Zoeken in blog

Inhoud blog
  • Tuinclub
  • Zondag 5 mei 2019 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • Tuinclub 20 januari 2019
  • Zondag 6 mei 2018 : Tuinclub tot 11 uur en daarna plantenruil!
  • zondag 22 april : Tuinclub
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Tuinclub Velt Jabbeke 2
    Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
    13-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.planten beschermen en venkel bewaren

    Bepaalde weerspreuken hebben het over warm in januari wordt koud in april.
    De mooist geformuleerde vind ik toch.
    Als januari de koude niet wil wordt die in april meer dan een gril.
    Het is dus best nuttig, nu eens te bekijken hoe je vorstgevoelige vaste planten kunt beschermen tegen vorst.


    In feite heb ik slechts één plant staan die vorstgevoelig is en dat is de vijgenboom.
    Die is twee jaar na elkaar bevroren. De eerste keer had ik hem niet tot
    de grond mogen terug snoeien.
    Een mens maakt fouten maar hoe kan ik die nu herstellen.
    Nu is de vijgenstruik afgedekt met bladeren en bij vorstaankondiging gaat er een plastiekfolie over.
    Na de vorst wordt die er af genomen. De schrale vrieswind is de boosdoener.


    Omdat de hoek met hortensiastruiken kort geleden is geplant liet ik de wortels afdekken met bladeren.
    Het zou nog beter zijn het totale grondoppervlak af te dekken. Dan komt er geen onkruid tussen de struiken.

     

    13-01-2014 om 06:57 geschreven door tuinblog d


    12-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend recept 3 en ik ben nu een pescatariër

    Volledig vegetariër worden was voor mij nog een stap te ver.
    Ik eet nog vis maar niets meer van vlees of vleesnat.
    Ik ben dan maar gaan opzoeken wat dat betekent.
    E.V.A. geeft mij het antwoord.
    http://www.evavzw.be/index.php?Itemid=108&id=18&option=com_content&view=article

    Daar lees je klaar en duidelijk:
    Mensen die geen vlees, maar wel vis eten worden soms pescatariërs of semi-vegetariërs genoemd.

    -Mij werd gezegd dat vlees eten zeer schadelijk is voor mensen met reuma.
    -Vis mag tot ik moet horen dat ook vis niet zo best zou zijn voor reumapatiënten.
    -
    Sedert ik vlees totaal opzij heb geschoven voel ik mij veel beter.
    -
    Ik kan leven met de titel van pescatariër.

    Pesca Catalana (Visschotel)

    Ingrediënten
    -4 stukken zeeduivel (ongeveer 100 gr p.p.)
    -4 stukken zeebrasem (ongeveer 100 gr p.p)
    -4 grote garnalen
    -4 langoustines
    -20 mosselen
    -2 uien
    -4 tomaten
    -3 knoflooktenen
    -50 gram bloem
    -1 glas witte wijn
    -3 dl olijfolie
    -paar draadjes safraan
    -zout en peper

    Ingrediënten voor de Picada:
    -2 oras (ronde, beetje zoete Spaanse paprika)
    -wat geroosterde amandelen
    -wat geroosterde pijnboompitten
    -2 knoflooktenen1 sneetje oud brood
    -peterselie
    -zout en peper

    Bereidingswijze
    -Ontpit de oras en laat deze 2 uurtjes weken in warm water.
    -Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het brood voor de picada.
    -Bak het aan beide kanten bruin in de hete olie.
    -
    Haal het brood uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier.
    -
    Verwarm een pan met een bodempje water en met de mosselen en laat ze op een hoog vuur opengaan.
    -Zet de mosselen apart en bewaar het kookvocht van de mosselen.

    -Maak de picada door in een vijzel de amandelen en pijnboompitten fijn te wrijven.
    -Voeg hieraan de knoflooktenen toe met het gebakken brood.
    Voeg ook: De peper, de peterselie, het zout en de pulp van de oras toe. Wrijf alles fijn tot een pasta.Strooi peper en zout over de vis.
     Haal de vis door de bloem en bak de vis in dezelfde olie als het brood, tot de vis bruin is.

    Breng de vis voorzichtig over naar een aardewerk ovenschaal.
    Bak snel de schaaldieren aan en voeg deze aan de vis toe in de ovenschaal.
    -Bak in dezelfde olie de fijngesnipperde ui en zodra deze kleur begint te krijgen,
    voeg je de fijngesneden knoflook en de geraspte tomaten toe.
    -Laat deze basissaus kleur krijgen (ongeveer 20 minuutjes).
    -Voeg hieraan het glas wijn en de safraan toe en laat iets verdampen.
    -Voeg nu het kookvocht van de mosselen toe of wat water.

    -Laat zachtjes 5 minuten koken.Giet deze saus over de vis en schaaldieren in de ovenschaal.
    -Verwarm de ovenschaal op een zacht vuur.
    -Zodra hij warm is zet je het vuur ietsje hoger en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
    -Voeg wat van het warme kookvocht aan de picada zodat deze wat vloeibaarder wordt.
    -Voeg de picada aan de vis toe.
    -Dek de schaal af en laat alles nog 10-15 minuutjes heel zachtjes pruttelen.
    -Haal van het vuur en laat rusten.
    -Serveer het gerecht in de ovenschaal.

    Extra 
    Als je gek bent op vis! 
    Laat het dan vis zijn in een saus, waarin je heerlijk je brood kunt dopen.

    (De picada is een essentiële basis in de Catalaanse keuken.
    Het is geen saus op zich.
    Het is meer een mengseltje dat bestaat uit verschillende gemalen ingrediënten.

    Dat gebeurt in een vijzel en daarna wordt het toe gevoegd aan een gerecht.
    Het dient om te binden en een speciale smaak toe te voegen)
    http://www.smulweb.nl/recepten/1386008/Pesca-catalana

    Dit recept heb ik bewerkt op mijn gewone manier.
    Laat het je smaken

     

    12-01-2014 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    11-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kruidenhoek

    Er moest iets worden gedaan aan het verwilderde uitzicht van de kruidenhoek.


