Beste Tuinclubleden. Hier lees je héél wat nieuws over de moestuin, de kruidentuin, dieren in de tuin, de vijver, ... !
01-02-2014
een kleine opruiming
Op het einde van de tuin aan de kippenren lag alles wat overhoop. Dat vrroeg om een beetje orde op zaken te stellen.
Er was daar, reeds van vorige zomer, kleine hoeveelheden snoeihout verzameld. De vers gemaakte bussels waren er bovenop gedropt. Dat vroeg om wat opkuis.
Het losse hout heb ik in bussels verzameld en dan alle bussels op één hoop gelegd..
Alle bussels die we nieuw maken worden hier onderaan de berm gestapeld en opgeruimd staat netjes.
Later, als alle snoeiwerk is afgewerkt zullen de bussels in één rij boven op de berm worden gelegd.
01-02-2014 om 09:36
geschreven door tuinblog d
31-01-2014
vreemde groente, amsoy
Ik ken de Surinaamse groente Amsoi niet. Ik heb enkel Paksoi gekweekt die je niet mag verwarren met Chinese kool. Soy (soi) betekent groente in het Chinees. Zo bestaan er Pasoi, Kaisoi, Tjap-Soi en Amsoi
Amsoigroentenenfruit.nl Paksoi freewebs.com
Vanuit Afrika is deze mosterdkool in Suriname terechtgekomen. Amsoi is een eenjarige bladgroente met grote bladeren. Als de amsoi doorgroeit krijgt hij gele bloemen. Het is geen kruid maar een groene plant die rauw of gestoofd wordt gegeten. Deze groente wordt veel toegepast in oosterse keukens. Gestoofd heeft amsoi een iets krachtigere smaak dan spinazie. Eet je ze rauw dan smaakt ze bijzonder pittig en fris.
Op19-november van vorig jaar vergeleek ik Amsoi, Kaisoi en tjap-soi. Nu wilde ik het eens vergelijken met Paksoi. Paksoi draagt nog altijd mijn voorkeur alhoewel ik wel een Chinese kool zou willen zaaien.
Amsoi heeft gehoorlijk ruwe bladeren Amsoi wordt al eens vergeleken met raapstelen maar is groter. Het smaakt is eerder bitter en pittig. Amsoi is familie van de mosterdplant en wordt regelmatig in Surinaamse gerechten gebruikt.
Amsoi bevat bijna zeven keer zoveel vitamine E als gemiddeld in groenten. Ook bevat het bijna zes keer zoveel calcium.
Vitamine E is een antioxidant, die de cellen van het lichaam beschermt. Calsium hebben we nodig voor stevige botten en een sterk gebit.
31-01-2014 om 11:50
geschreven door tuinblog d
30-01-2014
heesters snoeien
Mijn broer is begonnen met het snoeien van de struiken achter de schommel. Ik vroeg om ze eens goed terug te snoeien of degelijk uit te dunnen.
Op de rode kornoelje vind je enkel onbeduidende bloemen en geeft het rode hout de sierwaarde.
Die liet ik sterk in snoeien omdat hij telkens ook sterk terug groeit.
De Deutzia kan je niet zo sterk in sterk terug snoeien. Daar moet je het beperkt houden tot het uithalen tot op de grond van de dikkere takken.
foto mijntuin.org De Duetzia is immers een heel sterke lente bloeier.
Voorlopig liggen de bussels tegen de berm aan om dan later er bovenop gelegd te worden.
30-01-2014 om 08:13
geschreven door tuinblog d
29-01-2014
tuinschema voor 2014
Zoals elk jaar pas ik in de winter mijn tuinschema aan voor het komend groenteseizoen. Eerst kijk ik of ik andere groenten wil kweken of het bestaande schema wil aanhouden. Bij het aanpassen gebruik ik het schema waarop ook de families zijn vermeld. Het is nefast als 2 groenten van dezelfde plantenfamilie naast elkaar staan.
Een schema zonder de plantenfamilies is natuurlijk veel overzichtelijk en niet nodig bij het zaaien of planten.
29-01-2014 om 07:24
geschreven door tuinblog d
28-01-2014
opnieuw heel korte storm
Wij zijn hier op het nippertje ontsnapt. Op enkele honderd meter zijn er wel pannen afgewaaid. Dat is natuurlijk niets in vergelijking met de mensen waarvan hu huis werd vernield.
