Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    25-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kleine dingen in de tuin

    Het gaat niet alleen om kleine planten maar ook over kleine ingrepen.



    Op de rand van de vijver staat een mooie plant leverkruid.

    Dit is een echte bijen en vlinder bloeier.
    Als die in zaad komt zit je het volgend jaar met een groot probleem.


    Om het uitzaaien te beletten worden de zaadkoppen er uit geknipt.

    Als je dat niet doet heb je het volgend voorjaar een tuin vol leverkruid.


    September is de paddenstoelen maand en dit jaar staan er in het gras van de tuin.

     

    Ik heb die eens op een andere manier bekeken en het doet spontaan aan kabouter plop denken.




    De pikante pepertjes buiten, zijn in enkele dagen van groen naar rood geëvalueerd.



    In de serre is er nog geen sprake van rijpen.  De paprika’s zijn er zelfs sterk ondermaats.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.


    Bij zonnig weer zit ik achter in de tuin te genieten.

    Ik ben er op de bank vervoegd door de poes die op een totaal andere manier komt genieten.

    Dat zijn zo van die kleine dingen die een buitenmens tot rust brengen.

    25-09-2013 om 09:24 geschreven door tuinblog d


    24-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe ik mollen weg jaag

    Molshopen in de tuin, dat ben ik niet gewoon maar plots zijn ze er toch.

    Als er vroeger al eens één te voorschijn kwam, dan dreef ik de aarde open.

    Dan kwam er geen nieuwe. We bleven zeer lang gespaard van molshopen in onze tuin.



    Maar dit jaar, dat in vele opzichten anders is de de laatste jaren, blijft de mol telkens een nieuwe hoop naar boven te duwen.
    Je kunt de sporen zien van vorige hopen die ik open dreef op het gras.
    Nu schep ik ze op en bewaar de aarde.


    Er kwam er zelfs één piepen in de moestuin. Door het omwoelen van de grond is hij weg.

    Voorlopig blijft hij weg. Dat kan natuurlijk plots veranderen.



    Op één plaats in het gras heb ik een mol verdreven met visresten.
    Kort daarna lag er een hoop op een andere plaats in het gras en één in de moestuin..


    Ik neem de resten van een gerookte haring.  Verse vis is beter omdat de geur veel sterker is.

    Als je tegenwoordig naar een viskraam gaat zijn de meeste vissoorten gefileerd of Total opgekuist.
    Zo blijf je slechts met een afgelikte graat over. En veel reuk gaat daar niet van uit.
    Viswinkels zijn hier in onze streek eerder zeldzaam. 
    Velen van hier gaan naar de vistrap in Oostende dat hier dichtbij ligt. 



    Alles staat klaar en zo kan de operatie beginnen.



    Ik delf het begin van de mollengang bloot.



    De aarde van de molshoop spaar ik want dat is ideale zaaigrond.
    De afval van de droge haring duw ik in het gat en ik vul de put.


    Ik vul terug aan en laat het een beetje bol liggen want de aarde zakt terug.

    Zo komt alles min of meer op het niveau van het gras oppervlak.



    Hier op die andere plaats had ik het oppervlak effen gemaakt  en kwam er een laagte van.
    Ik heb dan wat aangevuld met aarde en nu komt het groen terug.
    Daarvoor is klaver veel beter dan gras dat je moet bijzaaien. 
    Dat je een heel mooie grasmat moet hebben met enkel grassprieten is commercantentaal. 
    Een klavermat blijft groen, zelfs in een droge periode, wat gras niet doet.
    Het komt erop aan je smaak een eigen duwtje te geven in de ecologische richting.

     

    24-09-2013 om 07:34 geschreven door tuinblog d


    23-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.grond die vrij komt

    De staakbonen waren uitgeteld en werden weggehaald.

    Doordat ook de salade was geoogst, kwam vak 1 volledig vrij.


    De laatste tijd krijg ik meer en meer molshopen in het decor van mijn tuin.

    Het is wel de eerste keer dat ik er één aangeboden krijg in de moestuin.
    Toch vind ik dat veel minder erg dan een bovenkruiper juist onder het oppervlak.
    Als die dan nog rondcrost op een pas gezaaid vakje, dan zit je pas met een probleem.



    De resten van de gebruikte mulch worden op een hoopje geharkt.


    Vak 1 wordt langs drie zijden afgeboord.