    De enige bloempot die er nog stond is naar de serre gebracht.


    Enkele plantjes moesten nog naar de composthoop gebracht worden.
    Los liggende stengels werden nog opgeruimd en de kuilen lagen te wachten op vulling.


    Een kruiwagen oude compost was juist voldoende. Alle ‘vergeet me nietjes’ heb ik laten staan.
    Zo kan het geheel de winter ingaan.

    11-01-2014 om 15:22 geschreven door tuinblog d


    10-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vooruitkijken

    Laat ons een beetje vooruitkijken samen met ons veltbestuur van Jabbeke.
    Wat hebben ze geprogrammeerd voor de nabije toekomst?

    De leden van velt Jabbeke kunnen dat om de twee maanden vinden in de veltflap, ons ledenblaadje.

    Daar vinden ze telkens de activiteiten voor de 2 komende maanden.

    Voor de niet leden die deze blog trouw volgen zal ik die vooruitzichten telkens plaatsen.
    Ook niet leden, die geïnteresseerd zijn, kunnen er aan deel nemen mits het betalen van het tarief voor niet leden.
    _____________________________________________________________


    - Zondag 26 januari van 10u tot 12u: TUINCLUB bij Addie in het Café “ ’ t Oud Gemeentehuis “, Cathilleweg 86 , te Stalhille , met bedenkingen bij onze wintertuin en diverse agendapunten, samengesteld door Paul Clicteur.

    - Vrijdag 7 februari vanaf 19u30:in zaal “ Swaenenburg",Cathilleweg nummer 38.

    Nieuwjaarreceptie en Jaarvergadering.

    De nodige pijlen zullen aangebracht worden

    - Zaterdag 8 februari tussen 8u30 en 12u: afhalen van BIO -hulpmiddelen
    Op het adres: Albert Serrynstraat 17 in St.-Andries, achter het gemeentehuis.

    - Zaterdag 15 februari van 14u tot 17u : ENTEN van bomen:
    In het tuincentrum van Willy Mahieu, Stationstr 57 te Jabbeke.
    Daar zal erkend Velt lesgever Ivan Maertens leren en begeleiden bij het enten van fruitbomen.
    Iedereen kan een eigen boom samenstellen.
    Zowel onderstam, als de ent en het entgereedschap zijn daar ter beschikking.
    Voor de onderstam en de ent wordt een minimum prijs gevraagd. Achteraf krijgt iedereen zijn eigen boompje(s) mee naar huis.

    - Zondag 23 februari van 10u tot 12u: TUINCLUB bij Addie in het Café “ ’ t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille, Cathilleweg 86, met tuinwerkzaamheden en diverse agendapunten, samengesteld door Paul Clicteur

    - Zaterdag 1 maart van 14u tot 17u : SNOEIDEMONSTRATIE

    door André Houthoofd, voormalig lesgever aan de land – en tuinbouwschool van Rumbeke - Beitem en met een jarenlange ervaring op gebied van snoeien in klein en groot fruit. Echt een aanrader voor beginners en gevorderden.

    Doe jouw keuze en noteer het alvast in je agenda
    .

    10-01-2014 om 08:07 geschreven door tuinblog d


    09-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vijverbussel

    Al van af het begin dat de vijver er is ligt er elke winter een nieuwe bussel in de vijver.


    De bussel wordt enkel gemaakt als we hem nodig hebben.
    Er is altijd wel iets dat moet worden gesnoeid.
    Vooraleer hem in de vijver te plaatsen wordt de onderkant effen gesklopt.


    Dan wort hij over de schutting in de vijver geplaatst.
    Die ligt altijd in diezelfde hoek waar het water een beetje ondieper is.


    Dit jaar werd de bussel gemaakt van hout dat bij de bovenvijver stond.
    Terwijl er daar werd gewerkt werd ook het net met opgevangen bladeren van boven de vijver weggehaald.


    Zo ziet het er dan uit als het vriest

     

     

     

    09-01-2014 om 15:48 geschreven door tuinblog d


    08-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het weer en de weerspreuken

    Enkele dagen terug bracht de scheurkalender volgende weerspreuk:
    - Brengt Driekoningen geen ijs, dan is koning winter van de wijs.

    Dat is natuurlijk het minste dat je er van kan zeggen.
    Van echte voorspelling houd ik niet.
    Daar heb je altijd twee kansen: Ofwel komen ze uit of helemaal niet.

    Ik vond in mijn nota’s een paar spreuken over januari-
    -Draagt januari een sneeuwwit kleed, wordt de zomer fel en heet.
    -Geeft januari een sneeuwtapijt dan zijn we gauw de winter kwijt.
    Als het tegenoverstelde waar is of sterk mogelijk, dan zijn we er wel mee.
    En als de natuur in de war is heeft dat min of meer zijn weerbots op de tuinder.
    Dan moet je terugvallen op spreuken zoals:
    -Maak je geen zorgen voor morgen.
    -Neem de dagen zoals ze komen.
    -Er komen nooit twee dagen ineens en daarom, leef in het huidig ogenblik.
    Dat we volop in een klimaatsverandering zitten moet nu toch stilaan voor iedereen duidelijk zijn.

    Een weerspreuk is een gezegde of spreekwoord dat betrekking heeft op het weer
    Mijn oude buurman zei elk jaar:

    Roept en tiert of wat je wilt, het goede weer komt zeker op eind april. 

    Een verzameling weerspreuken vind je o.a.op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Weerspreuk

    En wil je weten wat een huidige weerman denkt over weerspreuken klik dan op volgende URL:
    http://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag147.php 

    Hij schrijft o.a.:
    Weerspreuken van het type "indien vandaag fenomeen A, dan later fenomeen B" zijn ook niet erg betrouwbaar.
    vb. Als het regent op sint Medard dan is het voor 6 weken.

