01.04.2009 13.54u - Vandaag maakt De Tijd melding van een achtergehouden transferstudie van de Vlaamse administratie. De krant weet dat de studie al klaar is sinds eind vorig jaar, maar dat de Vlaamse regering in volle communautaire crisis besliste om de kwestie van de transfers te vergeten.
In een reactie noemt het Vlaams Belang de houding van de Vlaamse regering verbazend. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
In het Vlaams Parlement zullen wij alleszins peilen naar de beweegredenen van de Vlaamse excellenties om de transferstudie achter te houden.
Achtergehouden studie over transfers bewijst gelijk Vlaams Belang
01.04.2009 11.39u - De Tijd maakt vandaag melding van een achtergehouden transferstudie van de Vlaamse administratie (Abafim). Uit de studie blijkt dat elk jaar 4,77 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië wordt getransfereerd. Een verschillende berekeningswijze maakt dat de transfercijfers van de Vlaamse administratie een miljard lager liggen dan die van de Nationale Bank (september 2008).
De studie van de Vlaamse administratie onderzocht bovendien enkel de transfers via de sociale zekerheid, de federale begroting en de financiering van de deelstaten, maar houdt geen rekening met de transfers via de staatsschuld. Het Vlaams Belang maakte die berekening wél: de geldstromen via de staatsschuld en de intresten bedragen meer dan 6 miljard euro, wat de totale jaarlijkse transfersom volgens berekeningen van onze Studiedienst op minstens 12,6 miljard brengt.
Het is verbazend dat geen enkele van de officiële studies rekening houdt met de transfers via de staatsschuld. Nog meer verbazend is het feit dat de Vlaamse regering de studie al in november vorig jaar in de lade had liggen, maar besliste de cijfers niet vrij te geven om geen olie op het communautaire vuur te gooien. De miljardenstroom naar het zuiden van het land zou voor Vlaamse politici net een extra argument moeten zijn om te nemen wat Vlaanderen toekomt. De lamlendige houding van de Vlaamse regering staat helaas in schril contrast met het zelfbewuste Vlaams geld in Vlaamse handen-standpunt van het Vlaams Belang.
In het Vlaams Parlement zal het Vlaams Belang verdere navraag doen over de beweegredenen van de Vlaamse regering om de transferstudie achter te houden.
Bruno Valkeniers Voorzitter Vlaams Belang Joris Van Hauthem Perswoordvoerder
|