Als bij een tuinder een valwind zich neerzet opzijn serres en een hele vlakte plat legt, wat dan?
Hier was geen valwind of bolbliksem. Het heeft hier wel flink gewaaid maar hoe een ton met 200 liter water kan omwaaien, is mij een raadsel.
Het gootje was meegesleurd in de val maar dat is geen schade. Je zet de ton recht en herbevestigt het gootje. De ton kan weer vollopen.
De bovenste fijne worteltjes van een kruisbessenstruik zijn bloot gespoeld.
Achteraan in de tuin is er één plank omgewaaid van een hele stapel. De hele stapel had kunnen vallen op het dak van de serre van mijn buurman. Om maar te zeggen dat we hier fijn de dans ontsprongen zijn. Bij de vorige sterm van één nacht moest er glas geruimd worden van de serre. Maar mijn serre staat er nog al is het met een plank er in.
28-01-2014 om 07:46
geschreven door tuinblog d
26-01-2014
weekend recept
Voor dit weekend zocht ik een recept op waarvan enkel de hoofdschotel is uit gewerkt. Het is een aardappelgerecht met als sugestie vis en witte kool of spitskool. Aardappel- ui- ovenschotel
Bereiding -De aardappels en de uien in plakken snijden -In een ovenschaal eerst een laagje aardappels en dan een laag uienschijven leggen. -Op elke laag aardappels zout, peper en/of nootmuskaat strooien. -Dit herhalen tot alles (de aardappels en de uien) op zijn. -Op het laatst klontjes boter erop leggen en voldoende sojamelk er in gieten. -In een voorverwarmde oven plaatsen op +/-200 graden -Na een half uur prikken of de aardappels gaar zijn. -Controleren of het niet droog kookt. Eventueel melk toevoegen. -Als de aardappels gaar zijn opdienen.
Ik ben en nog niet begonnen met de struiken te snoeien maar het is wel eens nodig.
De rozelaar heeft een knipbeurt nodig.
De struiken aan de schommel zijn ook dringend aan een snoeibeurt toe. Het is natuurlijk een paradijs voor meesjes mussen en ander klein grut.
De hazelaar groeit te hoog en ik zou graag de dikke takken er uit zagen. Machinaal zal dat moeilijk gaan tenzij je met twee bent en één persoon de kleine takken naar beneden duwt bv met een plank.
25-01-2014 om 11:19
geschreven door tuinblog d
24-01-2014
diepe ecologie
Ik heb behoorlijk wat gelezen over ecologie. Er bestaan enkele manieren om de ecologie te bekijken. Dit hier is een uittreksel uit een ecologie nota die ik heb bewaard in mijn bestand.
Diepe ecologie
Diepe ecologie is een algemene visie op de aard van de milieuproblematiek. Zij werd in het begin van de jaren 70 ontwikkeld door een zekere Arne Naess De aanhangers van deze visie zijn onderdeel van deze millieubeweging. -De kerngedachte van de diepe ecologie is het idee dat de natuur een zelfstandige intrinsieke waarde heeft, los van het nut voor de mens. -Rijkdom en verscheidenheid van levensvormen zijn in zichzelf waardevol. -De natuur, die wordt gezien als een integraal systeem. -Ze mag niet alleen als materiaal voor productie en consumptie worden gezien. -Het niet-menselijk leven heeft hetzelfde recht als de mens om te leven en te floreren. -De mens maakt deel uit van de natuur en heeft daarbinnen geen privilege positie.
-Het ingrijpen van de mens op de aarde dient te worden verminderd. -Men moet strevennaar een vermindering van het bevolkingsaantal en de beperking van de levenstandaard. -De mens mag de aarde alleen aantasten voor zover dit nodig is om in zijn vitale behoeften te voorzien. -Er is verandering gewenst in fundamentele economische en technologische structuren.
-Daarnaast zijn veranderingen in basiswaarden en bewustzijn noodzakelijk. -Mensen dienen zich opnieuw sterker met de natuur verbonden te voelen.
Ja het is wat kouder geworden zonder echt winterweer te zijn.
De laatste venkel is op tafel gekomen bij vis. De bak met zand mag weg genomen worden.
De chrysanthemum komt in de plaats van de venkelbak.
De koriander zowel als de peterselie staan nu vorstvrij in de veranda.