    Dan hoor ik het nog bij voorkeur uitgedrukt zoals de Franssprekenden het zeggen: Saint Médard, grand pissard.
    m.a.w.: als het rond het feest van Medardus regent dan kan het eventjes aanhouden.

    08-01-2014 om 09:52 geschreven door tuinblog d


    07-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.06-01-2014 en +14°C

    Deze morgen deed ik een fototoertje in de tuin.


    Het eerste wat opvalt is dat het gras veel te groen staat.
    Ik heb er zelfs al aan gedacht om het nog eens af te rijden maar heel droog geraakt het niet.
    Eens dat het vriest is het natuurlijk te laat.


    Een tweede zaal die opvalt is dat, voor de tijd van het jaar, de vissen veel te hoog in de vijver hangen.


    De bussel die vorige winter de vissen lucht moest geven is voor een deel vergaan.
    Er moet een nieuwe gemaakt worden.
     

    De composthoop is reeds +/- een halve meter gezakt.


    Het is opnieuw het seizoen van de mezenbollen aan de wasdraad.


    Ze worden alleen druk bezocht als de poes in de veranda een dutje doet.
    Soms zitten ze met twee op een bol.
     
     
    De bol die het dichts bij de struiken hangt is altijd eerst opgepeuzeld.
    Dan wordt het lege netje speelbal van de wind die het rond de wasdraad slingert.

    07-01-2014 om 11:45 geschreven door tuinblog d


    04-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VELT-nieuws

    1) samenaankoop 2014 :

    zie documenten : http://www.velt.be/jabbeke/pag828 :

    In deze rubriek vind je een samenaankoopformulier voor bio-hulpmiddelen. Wie wil bestellen stuurt dit formulier ingevuld terug tegen 8 januari. Ook de Veltflap valt een dezer dagen in de bus. Daarbij ook een papieren versie van het bestelformulier. Jullie hebben de keus volgens de resterende tijd.

    2) nieuwe Veltflap online :

    zie Veltflap : http://www.velt.be/Jabbeke/pag705 :

    VELTFLAP : Jaargang 16 nummer 1 : januari-februari 2014

    3) kalender :

    Op 26/01/2014 van 10:00 tot 12:00 : Tuinclub 26-01-2014

    In de eerste tuinclub van 2014 worden de volgende werkzaamheden in de moestuin en de siertuin overlopen, aangevuld met jullie vragen en antwoorden over jullie tuinproblemen, alsook extra informatie.

     

    Op 07/02/2014 van 19:00 tot 23:00 : ALGEMENE LEDENVERGADERING MET NIEUWJAARSRECEPTIE 2014

    Tussen een hapje en een drankje door, wordt onze jaarlijkse ledenvergadering gehouden met een welkom van de voorzitter, een overzicht van de voorbije activiteiten van 2013 en de voorziene activiteiten voor 2014,een overzicht van onze jaarbalans, een verkiezing van een vernieuwd VELT bestuur, een overzicht van de laatste nieuwe VELT publicaties, bemerkingen bij onze web - en blogsite en antwoorden op al jullie vragen en opmerkingen.

    zie : http://www.velt.be/Jabbeke/pag702

    04-01-2014 om 11:09 geschreven door Pol Movinttog


    02-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de aardpeer

    Jaren geleden stond die in de tuin maar woekerde zodanig dat ik begon nachtmerries ervan te krijgen.
    Geleidelijk begon ik hem onder controle te krijgen tot hij helemaal verdween.
    Colette noemde hem topinamboer maar dat bleek de Franse naam voor

    de aardpeer.  eetbare-tuin.info

     

    Van de site  http://nl.wikipedia.org/wiki/Aardpeer
    resumeerde ik tot onderstaande bijdrage.

    De aardpeer Helianthus tuberosus) is een soort uit het geslacht Helianthus die als vaste plant wordt gekweekt.
    Van oorsprong groeit de aardpeer in Noord-Amerika.
    Dee knol is vooral in Frankrijk zeer populair.

     permacultuurnederland.org

    De aardpeer is een echte woekeraar die best wordt gekweekt in een grote kuip of een verloren hoekje.
    Er zijn diverse rassen van deze plant, die onder andere in hoogte kunnen verschillen van ongeveer 1,5 m tot 3,5 m.
    Zoals de naam, aardpeer, al doet vermoeden worden de ondergrondse delen (wortelknollen) gebruikt.
    Deze wortels bevatten fructanen, biotine, calcium, ijzer, natrium en inuline.
    De aardpeer komt door die elementen, mensen met diabetes mellitus ten goede.
    Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.

    Een hoekje van 2 m² kan een jaaropbrengst aan eetbare knollen geven van 10 kg.
    Oogsten van de knollen kan gebeuren na de eerste nachtvorst en kan vervolgens gedurende de gehele winter.

    Er zijn vele manieren waarop de aardpeer in de keuken als groente gebruikt kan worden.
    Een pas geoogste aardpeer is crèmekleurig tot rozerood (afhankelijk van het ras).
    De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok.

    De aardpeer is ook nogal laxatief.
    Wie vlug verstopt is raad ik aan aardpeer te verwerken in recepten.
    Ik zocht voor jou een voorbeeld van een recept met aardpeer.

    Gekruide aardpeer   smulweb.nl

    Ingrediënten voor 4 personen

    500 gram 500 gr topinamboer
    - 1 teentje knoflook
    - 1 ui
    - 2 eetlepel bakolie
    - 1 blikje tomatenpuree
    - 2 theelepels oregano
    - 1 takje fijn gesneden maggiplant
    - 1 theelepel sojasaus (zout)
    - 1 takje peterselie

    Bereidingswijze

    - Snijd de aardpeer in plakken van 1 cm dik.
    - Hak de ui en knoflook en fruit in de olie.
    - Voeg de aardpeer toe en laat nog een paar minuten sudderen. Roer af en toe om.
    - Voeg nu tomatenpuree, water, kruiden en sojasaus toe.
    - Meng alles goed en laat zachtjes in een kwartiertje tijd gaar koken.
    - Opdienen bestrooid met fijngehakte peterselie.