    Als de twee lange zijden afgewerkt zijn blijft nog enkel de korte kant over.


    Omdat die een klein deeltje is van de achterlijn van de moestuin wordt de hele lijn afgeboord.



    De vrijgekomen grasvodden zijn weg geharkt zodat het vakje klaar is voor de laatste bewerking.


    En die is de grond omwoelen met de spitvork.
    Het gaat zeer vlot omdat de grond behoorlijk vochtig ligt.



    Het laatse wat nu nog moet gebeuren is de spitvork reinigen.

    Tegen de rode biet aan komt de miniserre met late veldsalade.

    Eerst moet ik die nog herstellen van een totaal gebroken glas.
    Wat op de rest van de grond komt moet ik nog bekijken. 
    Het wordt hoogstwaarschijnlijk gele mosterd als groenbemester.

     

    23-09-2013 om 07:52 geschreven door tuinblog d


    21-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nitraat - nitriet

    Wat is nitriet en hoe ontstaat het?

    -Het nitriet-ion is een eenwaardig negatief geladen ion (anion) met als brutoformule NO2. Nitrieten zijn de zouten van waterstofnitriet (HNO2).


    -De onrechtstreekse inname van nitriet via voeding is laag. De omzetting van nitraat door ons eigen lichaam is de belangrijkste bron van nitriet.

    Nitriet kan schadelijk zijn voor onze gezondheid.

     

    Daaruit vloeit de vraag voort of je iedere dag salade mag eten?

                                                  

    Laat ons het hebben over:

    Nitraatrijke- en nitraatarme groenten.

    Nitraat komt van nature voor in groenten, maar ook in bijvoorbeeld water.

    Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet.

    Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, maar mag je dat iedere dag eten?

    Welke andere groenten zijn eigenlijk nitraatrijk? En welke juist nitraatarm?

     

    Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.

    Door het bewaren, bereiden of eten van nitraatrijke groente, wordt een deel ervan omgezet in nitriet.


    Overmatig innemen van nitriet kan dus schadelijk zijn voor de gezondheid.

     Nitraatrijke groenten :                                                               Nitraatarme groenten

     

    - Andijvie                                                                                        -Asperges
    - Rode bietjes                                                                                -Aubergines
    - Bleekselderij                                                                               -Bloemkool
    - Chinese Kool                                                                               -Broccoli
    - Koolrabi                                                                                       - Doperwten
    - Paksoi                                                                                           -Knolselderij
    - Postelein                                                                                      -Komkommer
    - Raapstelen                                                                                   -Kool, rode witte, savooi 
    - Sla, alle soorten                                                                         -Koolraap
    - Snijbiet                                                                                         -Paprika
    - spinazie                                                                                        -Prei
    - Spitskool                                                                                      -Schorseneren
    - Venkel                                                                                          -Snijbonen
    - Waterkers                                                                                   -Sperziebonen

                                                                                                              -Spruiten

                                                                                                              -Tomaten

                                                                                                              -Tuinbonen

                                                                                                              -Uien

                                                                                                              -Witloof

                                                                                                              -Wortelen.

    Nitraatrijke groenten en vis zijn een slechte voedselcombinatie


    Voedingsadvies
    - Eet niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groenten.
    Vier keer per week een schaaltje salade als bijgerecht telt daarbij mee als één keer.
    - Bewaar nitraatrijke groenten na aankoop niet langer dan twee dagen.
    Na twee dagen neemt het nitrietgehalte door de groei van bacteriën steeds verder toe.
    - Was spinazie en sla voor gebruik en verwijder bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren.
    Hiermee kan het nitraatgehalte tot 30 procent dalen.
    - Laat kliekjes van nitraatrijke groenten na verwarming snel afkoelen en bewaar ze daarna direct in de koelkast. Daarna kunnen ze weer
    opgewarmd worden, zonder dat het nitrietgehalte stijgt.

    Opgelet

    -Baby’s jonger dan 6 maanden hebben een lage maagzuurproductie.

    Daardoor vormen ze op basis van het voedsel meer nitriet in hun lichaam.

    Ook bindt nitriet bij baby’s beter aan eiwitten die voor zuurstoftransport zorgen.

    Het gevolg kan een zuurstoftekort zijn.

    -Geef kinderen jonger dan 6 maanden daarom liever geen nitraatrijke groenten

     Geef het vanaf 6 maanden niet vaker dan twee keer per week.