Het wintert wel niet maar de sneeuwklokjes staan reeds massaal op de rand van de bovenvijver.
Zou dat een voorteken kunnen zijn dat er toch winterkou en sneeuw op komst is? Het kan ook zijn dat ze wat te vroeg op het appel zijn verschenen.
23-01-2014 om 07:35
geschreven door tuinblog d
22-01-2014
wees op je hoede bij pompoenen
Tussen mijn documenten vond ik een bericht van het Belgische anti gifcentrum. Het is goed om weten en het kan nuttig zijn om het eens aandachtig te lezen. Bittere courgettes en pompoenen Tot de familie van de pompoenachtige behoren onder andere augurken, courgettes, meloenen, pompoenen en sierpompoenen. Niet al deze groenten zijn echter eetbaar en kunnen soms tot ernstige vergiftiging leiden! De giftige soorten bevatten ‘cucurbitacines’ die ook voor de bittere smaak zorgen.
-In de vruchten van deze oude gecultiveerde planten treft men occasioneel toxische stoffen aan. Het zijn de zogenaamde 'cucurbitacines', die uiterst bitter smaken en lokaal irriterend werken. -Symptomen treden snel op na een inname van slechts een kleine hoeveelheid. Men begint te braken, men krijgt koliekachtige buikpijn en hevige, soms bloederige diarree. Dit kan leiden tot ernstige uitdrogingsverschijnselen. Eveneens kunnen duizeligheid, uitgesproken speekselvloed en hartkloppingen optreden.
In geval van deze symptomen dient men altijd een arts te raadplegen.
De oorzaak van het probleem is vaak de teelt van zowel pompoenen als sierpompoenen in eigen tuin. De bijen kunnen hier een kruisbevruchting tussen verschillende soorten teweegbrengen. De vruchten die als gevolg hiervan ontstaan bevatten ‘Cucurbitacines’. Ze zijn vaak niet te onderscheiden van de ongevaarlijke eetbare pompoen.
Preventie: -Gebruik geen pompoenachtige die in de tuin spontaan ontkiemen of “recycleer” geen zaden uit zelf gekweekte pompoenen. -Proef de rauwe vrucht. Als die bitter smaakt: uitspuwen en niet gebruiken. -Een eetbare pompoen smaakt neutraal tot licht zoet. Opgepast: kinderen of mensen die bittere smaken niet goed proeven zijn slechte testpersonen. -Alle sierpompoenen zijn giftig.
Het wordt stilaan kouder. Hoe stellen de groenten dat in de serre?
Er zit geen groei meer in de peterselie in de serre.
De selder begint langzaam te rotten maar de rucola doet het uitstekend en wordt gebruikt in de veldsalade.
Waar de nieuwe kropsalade zou geplant worden, is er een lege plaats gebleven. Voor de eerste keer in meer dan 20 jaar was er geen voorradig bij de teler.
Om het gebrek aan peterselie op te vangen kocht moeder de vrouw een potje in de supermarkt. Deze peterselie heb ik nu in een grotere pot verplant.
De corriander doet het nog steeds goed in de bak in de serre.
21-01-2014 om 17:25
geschreven door tuinblog d
20-01-2014
diepvriesvis
Eén keer elke maand halen wij onze voorraad vis bij een alombekende visboer in Sluis. Het prijsverschil met hier is zo groot dat je de brandstof voor de auto uitwint. Dan eten we de dag zelf eens verse vis. De keren erna is het gewoon diepvriesvis
Een fijn visrecept met diepvriesvis. Gebakken noedels met oosters vispannetje Hoofdgerecht| Vis| Wokgerecht, 4 personen Bereidingstijd: minder dan 30 min.
Ingrediënten -600 g wokmix vis (die stelt Colette zelf samen bij het opbergen van de vis) -4 preiwitten -3 cm gember (vers) -1 ui -2 teentjes knoflook -300 g Chinese eiermie (noedels) -1 eetl. maïszetmeel -6 eetl. sojasaus -1 dl visfond (bokaal) -3 eetl. rijstolie -1 eetl. sesamolie -peper en zout
Voorbereiding (ontdooitijd +15 min.) - Laat de stukjes vis oppervlakkig ontdooien en dep droog. - Snij de preiwitten en een beetje groen in fijne ringen. - Snipper de ui, de knoflookteentjes en de geschilde gember fijn. - Meng de sojasaus samen met de sesamolie en het maïszetmeel.