    Dit recept haalde ik op: http://www.smulweb.nl/recepten/1129808/Kruidige-aardpeer

     Het is het proberen waard.

    02-01-2014 om 16:23 geschreven door tuinblog d


    31-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2013 is voorbij

    Het is voorbij en het mooie weegt door terwijl wat tegen zat bij momenten zwaar was om dragen.
    Alles is nu weer relatief goed. 
    labbolsward.nl
    Laat ons genieten waarvan we nog kunnen en mogen genieten.
    We hadden een zachte kerst en oud en nieuw is een beetje van het zelfde maaksel.

    Geniet met mate en mijn wens is dat we een zonnig jaar mogen meemaken en vooral in goede gezondheid blijven.

      

    wallpapers-achtergronden.blogspot.com


    Voor dit jaar zit de tuinarbeid er op. 
    Ik probeer mee te helpen met Colette zonder al te veel in de weg te lopen.
    Vlug een vergeten boodschap halen. En dan deze avond genieten van haar fantastische kookkunst.
     

    31-12-2013 om 13:18 geschreven door tuinblog d


    30-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.mijn mooiste herinndering van 2013

    Het was een moeilijk jaar voor mij. Alles is nu relatief in orde gekomen.
    We moesten noodgedwongen onze reis met Bert anuleren op dokters aandringen.
    Maar Bert viste ons terug op maar onder voorwaarde dat ik mijn rolstoel mee nam.
    Dat was afgesproken met Paul onze chauffeur. Die heeft dan telkens de rolstoel uitgehaald en terug geborgen.
    Het was vermoeiend maar onvergetelijk mooi.
    Ik liep, de rolstoel duwend tot ik niet meer kon en dan was vooral mijn Colette daar en Marina om wat af te lossen..
    Maar als het echt nodig was, kwamen er 4 stoere mannen aan te pas om mij een scherpe helling op de duwen.


    Een brandraam van een kapel in Oxford.


    Het Westonbirt arboretum.


    Het absolute groen van de Roccoco tuin.








    Enkele van de vele mooie bloemen in Hidcote en Kifsgate gardens.


    Mijn onmisbare kameraad die de reis dragelijk maakte.
    En mijn speciale dank aan alle medereizigers met de allerbeste wensen voor 2014.

    30-12-2013 om 15:32 geschreven door tuinblog d


    28-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVA en weekend recept

    Ik zou willen vegetariër worden en overstappen naar natuurgeneeskunde, zei ze mij.
    Hoe zou ik dat best aanpakken?
    - Oei, was mijn allereerste reactie, waarom nu zo al met eens?
    - Ik eet teveel vlees en voel er mij niet goed bij. Van thuis uit zijn wij echte vleeseters.
    Ik weet echt niet of ik het ook zal aankunnen. Er worden ook veel rare dingen gezegd over vegetariërs.
    Wat de geneeskunde betreft heb ik de bijsluiters gelezen bij de medicatie van mij ma.
    Ik werd er werkelijk draaierig van. En dat alles onder de vlag van wetenschappelijk. Toch belachelijk zeg.
    - Daar moet ik toch over nadenken, was mijn laatste reactie.

      lombardia.be

    Ik zat direct met een paar zware vragen?

    - Hoe en waarom moet ik overstappen van vleeseter naar vegetariër?
    -
    Zal ik me beter voelen? Wordt altijd planten eten, niet vlug eentonig?

    Dat zijn heel duidelijk vragen die aan EVA moet worden gericht!
    -
    Maar eerst en vooral: Wie is EVA
    -
    Wikipedia kwam mij ter hulp.
    Op de site:http://nl.wikipedia.org/wiki/Ethisch_Vegetarisch_Alternatief
    Las ik o.m.:
    Ethisch Vegetarisch Alternatief (afgekort EVA)
    Het is een Belgische organisatie die mensen informeert over de voordelen van lekker en gezond vegetarisch eten.
    De missie van de vereniging is het maximaliseren van plantaardige productie en consumptie.
    Dat ten koste van dierlijke, om zo bij te dragen aan een mens -, dier- en milieuvriendelijke samenleving.
    De vzw EVA werd op 13 juli 2000 opgericht.

    Ik ging neuzen op de sites van EVA:. http://www.evavzw.be/
    Ik raad iedereen aan om maar eens hetzelfde te doen. Veel misverstanden zullen opgelost worden.

    Ik vond een weekend recept voor gevorderden op vtm koken:
    http://koken.vtm.be/recept/gevulde-druivenbladeren


    Ingrediënten voor 8 personen.
    -50 druivenbladeren
    -200 gr langkorrelige rijst, afgespoeld
    -2 kleine tomaten, in blokjes gesneden
    -1 ui, fijngehakt
    -½ gele paprika, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
    -400 gr kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
    -1 el fijngehakte verse munt
    -1 el fijngehakte verse peterselie
    -1 th lepel zevenkruidenmengsel
    -olijfolie, om erover te sprenkelen
    -zout en zwarte peper

    Bereiding
    -Breng, als je verse druivenbladeren gebruikt, een pan met gezouten water aan de kook en blancheer hierin de bladeren 3 minuten.
    -Zet de pan van het vuur en leg de bladeren op een rooster om af te koelen.
    -Week, als je in pekel geconserveerde bladeren gebruikt, de bladeren 30 minuten in heet wate.
    -Laat ze uitlekken, spoel ze grondig af en dep ze droog met keukenpapier.
    -Meng alle andere ingrediënten, behalve de olijfolie, in een kom en breng het mengsel op smaak met peper en zout.
    -Leg een druivenblad plat op een werkvlak, schep er een lepel van de vulling op en rol het blad zorgvuldig op tot een sigaar.
    -Doe hetzelfde met nog 39 van de andere bladeren en de rest van de vulling.
    -Leg de rest van de bladeren op de bodem van een grote pan en leg er de druivenbladsigaren op.
    -Sprenkel er de rest van de olijfolie over en bestrooi ze met peper en zout.
    -Leg een bord dat net in de pan past op de bladeren en giet er zoveel kokend water bij dat alles onderstaat.
    -Laat dit alles aan de kook komen, zet het vuur laag en houd het 50-60 minuten tegen de kook aan.
    -Schep met een schuimspaan de druivenbladrolletjes voorzichtig uit de pan en serveer ze warm.

