CHALLAH VLECHTBROOD Ongeveer 2 uur 45 Ingrediënten - 650-750 g huishoudbloem - 11 g droge gist - 240 ml warm water - 3 el kristalsuiker - 3 el margarine - ½ tl zout - 2 eieren - 2 tl maanzaad - 1 losgeklopte eierdooier Werkwijze - Los in een grote kom de gist op in het warme water met de suiker. - Meng 200 g bloem met het gistmengsel, de margarine en het zout. - Voeg de eieren toe. - Roer nog 200 g bloem bij het mengsel en kneed goed. - Kneed de rest van de bloem door het deeg totdat u een glad en stevig deeg bekomt (indien nodig meer of minder bloem gebruiken). - Leg de deegbal in een ingevette kom (1 x omdraaien zodat beide kanten ingevet zijn) - Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen op een warme plaats. - Sla uw vuist in het deeg en verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. - Dek af met een vochtige doek en laat 10 minuten rusten. - Maak van elke deegbal een worst en leg die op een ingevet bakblik. - Maak een vlecht van die worst: neem de linkerworst vast en leg die onder de middelste. Leg dan de rechterworst onder de nieuwe middelste. Herhaal aan beide kanten. Stop de uiteinden weg onder het brood. - Afdekken met doek en plastic folie en laat nog 30 minuten rijzen, of tot het deeg verdubbeld is in volume. - Een kwartier voor het einde van de rijstijd de oven voorverwarmen op 190°C. - Bestrijk het challahbrood met losgeklopt ei en bestrooi met het maanzaad. - Bak het brood af in ca 40 minuten. - Laat het afkoelen op een rooster.