Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    05-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Briochedeeg: chocoladebrood-Vlaamse brioches

    BRIOCHENDEEG: CHOCOLADEBROODJES

    VLAAMSE BRIOCHES

    Ongeveer 1 uur 15

    Ingrediënten

    • - 15 cl lauwe melk - 30 g gist
    • - 2 el suiker - 500 g bloem
    • - 150 g boter - 3 eieren
    • - 1 kl zout - 150 g poedersuiker
    • - 1 eiwit, licht losgeslagen

    Werkwijze

    • - Gist oplossen in de melk, suiker aan toevoegen. Bloem toevoegen, even goed kneden.
    • - Eieren en boter toevoegen. Zout toevoegen Gladde deeg van kneden.

    Voor de chocoladebroodjes

    • - 30 minuten onder doek en plastic folie laten rijzen.
    • - Stukjes van 40 g afsnijden. Gladde bolletjes van maken: voor 12 broodjes breekt u 2 repen fondant chocolade in stukjes; 12 gladde bolletjes platdrukken tot rechthoeken zodat ze om de stukken chocolade passen. Druk de randen zorgvuldig samen; met de sluiting naar onderen op bakpapier (of siliconen vel) op een bakplaat leggen. Bestrijk de broodjes met melk. Laat 20 minuten rijzen tot de juiste vorm en volume.
    • - 20 minuten bakken op 200 °C.

    Voor de Vlaamse brioches

    • - Zoals hierboven tot de gladde bolletjes.
    • - De gladde bolletjes op het bakpapier (siliconen vel) op de bakplaat plaatsen. Instrijken met geklutst ei (behalve 1 bol op 5).
    • - Na 10 minuten de grote bollen 4x diep inknippen met de schaar. 1 bol op 5 verdelen in 4 delen; elk deel rollen tot een bolletje en in het midden plaatsen van de ingeknipte bollen, opnieuw instrijken.
    • - Niet te vol gerezen inovenen op 200°C.
    • - 20 minuten laten bakken.
    • - Ondertussen klopt u het eiwit met de poedersuiker tot een stijf glazuur.
    • - Na het bakken bestrijkt u de bovenkant met het nog zachte glazuur. Laat het glazuur hard worden.



    05-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche met vanille en saffraan

    BRIOCHE MET VANILLE EN SAFFRAAN

    Ongeveer 3 uur 45

    Ingrediënten

    • - 20 g verse gist - 1 tl saffraandraadjes
    • - 2 el lauw water - 400 g wit broodmeel
    • - 2 el suiker - 1,5 tl zout
    • - zaadjes van 1 vanillestokje - 5 eieren
    • - 25 g gesmolten boter - 100 g zachte boter
    • - glazuur van 1 eierdooier en 1 el water

    Werkwijze

    • - Verkruimel de gist in een kommetje en voeg de saffraan en het water toe.
    • - Roer en laat 10 à 15 minuten rusten tot de gist begint te schuimen.
    • - Doe het meel in een grote kom met de suiker en de vanille. Maak een kuiltje in het midden en voeg het gistmengsel toe.
    • - Klop de eieren los en voeg ook deze toe aan de kom. Roer goed tot een zacht deeg ontstaat.
    • - Kneed het deeg 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad.
    • - Bestrijk een kom met de gesmolten boter en doe het deeg erin. Draai het deeg zodat het helemaal bedekt is met boter en dek af met een vochtige doek.
    • - Laat het rusten tot het verdubbeld is van volume: ca 2 u.
    • - Duw de lucht uit het deeg en kneed de resterende boter erdoor.
    • - Kneed nog 5 minuten.
    • - Smeer een briochevorm van 22 cm diameter en 9 cm diep in met boter.
    • - Hou 1/3 van het deeg apart en vorm een bal van de rest.
    • - Leg deze in de briochevorm en maak er een putje in.
    • - Vorm een kleine bal met de rest van het deeg en leg deze in het putje.
    • - Bedek het deeg met een vochtige doek en laat opnieuw rijzen: ca 1 u.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk het deeg met het glazuur en bak ongeveer 35 minuten tot het brood mooi gerezen en goudbruin is.
    • - Draai het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.

    Bron: Weekend Knack



    02-12-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!