    Ik ben echt nieuwsgierig hoe me dat zal smaken?
    Wie durft het aan?

    28-12-2013 om 11:46 geschreven door tuinblog d


    27-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.storm en wat poëzie

    Voor de twee keer deze week krijgen we storm.
    Deze keer gaat de wind hier minder erg te keer.
    Typisch voor beide stormen is dat ze behoorlijk vlug uitgeraasd zijn.
    Het is geen tuinweer vandaag. Ik ben binnen gebleven om veel mails te beantwoorden.

    Het is ook heerlijk om in de warmte een goed boek te lezen.
    Als je meerdere talen kent moet je die ook onderhouden.
    De beste manier is boeken lezen in die taal en liefst met een woordenboek bij de hand.

    Ik heb eens al mijn tuinboeken boven gehaald.
    De meeste zijn degelijke veltboeken die ik toch regelmatig raadpleeg.
    Die heb ik nodig omdat mijn geheugen niet meer zo betrouwbaaris als voorheen.

    Nu heb ik een niet veltboek voor me liggen: EEN JAAR IN DE TUIN TUINIEREN VAN MAARD TOT MAAND door IAN SPENCE

    - Er komt heel weinig moestuin in voor.
    - De nadruk ligt op bloeiende planten.
    - Het is een prachtige uitgave die ik weinig raadpleeg omdat in onze tuin de nadruk op groenten ligt.
    De rest van de tuin is er in functie van de groentetuin.
    - De vijver is dan weer afzonderlijk.  De vissen zijn het domein van Colette.

    Dit jaar heb ik lang afstand moeten nemen van mijn tuin wegens ernstig ziek.
    Ik hoop dat de talloze wensen die ik nu reeds kreeg voor een goede gezondheid werkelijkheid worden.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------
    Vroeger durfde ik op de blog ook al eens wat poëzie plaatsen.
    Waarom ik daar van afstapte week ik niet.
    Voor dit einde jaar wil ik opnieuw aanknopen met deze gewoonte.
    Het is helemaal toepasselijk op mezelf.

    ouderdom

    een voet vooruit
    de andere wil niet mee
    het gevoel
    nog een bank achteruit

    leven met een zieke gezondheid
    en toch
    het gevoel
    alles gaat beter
    er zijn vooruitzichten
    maar niets is zeker
    als dromen mag
    dan komt het weer goed

    niets wordt zoals voorheen
    eentonigheid
    dat kan gewoon niet
    anders zal het zijn
    altijd.

    Een bank achteruit...bestaat dat nog of heeft het enkel nog een spreekwoordelijke waarde?
    Toen ik in de jaren 40 op de lagere school zat pasten sommige meesters dat letterlijk toe.
    De slimste zaten dan vooraan en de domste achteraan en die mochten zich niet roeren.
    Waar ik meestal zat doet nu niets ter zake.

    Ik wens jullie allemaal dat je kan .

     

    27-12-2013 om 17:00 geschreven door tuinblog d


    26-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stormschade in eigen tuin

    Het was wel even schrikken toen ik op dinsdagmorgen de tuin in kwam.
    Ik was niet buiten geweest om dauw te trappen want de wind raasde en huilde om het huis.
    Bij stormweer, stormt het ook altijd in mijn gewrichten.
    Het regende zo hard dat ik geen enkele foto maakte.
    De omheining van de bovenvijver lag onderste boven.
    Toen ik rond 8u30 in de serre kwam was het nog meer schrikken.


    Drie uur in de namiddag was de schade voorlopig hersteld.
    Mijn schoonzoon was vroeger afgekomen dan voorzien en hij is een slimme handige kerel met inzicht in praktische werkjes.
    Gelukkig had ik nog een beschadigde waterproofplaat staan die goed van pas kwam.


    In de gietende regen heeft hij het gat gedicht maar ook het puin geruimd.
    Dit laatste was nodig om de clips die het glas vast hielden terug te vinden.
    Nu houden ze de plank op haar plaats.


    Als ik nu in de serre kom heb ik een beetje het gevoel van sabotage.
    Juist de hoek waar de zon opkomt is geblindeerd.


    Het dak van het afdak waar ik lege bakken, de kruiwagens en ander grof materiaal berg was losgeslagen.
    Gelukkig was het niet opgetild.


    Eerst hebben we het voorlopig gestut om de losgekomen middenbalk te kunnen herbevestigen.
    Boven de balen houtsnipperswaren piepschuimbakken gestapeld tot tegen het dak.
    Die vond ik terug zo een beetje overal in de tuin.
    Er zijn er een paar spoorloos verdwenen, grillig meegenomen door de wind.
    .


    Nu is het dak terug op zijn plaats en is de middenbalk extra vast gemaakt met een rechthoekig kort balkje.


    Zowat overal in de tuin zijn apart staande zaken door elkaar geschut maar zonder verder veel brokken te maken.


    Ondertussen is de omheining, zo goed en zo kwaad als het ging, terug geplaatst.
    Er zal heel wat werk aan te pas komen om die weer op punt te krijgen.
    Al met al is het nog meegevallen.
    Gelukkig kan ik altijd binnen de familie op iemand beroep doen.
    Ik voel mij een zeer grote gelukzak.