Bereiding (15 min.) -1 Kook de noedels gaar in lichtgezouten water (kooktijd: zie verpakking). Giet af en spoel onder koud water. -2 Verhit intussen 1 eetl. rijstolie in een wok en roerbak de fijngesnipperde ui, het knoflook en de gember 1 min. -3 Voeg de preiringen toe en overgiet met de visfond. Laat 5 min. koken. -4 Voeg de stukjes vis toe en laat nog 5 min. garen. Giet er de laatste min. de sojasaus-mengeling over en roer goed. -5 Verhit 2 eetl. rijstolie in een kookpot en bak de noedels even tot ze warm zijn. Kruid met peper en zout.
Afwerking -Verdeel de noedels over de borden en lepel er de vismengeling over.
Je kan ook de noedels weglaten en vervangen door aardappelen. Die kan je afzonderlijk houden of gekookt mee verwerken in de wok. En laat het je smaken.
20-01-2014 om 11:12
geschreven door tuinblog d
19-01-2014
Zondag 26 januari 2014 : Tuinclub!
Tuinclub bij Addie in het Café “ ’t Oud Gemeentehuis “ in Stalhille. Mogelijke gespreksonderwerpen :
a) Gelukkig Nieuwjaar! Een vruchtbaar Tuinjaar!
b) Tuinclubleden aan het woord : We starten met vragen, ideeën, … van de aanwezige tuinclubleden. Vragen Tuinclubleden : Eventueel mag je deze vragen vooraf doorsturen naar : paulclicteur@hotmail.com
Vraag 1 : Zoekertje 32 : Wie kent (en heeft misschien zaad van)? : lepelblad (Cochlearia officinalis), stamkievitsbonen, blauwe zeelelie of oesterplant (Mertensia maritima)
Vraag 2 : Zoekertje 33 : Wie kan een grote rozenboog gebruiken (metaal, lichte roestbeschadiging)? Zelf afhalen (aanhangwagentje) bij Paul.
Vraag 3 : Wie gaat deze week naar een Tuinzaak waar slaplantjes te vinden zijn? (ongeveer 15 voor onder plastiek tunnel)
Vraag 4 : Wie kweekte reeds landwier en zeevenkel? (Els)
c) Zachte winter : Gevolgen? (Knolselder, groenlof, raketsla, … : Staan nog in volle grond!)
d) Vaste rubriek : Welke tuinwerkzaamheden deden we onlangs of staan op het programma?
e) De Moestuin :
Tuinplan 2014 : Wat wil ik waar zaaien, …? De zaden zijn besteld, het tuinplan is klaar?
Tuin : Afgedekt met een laagje compost, …
Uitdaging : Probeer elk jaar toch één nieuwe teelt! (artisjokken, aardperen, ...)
Begin februari of vanaf half februari : zaaien in miniserre : selder, paprika, peper, minitomaat, zomerprei, basilicum, aubergine, peterselie, …
Vooraf potjes en zaaibakjes schoonmaken (heet water, …)
Half februari : aardappelen in eierdoosjes (veel licht)
Koude bak : snijsla, spinazie, radijzen, wortelen Amsterdamse Bak, …
Serre : veldsla, kervel, radijzen, …
Keuken : kiemzaden
Plant van de maand : artisjok (Marie-Paule aan het woord?)
Plant van vorige maand (ook nog af te werken) : pastinaak
f) De siertuin : Luc aan het woord!
g) De fruittuin :
Winter : Eventueel reeds stalmest of nu organische korrelmest (klein handje per boom).
Snoei druiven en kiwi (als het niet vriest)
Aanplant nieuwe bomen
…
h) De vijver : Takkenbussel indien vorst …
i) Bloembollen :
j) Kruidentuin :
k) Dieren in de tuin : Bereid je voor op Het Grote Vogelweekend op 1 en 2 februari!
l) Krantenartikels : Voor jou gelezen :
Groen licht voor koken met deze insecten. / Officieel goedgekeurd om uw honger te stillen : 10 insecten.
Wie brengt zelf een artikel mee?
m) Tuinblog : Daniël aan het woord
n) Slot : Evaluatie!
o) Voorstellen : Onderwerpen voor de volgende Tuinclub ? zondag 23 februari 2014
Slotwoord : Het woord aan Marc onze voorzitter!
