weten en zetten vooral in op economische migratie.
Men mag inderdaad aannemen dat de breukleun inzake asiel ook dwars door de nieuwe regering loopt, maar Van Rompuy I rept hier met geen woord over. Het Vlaams Belang merkte in de Kamer overigens op dat CD&V in haar oppositietijd tegen de Snel-Belgwet was, maar nu wellicht opnieuw een regularisering zal doorvoeren.
Remake van Paars
Gerolf Annemans stipte aan dat deze regering schijn belangrijker acht dan realiteit en bijgevolg aan het hoofd staat van een leugenland. Van Rompuy I doet precies het omgekeerde van wat de Vlamingen willen. Het verkiezingsprogramma waarmee CD&V in 2007 dertig procent van de Vlaamse kiezers kon overtuigen, ligt vandaag in de prullenmand.
Leterme had zijn Vlaams geweten en geheugen al aan de deur van de Wetstraat 16 laten staan, en u gaat door op dit elan, zo sneerde Annemans. We staan voor een remake van Paars.
BHV: toch compromis
Als voorbeeld haalde de fractieleider Brussel-Halle-Vilvoorde aan. Flagrant in tegenspraak met de bij herhaling gezworen eden dat voor de splitsing van BHV geen prijs zou worden betaald, staat in het regeerakkoord van Van Rompuy een passage die doet vrezen dat precies het omgekeerde zal gebeuren. De eerste minister stelt letterlijk dat inzake BHV een groep zal worden belast met het uitwerken van voorstellen voor oplossingen en dat de besluiten vanaf de zomer van 2009 besproken en uitgevoerd (moeten) worden. Met andere woorden: de splitsing van BHV zal niét worden gestemd door een Vlaamse meerderheid, maar ná de komende verkiezingen zullen de meerderheidspartijen wel degelijk onderhanden en Vlaamse toegevingen doen.
Annemans stelde nog vast dat deze regering helemaal niet verkozen is door het volk: Van Rompuy is niet door de kiezers, maar door het Paleis aangeduid. Niemand moet mij nog komen zeggen dat deze koning enkel maar protocollaire macht heeft, aldus Annemans. Deze regering beschikt niet alleen over geen enkel mandaat van de Vlaamse kiezers, maar gaat bovendien van start zonder een meerderheid aan Vlaamse zijde. Deze regering is ondemocratisch. Deze regering is een regering tegen Vlaanderen.
|