    -Geef het liever niet in combinatie met vis.


    Deze tekst is een bewerking uit de onderstaande site.
    Daar kan je de volledige bijdrage van 
    Franca van Dalen lezen.

    Bronnen: Voedingscentrum 
     
    http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/artikelen/7589/mag-je-iedere-dag-sla-eten



    Salades kunnen zo aantrekkelijk gemaakt worden.

    21-09-2013 om 07:28 geschreven door tuinblog d


    20-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakcursus met Michelle

    Ons bestuurslid Michelle, heeft als een natuurtalent de eerste van een reeks van drie baklessen gegeven.

    Op een rustige manier met zo nu en dan een grappige kwinkslag tussenin bracht zij het er succesvol van af.

    Op het einde kwam dan de proeverij als het absolute toppunt van de avond.

    Het viel op dat alle gebakjes gematigd zoet waren.


    Wordt het Stalhille uur weer ingevoerd zoals het vroeger was.

    De televisie heeft er veel toe bijgedragen om voordrachten en vertoningen stipt te laten beginnen.

    Er waren zes personen in groep te laat.  De bus had waarschijnlijk vertraging.


    De foto’s spreken meestal voor zichzelf. Ik plaats enkel commentaar waar ik het nodig acht.
    Ze zijn gegroepeerd per gebak of gebakje door een grotere spacie te gebruiken.
















    Dit is de siroop die in de bakvorm wordt gegoten waarna men de taart terug in de vorm plaatst.

    Zo wordt de taart doordrenkt en krijgt de smaak van de siroop.













    De recepten die aan bod kwamen waren:

    -Vetdeeg      Banketbakkersroom        Blueberry Muffins             Fresh Orange Ring en Eton Mess.


    Alles is nogal Engels getint.
    Wie ooit in Engeland 'cake and pies' smulde zal het wel begrijpen.
     Als ik het niet mis voor heb heeft Michelle een tijd in Engelmand gewoond.

    Je kan nog steeds inschrijven voor de twee resterende lessen.


    Om af te sluiten geef ik je hier één van de vele uitspraken van Michelle.

    Ik bak niet graag maar ik eet het wel graag en daarom doe ik het.

    20-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    19-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maaien en mulchen
    Het gras is gisteren opnieuw gemaaid. We maaien nu nog om de veertien dagen.
    Bij het dauwtrappen in het donker voelt het aangenamer aan.
    Bij lang gras kriebelt het tussen je tenen.



    Mijn broer goot het maaisel rechtstreeks tussen de planten.Hierdoor zijn de bladeren niet gemengd met het gras.
    Ook is de mulch niet zo best verdeeld zodat ik die naderhand wat beter moet schikken.



    Ook tussen de venkel moet ik nog een met de smalle hark wat gelijkmatiger verdelen.


    Zo is alles bedekt rond de plant.


    Ook tussen de venkel moet ik nog eens met de smalle hark wat gelijkmatiger verdelen.

    19-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    18-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.tuinclub op zondag

    Zondag 22 september:

    Activiteit:Tuinclub

    Plaats:bij Addi  Cathilleweg 86 te Stalhille (dicht bij de kerk)

    Tijdstip:van 10 tot 12

    Het woord is aan onze voorzitter Marc!


    Mogelijke gespreksonderwerpen :
       

    - Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of staan op het programma?

    - De moestuin :

    - De weelde van de warme zomer of net niet? Deze zomer had ik voor de eerste keer een overvloed aan aubergines buiten! 

    Alle ervaringen i.v.m. : Water geven, niet boven krijgen, … Bij mij bleef de knolselderij klein daar ik geen extra water gegeven heb?

    - Nu nog planten, zaaien, … : ……….

    - Nieuwe vaste rubriek : Groente in de kijker. : 1) de Egyptische ui

     

    - De siertuin : Luc aan het woord!


    - De fruittuin :

    - De fruit -mobiel : zie bijlage en site Velt Jabbeke   http://www.velt.be/Jabbeke/pag839

     

    - De vijver :

     

    - De serre :

     

    -  Bloembollen :

     

    - Kruidentuin :

     

    - Dieren in de tuin :

     

    - Alle aanwezigen aan het woord : vragen, ideeën, ...

     

    -Velters voor Velters : Zadenruil : Wie heeft iets over?  Wie wil ruilen?

