Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleine zachte broodjes

    KLEINE ZACHTE BROODJES

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 12 broodjes

    - 750 g witte bloem - 1 draai van de pepermolen (facultatief)

    - 2,25 kl droge gist - 2 el olijfolie

    - 2 kl suiker - 280 ml melk

    - 1 el zout - 200 ml water

    Werkwijze

    - Meng de gist met het meel.

    - Giet in een grote kom de melk, de olijfolie, het water, het zout en de suiker (eventueel de peper).

    - Voeg hierbij ca 1/3 van het meel en meng met een houten lepel al draaiend in dezelfde richting totdat het meel is ondergemengd.

    - Blijven meel toevoegen al mengend met de houten lepel totdat het deeg een bol begint te vormen die loslaat van de wand.

    - Kneed gedurende 5 minuten op een licht met meel bestoven werkblad en voeg juist genoeg meel toe tot het deeg niet meer kleeft aan de vingers en aan het werkblad en zeer soepel en glad blijft.

    - Kneden tot het deeg glad en elastisch wordt.

    - Leg het deeg in een met olie beklede kom en draai het deeg om zodat beide kanten van het deeg goed met olie zijn bedekt.

    - Afdekken en 1u30 laten rijzen.

    - Met bebloemde vingers duwt u de lucht uit het deeg. Plaats dan de vingers tussen het deeg en de boord tot onderaan de kom. Hef het deeg op en laat het terug vallen. Doe dit over gans de breedte van de kom en plooi de boord van het deeg naar onder om de lucht eruit te halen en een bol te vormen.

    - Opnieuw afdekken en 1u30 laten rijzen.

    - Het deeg verschillende malen plooien en omdraaien.

    - Verdeel het deeg in 12 stukken. Bedek de stukken met een doek om het vormen van een korst te voorkomen.

    - Bewerk de stukken één voor één. Doe een weinig meel op uw handen want de stukken zijn kleverig. Maak van elk stukje een bol en plooi de boorden naar onder en maak ze vast.

    - Plaats de bollen met de sluiting naar onder op een zuiver doek dat u bedekt hebt met meel.

    - Bedek met doek en laat terug 45 à 60 minuten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 250°C en zet onderin een blik.

    - Plaats zeer voorzichtig de bollen op een bakblik bedekt met bakpapier of op een siliconenvel.

    - Juist voor het inovenen giet u in het blik een glas ijskoud water (de helft water en 3 ijsblokjes) om damp te krijgen en zo de vorming van een goudgele gecarameliseerde korst te bekomen.

    - De broodjes dadelijk inovenen, oven sluiten en na 1 minuut opnieuw openen en de wanden van de oven met een plantenspuit nat maken.

    - Oven sluiten en ca 20 minuten laten bakken op 210°C.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    07-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    05-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaans brood

    ITALIAANS BROOD

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    - 300 ml water

    - 450 g witte bloem

    - 1 scheut olijfolie

    - 13 g zout

    - 30 g suiker

    - 10 g gist

    Werkwijze

    - Maak een mooi glad deeg van al de ingrediënten.

    - Kneed 10 minuten.

    - Laat het deeg onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.

    - Even doorkneden. Een bakblik insmeren met olijfolie. Hierop witte bloem strooien en gelijkmatig verdelen.

    - Leg het deegmengsel op het bakblik en keer het om zodat er aan beide zijden bloem zit.

    - Oven voorverwarmen op 200°C.

    - Laat ca 45 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.

    - Afbakken gedurende 35 minuten.

    - Laat afkoelen op een rooster.

    Heerlijk bedekt met tomaat en mozzarella en Italiaanse kruiden en dan nog enkele minuten in de oven. Lekker met een glaasje wijn!



    05-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gewoon rond brood

    GEWOON ROND BROOD

    Ongeveer 2 uur 30

    Ingrediënten

    - 500 g bloem

    - 20 cl lauw water

    - 15 g gedroogde gist of 30 g verse gist

    - 1 el suiker

    - 2 tl zout

    - 1,5 el olijfolie

    Werkwijze

    - Giet het water in een grote kom. Brokkel de gist erover. Voeg er de suiker bij. Zeef geleidelijk de bloem erbij en begin te mengen. Zout aan toevoegen.

    - Geheel tot een mooi deeg kneden gedurende 10 minuten.

    - Gedurende 30 minuten laten rusten.

    - Maak een bal van het deeg en dek de schaal af met een vochtige doek. Op een warme plaats gedurende 1 à 2 u laten rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 220°C.

    - Kneed het deeg opnieuw door en maak een platte bal van ca 25 cm. Bakplaat invetten met olie en de deegbal hierop leggen. Deeg dun besmeren met olijfolie en in het midden van de bal met een scherp mes een kruis snijden.

    - In de oven gedurende ca 25 minuten bakken tot het brood hol klinkt als u erop klopt.

    - Laten afkoelen op een rooster.



    03-02-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!