BRIOCHENDEEG: CHOCOLADEBROODJES
VLAAMSE BRIOCHES
Ongeveer 1 uur 15
Ingrediënten
- - 15 cl lauwe melk - 30 g gist
- - 2 el suiker - 500 g bloem
- - 150 g boter - 3 eieren
- - 1 kl zout - 150 g poedersuiker
- - 1 eiwit, licht losgeslagen
Werkwijze
- - Gist oplossen in de melk, suiker aan toevoegen. Bloem toevoegen, even goed kneden.
- - Eieren en boter toevoegen. Zout toevoegen Gladde deeg van kneden.
Voor de chocoladebroodjes
- - 30 minuten onder doek en plastic folie laten rijzen.
- - Stukjes van 40 g afsnijden. Gladde bolletjes van maken: voor 12 broodjes breekt u 2 repen fondant chocolade in stukjes; 12 gladde bolletjes platdrukken tot rechthoeken zodat ze om de stukken chocolade passen. Druk de randen zorgvuldig samen; met de sluiting naar onderen op bakpapier (of siliconen vel) op een bakplaat leggen. Bestrijk de broodjes met melk. Laat 20 minuten rijzen tot de juiste vorm en volume.
- - 20 minuten bakken op 200 °C.
Voor de Vlaamse brioches
- - Zoals hierboven tot de gladde bolletjes.
- - De gladde bolletjes op het bakpapier (siliconen vel) op de bakplaat plaatsen. Instrijken met geklutst ei (behalve 1 bol op 5).
- - Na 10 minuten de grote bollen 4x diep inknippen met de schaar. 1 bol op 5 verdelen in 4 delen; elk deel rollen tot een bolletje en in het midden plaatsen van de ingeknipte bollen, opnieuw instrijken.
- - Niet te vol gerezen inovenen op 200°C.
- - 20 minuten laten bakken.
- - Ondertussen klopt u het eiwit met de poedersuiker tot een stijf glazuur.
- - Na het bakken bestrijkt u de bovenkant met het nog zachte glazuur. Laat het glazuur hard worden.
|