ZOETE VLECHTBROODJES OF PAASBROODJES
Zoete vlechtbroodjes of paasbroodjes (8 stuks)
Vrij van koemelk, kippenei en sojavrij
Soms is het leuk om aan de ontbijt- of lunchtafel te kunnen variëren met brood. Deze zoete vlechtbroodjes, die qua smaak een beetje doen denken aan de Franse Brioche, zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens mooi om te zien!
Ingrediënten
- - 500 g bloem
- - 5 el vloeibare honing
- - 1 zakje gedoogde gist
- - 2 dl lauwe rijstdrank (of indien toegestaan sojamelk)
- - 2 tl zout
- - 50 g zachte margarine
- - als versiering wat rozijnen of krenten
Werkwijze
- - Zeef de bloem in een kom en roer zout, gist en honing erdoor.
- - Voeg de rijstedrank met de margarine toe en meng het geheel tot een bal. Kneed de bal op het met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten.
- - Bestrijk de deegkom met boter, leg het deeg hierin en dek de kom af met plastic folie.
- - Laat het deeg ongeveer 1 u op een rustige plek rijzen (een normaal verwarmde kamer is voldoende; nooit dicht bij de verwarming plaatsen!) tot het volume verdubbeld is.
- - Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier of met een siliconenvel.
- - Kneed in 2 à 3 minuten de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke delen. Vorm van elk deel drie rolletjes van ca 14 cm lang. Knijp de uiteinden aan een kant tegen elkaar en maak een korte vlecht. Druk ook aan de onderkant de drie uiteinden samen.
- - Laat de broodjes 10 minuten rusten, druk ze daarna iets plat en laat ze nog 30 minuten onder een theedoek narijzen.
- - Verwarm de oven voor op 200°C.
- - Bestrijk de broodjes met water en bak ze in ca 10 minuten gaar.
- - Gebruik voor een mooi bruin kleurtje de laatste minuten de grill. Laat ze afkoelen op een rooster.
Variatietip:
Voor het Paasontbijt kunnen 8 haasjes worden gemaakt. Vorm in dit geval van het gerezen deeg voor ieder broodhaasje eerst twee oortjes en daarna 1 groter en 1 iets kleiner bolletje. Leg deze bolletjes tegen elkaar aan op de bakplaat en plaats de oortjes tegen het kleinste bolletje. Geef de haasjes om en om een staartje of twee oogjes van rozijn of krent. Voor gewone ronde zoete broodjes maakt u 15 gelijke bolletjes van het gerezen deeg. Verwerk de deegfiguurtjes verder als hierboven beschreven onder punt 4.
|