     

    - Voor jou gelezen : vier tips om succesvol te bewaren.  : Graag had ik nog meer bewaartechnieken vernomen.

    - Wie brengt zelf een artikel mee?

     

    Tot zondag!

    18-09-2013 om 08:25 geschreven door tuinblog d


    17-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de tuin vandaag 17-09-13

    We bekijken eens hoe vandaag 17-09 de stand van zaken is in de moestuin.


    De pluk van de staakbonen loopt op zijn einde.



    Hier is de pluk afgelopen.


    De tomatenoogst is sterk verminderd.


    Ik vraag me zelfs af hoeveel er hier nog zullen rijpen.



    De eerste pluk van de laat geplante paarse boontjes is bevredigend.


    Ik kocht spinazieplantjes.


    Die zijn nu geplant om de rij rode bieten de rij salade aan te vullen.


    De courgettes groeien nog volop maar de pluk is sterk verminderd.


    De veldsalade komt behoorlijk regelmatig boven.
    Voor de rest: Wat  goed stond staat nog altijd goed.
    Alleen de broccoli valt dit jaar echt tegen.

    17-09-2013 om 10:07 geschreven door tuinblog d


    16-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een bedreigd hoekje

    De peterselie was bedreigd en daar moest ik iets op vinden.



    Op de eerste plaats was de peterselie bedreigd door onkruid.

    Ook de straffe peper die daar staat zat onder het ongewenste groen.
    Het enige wat ik kon doen was wieden.



    De tweede, constante bedreiging komt door de enorme groeikracht van de pompoenen.

    Elke week moet ik minstens één keer er in snoeien.


    Als ik spreek van snoeien dan is dat telkens een hele hoop snoeisel.

    Ik heb ook de bak, bestemd voor de peterselie boven gehaald.


    Eens de bak geplaatst leg ik het gaas er op.

    Gedurende de lange droge periode kon het geen kwaad dat het op de peterselie lag.
    Met de toen aankomende nattigheid en kou was het beter dat de peterselie vrij stond.
    Je moet weten dat het wieden en snoeien  gebeurde op de allerlaatste dag van de droge periode.


    Nu zal de peterselie zich ook rechten op zoek naar licht.
    Ze zal nu ook niet meer plat gedrukt worden door de pompoenen.


    Tegen het opwaaiene van het gaas legde ik twee plankjes om dat te beletten.
    Ook de baksteen houdt het gaas op zijn plaats.

    Hier kan je zien hoe het er voor de peterselie zou uitzien zonder snoei van de pompoenen.

    Ze zou gewoon bedolven zitten onder de pompoenen,  die zelfs tegen de serre opkruipen.


    Ook de pikante pepertjes zouden hetzelfde lot ondergaan.

    Dit jaar lijkt het erop dat ze niet rood zullen rijpen.
    De grote oorzaak van dat niet rijp worden is het koude en natte voorjaar.
     

    16-09-2013 om 11:32 geschreven door tuinblog d


    15-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.velt Jabbeke organiseert baklessen

    Dit bericht bereikt je vrij laat, mede door de computer perikelen van vorige week.
    taart
     

     

    Niets is heerlijker dan een huis gevuld met bakgeuren.

    Velt Jabbeke organiseert een bakcursus die het middel is om die geuren in huis te hebben.


     cake

    - De inhoud van de lessen-

    - In de eerste les zal Michéle je leren om taart, cake of muffins te bakken met het voor handen zijnde zomerfruit.

    - In de tweede les wordt er gebakken met herfstfruit en noten.

    - In de derde les leer je hoe je kunt bakken voor het Sinterklaasfeest en voor de kersttijd

     

    Het tijdstip van de lessen:

    Les 1   dinsdag 17 september.

    Les 2   dinsdag 15 oktober

    Les 2   dinsdag 19 november

     

    Je kunt je nog inschrijven:

    Via tel. 050 - 81 14 29 of email dogotel@skynet.be 

    Zo kan je ook bijkomende inlichtingen verkrijgen.

     

    De plaats van het gebeuren: (zal je zo ruiken).

    Voor de goede gang van zaken zal ik toch maar het adres vermelden:

    zaal "Swaenenburg" Cathilleweg 38 te Stalhille

     

    Het tijdstip:

    Telkens van 19h tot 22h.

     

    Je betaald 10€ per les of 25€ voor de 3 lessen, twijfel niet.