    26-12-2013 om 17:22 geschreven door tuinblog d


    25-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.retro 'zeven jaar geleden op kerstdag zelf'

     

    Op 21 december 2005 schreef ik mijn eerste bijdrage zonder foto’s.
    Op kerstdag zelf kwam mijn 2de bijdrage tot stand.
    Opnieuw was het zonder foto’s want toen wist ik nog niet hoe ik die moest plaatsen.
    Pas de 3de januari van 2006 kwam de 1ste foto.
    Nu zijn we ons 8ste jaar ingegaan. Ik had het voornemen gemaakt om vandaag geen bijdrage te brengen.
    Maar die eerste kerstdag van onze blog deed ik dat wel en daarom besloot ik die bijdrage opnieuw te plaatsen.
    Ik kon ze bijwerken of onveranderd plaatsen en dat zal dan zijn. Enkel het lettertype heb ik aangepast.

     

    beste Velters en niet Velters,
    Dit is een blog van leden van de Tuinclub Velt-Jabbeke.
    Velt  of  V.E.L.T : Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze is een VZW (vereniging zonder winstdoeleinden).
    Bij de start, iets meer dan 30 jaar geleden,  werd de nadruk vooral gelegd op het biologisch telen van groenten.
    Dit betekent: zonder het gebruik van chemische meststoffen en syntetische bestrijdingsmiddelen.
    Met de nadruk op een gezonde humusrijke bodem gevoed door organische meststoffen in hoofdzaak compost.
    Compost kan je winnen: in een vat, op een hoop, maar ook horizontaal door grondbedekking(mulchen).

    Tegenwoordig is Velt uitgegroeid tot een brede kijk op alle ecologische aspecten van de samenleving. 
    Hier leggen wij, als tuinclub, natuurlijk de nadruk op het ecologisch telen.  
    Het omhelst niet alleen de moestuin maar ook de siertuin, de vijver enz.

    Een ander belangrijk punt is vruchtwisseling.
    We kennen voornamelijk wisselteelt, de combinatiemethode en permacultuur.
    Het onderscheid leg ik later wel uit.
    Het is mijn gewoonte om met veel fotomateriaal te werken zodat het makkelijker te vatten is.
    Het is winter maar ook gedurende dit seizoen worden groenten gekweekt.
    Wie DROOMT er niet van een mooie bloemrijke of vruchtbare groentetuin?
    Het zal hier dus niet alleen gaan over groenten maar ook over siertuin en vijver enz. 
    Alles volgens de ecologische wijze.

    Het is winter.  Paul en ikzelf nemen de tijd om ons in te werken.
    Maar gaandeweg zullen we ook rekenen op diegenen onder jullie die op ecologisch gebied iets mee te delen hebben. 
    Zo kunnen we samen het ecologisch gedachtegoed uitdragen.

    Voorlopig wensen wij jullie vooral een beetje geduld tot we ingewerkt zijn in het blogsysteem.
    Geniet van de eindejaarsfeesten en denk om jullie gezondheid.  Daniël

    25-12-2005 om 00:00 geschreven door tuinblog d  

    Dat was het dus en dat is het ook voor deze kerst.
    De wensen van toen hoef ik niet te veranderen. Wat goed is verslijt niet.
    Ondertussen zijn er een paar details veranderd maar aan de ecologische principes, daar kom je niet aan.
    Nu wordt b.v. V.E.L.T. 'vereniging voor eclogische leven en tuinieren'.
     

    25-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    24-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.reactie met een rechtzettende aanvulling groene tomaten

    Op 30-04-2013 plaatste ik een bijdrage op de blog over ‘Soorten tomaten.

    Iemand heeft blijkbaar de blog op een grondige wijze bezocht. 
    Zij heeft me nu op een heel vriendelijk manier op de vingers getikt.
    Het is alsof ze me zegt 'tuinblog d durf ruimer te kijken man'.
    Dit is dan natuurlijk één van de grote voordelen van het internet dat ruimer kijken mogelijk maakt.

    Eerst een uitreksel uit mijn bijdrage van 30-04-13
    GROENE TOMATEN:
    Groene tomaten zijn onrijpe tomaten.

    Deze tomaten zijn niet vaak te koop.
    Als u ze treft,komen ze meestal uit een eigen tuin.
    Ze zijn niet lekker en dus ongeschikt om zo te eten of te gebruiken in gerechten.
    Ze worden wel gebruikt om chutney van te maken.

    Hier volgt de reactie
    Er zijn verschillende groene tomaten die heerlijk zijn, dit zijn geen onrijpe tomaten.
    Het zijn gewoon een soort: 'Groene tomaat'.
    Ze zijn erg zoet en superlekker, bv: - de ‘green grape’

     Gevonden op  'kwekerijmorningglory.nl'

    - de ‘absinthe’    lacegarden.be

    En tenslotte de heerlijke ‘Malakhitovaya’!
    Gevonden op mooiemoestuin.nl

    De groene en oranje tomaten hebben mijn voorkeur.
    Complimenten voor de mooie en duidelijk site!
    Getekend..Annemiek
    (De afbeeldingen plaatste ik zelf van op Google afbeelding met telkens de vermelding van de site)


    Dit is de 'Green grape', gevonden op 'mijntuin.org' mooiemoestuin.nl


    Voor ons zijn groene tomaten vanzelfsprekend onrijpe tomaten.
    Maar dat is dus niet zo van zelfsprekend want er bestaan wel degelijk rijpe groene tomaten.
    Ik had het moeten weten want toen we nog familie hadden in Portugal hebben we daar telkens lekkere groene tomaten gegeten.
    Spijtig genoeg kenden ze er de naam niet van.
    Ik daar toen ook niet uit gekeken of daar zaad van te vinden was..
    Ze hadden plantjes gekocht in het tuincentrum

    Ik ben nu gaan zoeken op Google naar die aangehaalde soorten en heb natuurlijk één en ander gevonden.

    Ik had het dus zeer eng mis want met tomaten ben je niet zo vroeg thuis als je zou denken.
    Ik geef nog een paar voorbeelden:

        

    steenberghen.be                                                       Indigo Rose tomatoes, een paarse tomaat (uiennieuws.nl)

    Ik hoop dat jij, met deze bijdrage, ook zeer veel hebt bijgeleers.
    En er is nog zoveel meer dat we nog niet weten.
    Annemiek, langs deze weg wens ik U nog eens speciaal te bedanken.
    Soms blijf ik nog te veel steken in mijn boerentuin van 40 jaar terug.

