KLEINE ZACHTE BROODJES
Ongeveer 5 uur
Ingrediënten
Voor 12 broodjes
- 750 g witte bloem - 1 draai van de pepermolen (facultatief)
- 2,25 kl droge gist - 2 el olijfolie
- 2 kl suiker - 280 ml melk
- 1 el zout - 200 ml water
Werkwijze
- Meng de gist met het meel.
- Giet in een grote kom de melk, de olijfolie, het water, het zout en de suiker (eventueel de peper).
- Voeg hierbij ca 1/3 van het meel en meng met een houten lepel al draaiend in dezelfde richting totdat het meel is ondergemengd.
- Blijven meel toevoegen al mengend met de houten lepel totdat het deeg een bol begint te vormen die loslaat van de wand.
- Kneed gedurende 5 minuten op een licht met meel bestoven werkblad en voeg juist genoeg meel toe tot het deeg niet meer kleeft aan de vingers en aan het werkblad en zeer soepel en glad blijft.
- Kneden tot het deeg glad en elastisch wordt.
- Leg het deeg in een met olie beklede kom en draai het deeg om zodat beide kanten van het deeg goed met olie zijn bedekt.
- Afdekken en 1u30 laten rijzen.
- Met bebloemde vingers duwt u de lucht uit het deeg. Plaats dan de vingers tussen het deeg en de boord tot onderaan de kom. Hef het deeg op en laat het terug vallen. Doe dit over gans de breedte van de kom en plooi de boord van het deeg naar onder om de lucht eruit te halen en een bol te vormen.
- Opnieuw afdekken en 1u30 laten rijzen.
- Het deeg verschillende malen plooien en omdraaien.
- Verdeel het deeg in 12 stukken. Bedek de stukken met een doek om het vormen van een korst te voorkomen.
- Bewerk de stukken één voor één. Doe een weinig meel op uw handen want de stukken zijn kleverig. Maak van elk stukje een bol en plooi de boorden naar onder en maak ze vast.
- Plaats de bollen met de sluiting naar onder op een zuiver doek dat u bedekt hebt met meel.
- Bedek met doek en laat terug 45 à 60 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250°C en zet onderin een blik.
- Plaats zeer voorzichtig de bollen op een bakblik bedekt met bakpapier of op een siliconenvel.
- Juist voor het inovenen giet u in het blik een glas ijskoud water (de helft water en 3 ijsblokjes) om damp te krijgen en zo de vorming van een goudgele gecarameliseerde korst te bekomen.
- De broodjes dadelijk inovenen, oven sluiten en na 1 minuut opnieuw openen en de wanden van de oven met een plantenspuit nat maken.
- Oven sluiten en ca 20 minuten laten bakken op 210°C.
- Laten afkoelen op een rooster.
|