    Inschrijven is noodzakelijk omdat er ingrediënten moeten worden aangekocht voor het juiste aantal ingeschreven personen.

    Je kan dus inschrijven per les afzonderlijk. Voor een vlotte gang van zaken vragen wij om het tijdig te doen.
    Voor de eerste les kan je het nog tot en met morgen maandag 16 september. 


    muffins

    Laat deze deze kans niet aan jou voorbijgaan. 

    15-09-2013 om 08:43 geschreven door tuinblog d


    14-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PC ???!!!

    Door computer complicatie ben ik een tijdje buiten spel gezet.

    Alles is nu opgelost. Ondertussen zitten we in totaal omgeslagen weersomstandigheden.

    Er is dus het één en ander verandert in de tuin.




    De gemengde salade is vooral de kropsalade oogstklaar.
    Dan is het natuurlijk  meer dan hoogtijd om nog eens nieuwe salade te planten. 
    Een rijtje vers gezaaide rucola stond binnen 4 dagen boven.



    De rode biet, die geplant werd op één van de laatste zomerse dagen, komt nu stilaan in trek.


    Tussen de pastinaak en de paarse boontjes komt een rijtje kropsalade apia.

    Er was geen gemende meer voorhanden.
    Omdat de grond zeer vochtig is legde ik opnieuw de loopplankjes.
    Die had ik allemaal weggenomen omdat het zo droog was dat je er gewoon bovenop liep.
    De voorbereidingen voor de planting zijn getroffen: voortje maken en bemesten met samengestelde bio korrelmest.
    Die wordt begoten en het voortje wordt opgevuld met compost.


    Er is niet voldoende salade voor de hele rij. Ik zal de rij aanvullen met spinazie.


    Om de jonge plantjes te beschermen tegen de beloofde gietende regen heb ik ze overdekt met de koepeltjes.


    Dit is een zicht in de koepels die juist alle salade overdekken. 
    Dat is een pure gelukslag. 
    Ik had niets berekend of afgemeten vooraf. Het past gewoon.


    De regen heeft deugd gedaan maar zoals je ziet is er extra werk op komst in de strijd  tegen het ongewenste groen.

     

    14-09-2013 om 14:36 geschreven door tuinblog d


    09-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nooit meegemaakt

    Donderdag 5 september was het niet warm maar heet.


    Toen ik vrijdag morgen wat groen plukte voor de kippen, wist ik eerst niet goed wat ik zag.

    Ik kon mijn ogen niet geloven. De toppen van de selder waren verschroeid.




    Ik ging het nader bekijken en voelde er aan. De rest van de selder was fris opstaand groen.



    Deze morgen, enkele dagen later, nam ik opnieuw foto’s die nog duidelijker het verschroeide deel laten uitkomen.
    Hoe warm het in de tuin was op donderdag heb ik niet gevoeld want ik ben amper buiten gekomen.
     

     

    09-09-2013 om 08:57 geschreven door tuinblog d


    07-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode biet planten

    In het tuincentrum zag ik twee bakjes van 6 blokjes met rode biet staan.

    Het ras is niet vermeld maar omdat ik buiten geen paprika’s staan heb op zal ik die rij invullen met rode biet.

     


    Er stonden nog twee bakjes rode biet. Na het splitsen kwam ik aan 20 plantjes.


    Ik maakte een voortje in de zeer droge bodem.


    Het kan maar zo droog zijn, bekeken in detail.


    Ik ben gul in het bij bemesten met samengestelde biologische korrelmest.


    De voor is nat gegoten vóór en na het strooien.

    De eerste keer gieten gebeurd overvloedig  zodat er contact wordt gelegd met de grondvochtigheid.

    De tweede keer is dat vluchtiger want dan is het bedoeld om de meststof vochtig te maken.

    Zo bevorder je de werking van de meststof.


    Het voortje wordt tot bovenaan gevuld met compost om rechtstreeks daarin te planten.


    Na het planten wordt er nog eens begoten.

    Met het mooie weer zullen we pas morgen vroeg weten welke plantjes het niet halen.

     

    06-09-13

    Er zijn jaren dat ik vergat om veldsalade te zaaien maar dit jaar vergeet ik het niet.

    Tussen de vroege venkel en de prei  wil ik de eerste rij veldsalade zaaien.

    De voornaamste bewerkingen zet ik op een rijtje:

    Onkruid verwijderen, voortje maken, goed begieten en vullen met potgrond.