19-01-2014 om 00:00
geschreven door Pol Movinttog
18-01-2014
mezen op een bol
Ik heb aan onze wasdraad de volgorde van de mezenbollen veranderd.
Toen ik mezenbollen haalde bracht ik ook een paar zakjes nootjes mee en ging die dichts bij de struiken. Het gevolg was dat de bollen geen bezoekers meer kregen. Ze zaten te wachten tot de nootjes verlaten werden en bijna onmiddelijk was er een volgende mees op.
Ik heb 's morgens de nootjes verwisseld met de bol die het verst van de struiken hangt. Na de verandering bleven zowel de bollen als de nootjes de rest van de dag leeg.
De volgende dag werd de bol bij de struiken vanaf ’s morgens bezocht.
Tegen de middag waren de nootjes weer in trek.
Het gevolg is dat nu alle bollen bijna gelijktijdig verminderen. Door de nootjes te verhangen worden weer alle bollen bezocht. Het is onbegonnen werk om de strategie van mezen te doorgronden. Daarvoor zijn ze te fladderig en te vlug. Toch moet ik zeggen dat de bollen dichts bij struiken eerst leeg zijn. Mezen voelen zich blijkbaar veiliger bij struiken maar aan nootjes kunnen ze niet weerstaan.
18-01-2014 om 10:24
geschreven door tuinblog d
17-01-2014
combinatieteelt, mengcultuur, polycultuur enz.
Opgelet met termen als wisselteelt combinatieteelt, mengcultuur, polycultuur en permacultuur.
Wisselteelt: Je werkt met vakjes die elk jaar doorgeschoven worden. Een voorbeeld: 1-Kolen (o.a. bloemkool, spruiten, boerenkool) 2-Bladgewassen (o.a. sla, selder, kervel) 3-Vruchtgewassen (o.a. komkommer, courgette) 4-Wortelgewassen (o.a. uien, bieten) 5-Aardappel 6-Peulgewassen (o.a. erwten, bonen).
Combinatieteelt of rijencultuur: Er staan geen twee rijen van dezelfde groente naast elkaar. Je zorgt ervoor dat er geen slechte combinaties naast elkaar staan. Elk jaar schuiven de rijen gewoon door zoals de vakjes bij wisselteelt.
Permacultuur: Is in feite een kopie van het ecosysteem waar alles gewoon door mekaar groeit. Het wil de gang van zaken in de natuur nabootsen. De grond wordt o.a. niet bewerkt. Die is afgedekt waardoor het bodemleven de grond los maakt en luchtig houdt.
Polycultuur: Is het verbouwen van meerdere gewassen op een bedrijf. Hierdoor is het risico van misoogsten en plotselinge daling van de prijzen op de wereldmarkt opgevangen. De prijzen worden gespreid over de verschillende producten. Het tegenovergestelde van polycultuur is monocultuur.
Geliijk welke methode je bij ons toepast, het zij wisselteelt, rijencultuur of permacultuur,het is altijd polycultuur en nooit monocultuur.
.
17-01-2014 om 00:00
geschreven door tuinblog d
16-01-2014
snoeien
Er staat in de tuin een druivelaar die daar zo maar gekomen is uit het niet. Er stonden nog geen enkel jaar druiven aan. Ik liet hem staan omdat hij op de juiste plaats stond.
Mijn broer heeft hem gisteren gesnoeid. Voorheen is hij nooit gesnoeid geweest. De koorden om de verwildering in bedwang te houden hangen er nog. De druivelaar staat er minstens 10 jaar zonder vrucht te dragen. Ik behandelde hem als een sierstruik. De bladeren werden wel eens gebruikt in gerechten maar nuttiger was hij niet. Hij staat gewoon niet in mijn weg.
De kruisbessen werden vorig jaar niet gesnoeid en ik kon er gewoon niet meer tussen. Daar is gisteren aan verholpen met een oppervlakkige snoei. Zo kon ik het onkruid aanpakken. Begin maart volgt dan de fijne snoei.
Zo heel veel was er niet en met zulke materie is een zak gauw gevuld. Je zet daar ook je voet niet in. Voorzichtig behandelen is de boodschap want stevig prikken dat kunnen ze.
Nu staat de zak bij de glasscherven tot we een bezoek brengen aan het containerpark. Bij de vorige snoei waren er twee plastiek zakken vandoen om alles in te bergen.