    24-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    23-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.winterwerkjes

    Vandaag heb ik een prutswerkje voltooid.


    Stoelen met latjes verven is niet meer mijn sterkste punt, in tegendeel. 
    Na een half uur kan ik mijn borstel niet meer vasthouden wegens kramp in mijn vingers.

    Gelukkig heeft mijn broer daar geen last.
    De laatste stoel staat nu nog in de kleurrijke omgeving van mijn atelier te drogen.
    Omdat Kerst- en Nieuwjaarsdag op een woensdag vallen zit ik tot 7 januari zonder bijkomende hulp.
    De laatste stoel was niet afgewerkt omdat het laatste latje op de zitting ontbrak door verrotting.


    Reeds drie van de vier stoeltjes staan klaar om te verhuizen naar de zolder.
    Daar zullen ze bij de ronde tafel geplaatst worden die al eerder zijn verfbeurt kreeg.

    23-12-2013 om 00:00 geschreven door tuinblog d


    21-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw ecologisch kookboek van Velt + weekendrecept

    Weet je als velter of als ecologisch overtuigde burger nog niet welk geschenk je geeft voor kerst of nieuwjaar?
    Dan heb ik een goede tip: Schenk haar onderstaand kookboek.
    Dan zal je lekker mee genieten.
     

    Boek: Lekker ecologisch!

    Ecologisch koken en smullen.
    Het kan voortaan met het kookboek ‘Lekker ecologisch!’ voor verantwoord eetplezier.

    Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging.

    Dit is een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw.

    De ruim 500 recepten vormen een indrukwekkende staalkaart van de vele troeven die een ecologische keuken biedt.
    Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.

    De recepten zijn handig opgedeeld in eetmomenten en basisproducten.
    Alles is er van ontbijt tot feestmenu en dessert, via pittige pasta’s en frivole peulvruchten.

    Ook wat verantwoord vlees en duurzaam gevangen vis komen aan bod.

    De zonnige foto’s wekken de eetlust op en tonen aan dat kleurrijke presentaties voor nog meer tafelplezier zorgen.

    Heel handig is het register achteraan waarmee je per groente recepten kan opzoeken.
    Heel handig bij oogstoverschotten uit de moestuin of bij seizoenaanbiedingen van de lokale bioboer.
    Ecologisch kiezen is niet altijd eenvoudig. Gelukkig vind je hapklare tips tussen de recepten door.
    Als lezer leer je gemakkelijk bij over vitamines, vetten, additieven, mineralen en koolhydraten.

    Lekker ecologisch!
    Ruim 500 recepten en een schat aan informatie
    Velt vzw
    prijs 39,75 euro
    Verkrijgbaar via de lokale afdelingen van Velt , via de Velt website en de betere boekhandel.
    ISBN-9789081612869
    Wie lid is van velt koopt best in eiegen afdeling en krijgt een riante korting.

    Omdat het weekend is voeg ik er nog een receptje aan toe.

    Pastinaken in romige kruidensaus

    in

    - De pastinaak in plakjes snijden en stoven in de boter.
    - Een versnipperd teentje knoflook toevoegen
    - Wat smaak geven met wat peper.
    - Een flinke scheut ‘Soya cuisine’ toevoegen en goed opwarmen.
    - Een vers groen kruid toevoegen: koriander of peterselie.

    Dit recept voor een lekker bijgerechtje komt niet uit het veltboek maar van de site:
    http://www.hannie.dds.nl/recepten.htm#Pastinaken

                                                  

    We maken de hoofdschotel compleet:
    -
    We voegen er vegetarische braadworst aan toe.
    - Een andere mogelijkheid is gebakken zalm.

    - We serveren met gestoomde aardappelen.

    Alle recepten met pastinaak vind ik persoonlijk verrassend lekker.

    21-12-2013 om 10:26 geschreven door tuinblog d


    20-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kefir vervolg

    Waarom zou je waterkefir drinken? 
    Ik vond het anwoord op de site
    http://alternatief.plazilla.com/waterkefir-of-japanse-kristallen-zelf-maken-of-kopen-geheim-van-de-kaukasusbewoners

    Kefir is een drank met een heerlijke frisse, zure smaak.
    Kefir bevat speciale heilzame gisten, naast vele goede bacteriën.
    Daarmee zorgt Kefir ervoor dat de interne balans van het lichaam wordt hersteld.
    Het op dagelijkse basis drinken van Kefir heeft talloze positieve effecten op de gezondheid van je lichaam:

    - Het in balans brengen van de darmflora
    -
    Het op natuurlijke wijze tegengaan van constipatie
    -
    Het geeft het lichaam energie
    -
    Het versterkt het immuunsysteem van het lichaam
    -
    Bestrijdt kanker
    -
    Positieve werking bij Tuberculose
    -
    Positieve werking bij ziekte van Crohn
    -
    Bestrijd diverse vormen van reuma
    -
    Positieve werking bij ontstekingen luchtwegen, nieren en blaas
    -
    Regulering van de bloeddruk
    -
    Positieve werking bij eczeem en andere huidziektes
    -
    Positieve werking bij Chronisch Vermoeidheid Syndroom 
    -
    Positieve werking bij ADHD
    -
    Positieve werking op het concentratievermogen
    - Regulering van het lichaamsgewicht
    -
    Zorgt voor algemene weerstand
    -
    Bestrijd galblaas en blaasontsteking
    -
    De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir

    De werkzame bestanddelen van waterkefir of aquakefir
    - Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
    - K
    efiran:
    -Voedingsstoffen: proteïne, polysaccharide
    Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2,
    vitamine B3, vitamine B6, vitamine B12, citamine C, vitamine D, foliumzuur
    -Mineralen: calcium, ijzer, fosfor, jodide
    -Essentiële aminozuren
    -
    Water

    Zoveel goede elementen; ik wordt er duizelig van.
    Dan zit ik natuurlijk met vragen. 
    Is het niet van het goede te veel?
    Werkt het ene niet tegen het andere in?
    Ik drink het nu een paar maanden en voel ik mij zoveel beter?
    Eerlijk gezegd, ik weet het niet maar het gaat goed met mij uitgenomen een opstoot van Reuma.
    Maar dat kan ook komen door dat ik het gebruik van cortisone afbouw.
    Dat is zich nu stilaan aan het  normaliseren.