    Zaaien, dichtharken en vast kloppen met de platte schop.

    Indien de beloofde regen uitblijft zal ik moeten begieten.

    07-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    06-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veldsalade zaaien.

    Er zijn jaren dat ik vergat om veldsalade te zaaien maar dit jaar vergeet ik het niet.






    Tussen de vroege venkel en de eerste rij prei  wil ik een rij veldsalade zaaien.

    De voornaamste bewerkingen zet ik op een rijtje:

    Onkruid verwijderen, voortje maken, goed begieten en vullen met potgrond.

    Zaaien, dichtharken en vast kloppen met de platte schop.

    Indien de beloofde regen uitblijft zal ik morgen moeten begieten.

     



    Tussen de warmoes en de selderij worden die bewerkingen ook in dezelfde volgorde uitgevoerd.
    Vervolgens is het aan de natuur om het wonder van de kiemkracht in werking te brengen.
     

    06-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    05-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planten, zaaien en bewonderen

    Zonder mijn broer zouden wij dit jaar geen groenten hebben gehad.

    Ook nu nog kan ik niet anders dan beroep op hem te doen.


    Enkele weken terug plantte hij dit groenlof dat goed in trek is.
    Het staat op rij 16 van de combinatieteelt naast de met tuingaas overdekte broccoli.


    Nu heeft hij aan de andere kant nog een rij bij geplant.


    Op vak vier van de wisselteelt plantte hij de aangekochte venkel.


    Tussen de koriander en de salade op vak 2 zaaide hij nog een rijtje rucola.



    Telkens als ik er voorbij kom bewonder ik de perfectheid van vorm bij de oranje hokaïdo’s.
    Deze hier is gezelschap gehouden door een oranje bloem van de Oost Indische kers.
     

    05-09-2013 om 17:56 geschreven door tuinblog d


    04-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.rode ui

    Ik kreeg gisteren onverwacht bezoek van een oud klasgenoot van in de lagere school.

    Mijn tuin was hun onderwerp van belangstelling.

    En er was verwondering over rode ui en ook over paarse bonen.

     

    Onder mijn afdak hang ik ze om door en door te drogen.



    Als ze pas geoogst zijn zien ze er ruw en onverzorgd uit



    Eens de ruwe buitenkant er a,  komt er een charmante kleur te voorschijn op een gladde vorm.


    En dan zijn er natuur lijk de vragen.

    Waarom kweek je rode ui? Wat maak je daar specifiek mee klaar? 

    Persoonlijk kweek ik ze om ajuinconfituur mee te maken.

    Alleen al om de kleur van de confituur zou je het doen.
    Vergelijk  maar eens een potje gele uienconfituur en een potje rode.



      uien cofituur van gele of rode ui.
    Sommigen beweren dat de smaak van rode ui veel fijner is dan van gele.
    Dat kan maar dat is zo persoonlijk want ieder heeft zijn eigen smaak.



    Bewaren die lang? Zijn die lekkerder dan gele ui?


    Ik vind dat rode ui die ik kweek niet lang bewaard in tegenstelling tot gele ui.
    Onze rode ui is gewoonlijk op tegen nieuwjaar.
    Maar dat kan je niet veralgemenen. 
    Er zijn in beide kleuren wel rassen die lang bewaren en anderen die vlugger moeten gebruikt worden.

    Als toemaatje krijg wat sierlijkheid.



     

         



    Een gele ui zou ogen open trekken, moest hij die hebben,  bij de versier mogelijkheden die je hebt met rode ui.
    Een gele ui heeft dat niet. 




    Wil je een goed recept voor uienconfituur, tik dan op Google simpelweg  'uienconfituur' in.

    Wil je direct een keuze uit 30 verschillende recepten voor uienconfituur, klik dan op volgende URL:
    http://www.smulweb.nl/zoeken/?type=recepten&query=recept+uienconfituur

    Dus keuze in overvloed.  

     

    04-09-2013 om 18:36 geschreven door tuinblog d


    03-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zaad in tomaten.

    Ik heb tomaten open gesneden om de binnenkant te bestuderen.


    Maar eerst bekijken we de buitenkant van een tomaat ‘coeur de boeuf’.

    Is de buitenkant aan het staartje nog groen dan kan je ze gerust opdienen.

    Is die buitenkant geel en je serveert ze, dan krijg je een ‘delecatesse’ op  je bord.