En salade hebben we niet moeten planten want er waren geen plantjes te verkrijgen. Het is de eerste keer in 20 jaar dat dit voorvalt. Nu wachten we tot maart.
16-01-2014 om 11:17
geschreven door tuinblog d
15-01-2014
groente!? in de kijker
In ‘Van maand tot maand’ van de tuinclub, samengesteld door Marc onze voorzitter haalde ik een fragment. Het handelt over het min of meer beheersen van zevenblad in de tuin.
tuinadvies.be
Maar eerst een duiding.
Bodembedekkende groente. -Zevenblad is door de oude Romeinen verspreid. -De Romeinse invasie wordt gespiegeld door de invasietactieken die het zevenblad in menig tuin uitvoert. -De legers hadden altijd voedsel nodig. Daarom is dit plantje overal aangeplant. -Ook de monniken hadden dit plantje vaak staan in de moestuin van een klooster. -Het plantje werd in de geschiedenis beschreven door Chinese, Tibetaanse en Europese monniken. -Het is een zeer gemakkelijk plantje dat flink doorwoekert als het eenmaal ergens groeit. -Het houdt van schaduwplekken en groeit zeer dicht opeen zodat er geen ruimte is voor andere planten. -In sommige landen wordt dit plantje zelfs in tuincentra verkocht als bodembedekker. -Hij krijgt een mooie, witte bloem. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html
rondommij.skynetblogs.be
Tekst van de tuinclub: -Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een bosplant, familie van de schermbloemigen – bloei juni/juli. -Je kan zevenblad een beetje beheersen: door het regelmatig af te knippen. Maak ze dus zoveel mogelijk bereikbaar voor de grasmaaier. -Als je een laag mulch aanbrengt wordt de aarde losser waardoor de wortels gemakkelijker uit te vorken zijn. -Er zijn bodembedekkers die met zevenblad concurreren zodat je die midden in het zevenblad kunt aanplanten. Die planten zijn:maagdenpalm, hondsdraf, hoge salomonszegel (Polygonatum hybricum). -Zevenblad groeit alleen in zure grond die je kan neutraliseren met kalk. -Gooi nooit zevenblad op de composthoop want ieder stukje wortel wordt een nieuwe plant.
-zevenblad is een beproefd middel tegen jicht. Het bevat veel vitamine C, calcium en magnesium. Eettips zevenblad -Zevenblad is een lekkernij wat enigszins naar peterselie smaakt. -Je kunt de bladeren rauw door een salade doen of ze blancheren dan wel roerbakken. -Ze smaken lekker door gebakken rijst. -Je kunt een variatie van stamppot met zevenblad maken of met een mix van zevenblad, brandnetel en spinazie. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100686-de-geneeskracht-van-zevenblad.html#bodembedekkende-groente
Zevenblad kan ecologisch bestreden worden met een middel van Ecover.
ecostyle.nl
-Zevenblad is een ergernis van vele tuinliefhebbers. -Zevenblad kan een tuin snel overwoekeren. -Zevenblad bestrijden is zeer eenvoudig met Ultima tegen zevenblad. http://www.ecostyle.nl/tuin/mosvrij-gazon
Ik raad je aan om zevenblad eens te Googelen.
15-01-2014 om 10:47
geschreven door tuinblog d
14-01-2014
hulp krijgen
Dag op dag een jaar geleden was mijn nieuwe serre al goed in gebruik. Nu is ze wat gehavend uit de zuiderstorm gekomen
Ik had zeer veel hulp gekregen om de serre op te bouwen.
De tablet steunde nog op een tegel.
Toen had ik al salade gehaald om in de serre te planten. Nu moet dat nog gebeuren. Als het morgen lukt kan ze reeds tegen morgenavond geplant zijn. Gelukkig krijg ik nog elke woensdag hulp van mijn broer.
14-01-2014 om 15:51
geschreven door tuinblog d
13-01-2014
planten beschermen en venkel bewaren
Bepaalde weerspreuken hebben het over warm in januari wordt koud in april. De mooist geformuleerde vind ik toch. Als januari de koude niet wil wordt die in april meer dan een gril. Het is dus best nuttig, nu eens te bekijken hoe je vorstgevoelige vaste planten kunt beschermen tegen vorst.