    Lees ook eens op: http://users.telenet.be/multiple.sclerose/waterkefir.html

    Ook: http://www.kombu.de/holland4.htm

    En op  http://www.smulweb.nl/artikelen/153277/Wat-is-kefir-en-waarvoor-is-het-goed

    Bij http://www.goeievraag.be/vraag/eten-drinken/dranken/procent-alcohol-bevat-kefirdrank-waterkefirkorrels.414361

    Lees je o.a.:
    Hoeveel procent alcohol bevat kefirdrank gemaakt van water- kefirkorrels, of bevat het geen alcohol?

    De waterkefirdrank gaat door toevoeging van suiker, citroensap en gedroogde zuidvruchten in combinatie met de kefirkorrels flink gisten.
    Daarom moet er dagelijks even ontlucht worden om het teveel aan koolzuur te laten ontsnappen.
    Hoe langer je de drank laat rijpen, hoe sterker en pittiger de drank wordt door het gistingsproces.
    Vooral als de drank zo’n 3 weken heeft gestaan is de smaak pittig en mousserend.
    Het smaakt heel bijzonder en licht alcoholisch.
    Qua smaak en gewaarwording is het een combinatie tussen koolzuurlimonade, champagne en cider.

    Zie ook op:
    http://www.smulweb.nl/artikelen/153277/Wat-is-kefir-en-waarvoor-is-het-goed

    Het bereiding recept dat ik volg:
     
    Waterkefir bereiden
    - 1l bronwater of gefilterd leidingwater in een Brita kan.
    - 6 eetlepels Kefir
    - 100gr rietsuiker
    - 2 bio gedroogde vijgen.
    - ½ bio- citroen

     -Na 24u omroeren.
    - minimuum 2 dagen laten staan
    .- volgens het boekje is 3 dagen het maximum.
    - Dan is de drank voor mij nog veel te zoet.
    - Ik laat hem 6 à 7 dagen trekken dan is hij voor mij super.
    - Het koolzuurgehalte (de prik)stijgt van dag tot dag.
    - Zo erg is het niet want na 7 dagen is het amper merkbaar.

    Als je in een gesloten bokaal werkt is het best om een paar keer te ontluchten.

    Kefir bewaren
    - Kefir bewaar je in een gesloten bokaal.
    - Voeg er water bij tot 2cm boven de korrels.
    - Voeg ook 1 eetlepel rietsuiker toe.

    Om de 4 tot 6 dagen de kefir afspoelen en opnieuw rietsuiker en water aan toevoegen.

    De kefir moet altijd van elkaar zijn, wanneer ze in gel overgaan zijn ze dood.

    Zelf kefir maken is eenvoudig maar je moet het goed bijhouden.
    Dus echt niets voor verstrooide mensen. 

     

    20-12-2013 om 15:30 geschreven door tuinblog d


    19-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kefir

    Ik maak reeds een tijdje kefirdrank op basis van water. Velen kennen het wel, anderen niet.
    Daarom vandaag deze bijdrage over kefir.

    Wat is kefir en waaruit bestaat het?

      kefirkorrels
    Kefir (afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen).
    Het is een dik vloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank.
    Die is oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet.
    Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten.
    De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt.
    Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.

    Daarnaast bestaat er nog waterkefir, een drank op basis van vergisting van in water opgeloste suiker.
    Lees het volledige artikel op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kefir


    Ik maak regelmatig waterkefir met bioprodukten.



    Hoe donkerder de bio rietsuiker hoe donkerder de drank wordt.


    Zo ziet mijn kefir er uit juist voor de filtering.


    Dit zijn de kefirkorrels die regelmatig vers water en hun portie suiker moeten krijgen.
    Als je witte suiker gebruikt blijven ze wit maar hoe donkerder de suiker hoe donkerder de korrels.


    De filtering gebeurt in een staartvergiet.
    De inhoud bestaat uit water, kefirkorrels een halve bio- citroen, twee biovijgen, en bio- rietsuiker.


    De kefir is gespoeld met bronwater. Gefilterd water met een brita- filterkan is evenwaardig.
    De halve citroen gebruik ik 2 maal maar de vijgen vernieuw ik telkens.


    De suiker wordt uitgewogen en zoals je hier duidelijk ziet is die behoorlijk donker


    De reservekorrels worden dus gespoeld en onder water gezet terwijl er elke keer 1 eetlepel suiker wordt aan toegevoegd.

    In een volgende bijdrage zal ik het hebben over het waarom en over de voor- en nadelen van kefir.
    Ik zal er ook mijn recept aan toevoegen.
     

     

     

     

     

     

     

    19-12-2013 om 11:22 geschreven door tuinblog d




    Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren
    Foto

    Mijn favorieten
  • VELT JABBEKE
  • VELT NATIONAAL
  • Tuinblog deel 1
  • Velt Jabbeke op Facebook

  • E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek.


    Blog als favoriet !

    Zoeken in blog


    Welkom bij de TUINCLUB Velt Jabbeke
     We hopen dat u veel plezier zal beleven aan deze groep !

    Foto

    tuinblog d
    Foto

    Pol Movinttog
    Mijn favorieten
  • site Velt Jabbeke

  • Foto

    Foto

    Foto

    Archief per week
  • 14/10-20/10 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 20/11-26/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 18/01-24/01 2016
  • 04/01-10/01 2016
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2015
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014
  • 27/10-02/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 13/10-19/10 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!