    Op de foto heb je de geel geworden tomaat aan de bovenkant.

    Het vlees is donkerder dan het vlees van de onderste tomaat die nog groen is aan het staartje.


    Aan beide helften zie je waar links en rechts de relatief kleine zaadhuisjes zijn.

    Het zaad is gemakkelijk te verwijderen (voor reumapatiënten) en je houdt een fijne vlezige tomaat over.


    Snij je een andere tomaat door, hier een ‘roma trostomaat’ dan zie je dat het zaad in drie huisjes rond de kern zit.


    Haal je bij deze tomaten het zaad weg dat heb je relatief gezien veel minder vlees over.


    Voor het comfort, snij je dus best eerst de tomaat midden door en haal je er het zaad er uit en snij dan pas in schijfjes.

    Een ‘coeur de boeuf’ pelt ook zeer vlot. Wat bij andere soorten niet altijd het geval is.
    Als je één rijpe 'coeur de boeuf' neemt, dan heb je in de meeste gevallen een portie voor twee personen.

    En soms is dat veel meer want ik hoorde deze morgen nog  dat iemand een 'coeur de boeuf  had geoogst van 750g of zo.

    03-09-2013 om 18:06 geschreven door tuinblog d


    02-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.venkel

    Na een totaal mislukte zaai van de venkel ben ik naar het tuincentrum gestapt.


    Ik heb er de hele voorraad mee genomen maar er is wat werk aan.


    Je stelt natuurlijk vast dat er in één blokje meerdere plantjes dicht op elkaar staan.
    Zo kan je ze natuurlijk niet planten hé.


    Ik  neem een mesje en snij ze in zoveel mogelijk stukken waarop een intact plantjes staat.

    In de meeste gevallen heb je twee plantbare plantjes.

    Zelden heb je er meer dan twee en het gebeurt ook dat je alles naar de vaantjes helpt. 

    Gelukkig is dat uiterst zeldzaam.


    Dan heb je een groot aantal dat niet meer bruikbaar is.

    Het is toch beter dat je ze zelf, één per één kunt verspenen.
    Als de plantjes nog heel klein zijn kan je ze opnieuw per eentje verspenen.
    Eens ze groter zijn gaat dat minder goed.


    Ondertussen heb ik de paprikaplanten, die wat overgroeid waren, kunnen steunen.


    02-09-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    31-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opruimen en oogsten

    De mooie maand augustus zit er op. De kleinere werkjes zijn nog altijd voor mij.

    Mijn broer vliegt er één keer per week in voor wat ik nog moeilijk kan.


    Het paadje langs de bessenstruiken was overgroeid. De overhangende takken zijn geknipt.
    Later volgt de totale snoei.



    De takken zijn geruimd en wachten om in bussels te worden opgebonden.


    Toen ik gisteren hoorde dat er regen opkomst was, had ik de laatste geoogste ui moeten binnen nemen.

    Ik vergat het en heb ze dan deze morgen vroeg,  in zeven haasten maar in emmers gezet in de serre.



    Die uien die nog in emmers staan zullen bij gehangen worden onder het afdak.

    De opbrengst, dit jaar, van ajuin en sjalot is zeer goed te noemen.


    Van het zeer droge weer wilde ik ook gebruik maken om de paadjes nog eens onkruidvrij te maken.


    Na het kappen van het kruid volgt het wegharken. Het langste pad kwam eerst aan de beurt.


    Dan volgde het haakse pad dat opnieuw bijna is overgroeid door de stinkertjes en pompoenen.

    Er

    En tenslotte kam het pad langs de staakboontjes aan de beurt.

    Een tuin met propere paadjes is een verzorgde tuin.
    Wie de paadjes verzorgt, verzorgt ook de rest.


     

    31-08-2013 om 17:35 geschreven door tuinblog d


    30-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.opruimen en wegvoeren

    De tomaten hadden nood aan een verzorgingsbeurt.


    Plukken en snoeien was de boodschap



    Als al het rijpe en het overtollige weg is, zie je dat de tomaten aan het gaan zijn.

    De opbrengst was groot.


    Als alles opgeruimd is, zie je dat de paprika’s op zijn minst een ondersteun beurt verdienen


    De resten, die hier en daar tekenen van ziekte vertonen gaan niet naar de compostruimte maar naar de teerhoop.

    30-08-2013 om 11:15 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!