In feite heb ik slechts één plant staan die vorstgevoelig is en dat is de vijgenboom. Die is twee jaar na elkaar bevroren. De eerste keer had ik hem niet tot de grond mogen terug snoeien. Een mens maakt fouten maar hoe kan ik die nu herstellen. Nu is de vijgenstruik afgedekt met bladeren en bij vorstaankondiging gaat er een plastiekfolie over. Na de vorst wordt die er af genomen. De schrale vrieswind is de boosdoener.
Omdat de hoek met hortensiastruiken kort geleden is geplant liet ik de wortels afdekken met bladeren. Het zou nog beter zijn het totale grondoppervlak af te dekken. Dan komt er geen onkruid tussen de struiken.
Daar lees je klaar en duidelijk: Mensen die geen vlees, maar wel vis eten worden soms pescatariërs of semi-vegetariërs genoemd.
-Mij werd gezegd dat vlees eten zeer schadelijk is voor mensen met reuma. -Vis mag tot ik moet horen dat ook vis niet zo best zou zijn voor reumapatiënten. -Sedert ik vlees totaal opzij heb geschoven voel ik mij veel beter. -Ik kan leven met de titel van pescatariër.
Pesca Catalana (Visschotel)
Ingrediënten -4 stukken zeeduivel (ongeveer 100 gr p.p.) -4 stukken zeebrasem (ongeveer 100 gr p.p) -4 grote garnalen -4 langoustines -20 mosselen -2 uien -4 tomaten -3 knoflooktenen -50 gram bloem -1 glas witte wijn -3 dl olijfolie -paar draadjes safraan -zout en peper
Ingrediënten voor de Picada: -2 oras (ronde, beetje zoete Spaanse paprika) -wat geroosterde amandelen -wat geroosterde pijnboompitten -2 knoflooktenen1 sneetje oud brood -peterselie -zout en peper
Bereidingswijze -Ontpit de oras en laat deze 2 uurtjes weken in warm water. -Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het brood voor de picada. -Bak het aan beide kanten bruin in de hete olie. -Haal het brood uit de olie en laat deze uitlekken op keukenpapier. -Verwarm een pan met een bodempje water en met de mosselen en laat ze op een hoog vuur opengaan. -Zet de mosselen apart en bewaar het kookvocht van de mosselen. -Maak de picada door in een vijzel de amandelen en pijnboompitten fijn te wrijven. -Voeg hieraan de knoflooktenen toe met het gebakken brood. Voeg ook: De peper, de peterselie, het zout en de pulp van de oras toe. Wrijf alles fijn tot een pasta.Strooi peper en zout over de vis. Haal de vis door de bloem en bak de vis in dezelfde olie als het brood, tot de vis bruin is. Breng de vis voorzichtig over naar een aardewerk ovenschaal. Bak snel de schaaldieren aan en voeg deze aan de vis toe in de ovenschaal. -Bak in dezelfde olie de fijngesnipperde ui en zodra deze kleur begint te krijgen, voeg je de fijngesneden knoflook en de geraspte tomaten toe. -Laat deze basissaus kleur krijgen (ongeveer 20 minuutjes). -Voeg hieraan het glas wijn en de safraan toe en laat iets verdampen. -Voeg nu het kookvocht van de mosselen toe of wat water. -Laat zachtjes 5 minuten koken.Giet deze saus over de vis en schaaldieren in de ovenschaal. -Verwarm de ovenschaal op een zacht vuur. -Zodra hij warm is zet je het vuur ietsje hoger en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. -Voeg wat van het warme kookvocht aan de picada zodat deze wat vloeibaarder wordt. -Voeg de picada aan de vis toe. -Dek de schaal af en laat alles nog 10-15 minuutjes heel zachtjes pruttelen. -Haal van het vuur en laat rusten. -Serveer het gerecht in de ovenschaal.
Extra Als je gek bent op vis! Laat het dan vis zijn in een saus, waarin je heerlijk je brood kunt dopen.
(De picada is een essentiële basis in de Catalaanse keuken. Het is geen saus op zich. Het is meer een mengseltje dat bestaat uit verschillende gemalen ingrediënten. Dat gebeurt in een vijzel en daarna wordt het toe gevoegd aan een gerecht. Het dient om te binden en een speciale smaak toe te voegen) http://www.smulweb.nl/recepten/1386008/Pesca-catalana
Dit recept heb ik bewerkt op mijn gewone manier. Laat het je smaken