Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    28-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Zoete vlechtbroodjes of Paasbroodjes

    ZOETE VLECHTBROODJES OF PAASBROODJES

    Zoete vlechtbroodjes of paasbroodjes (8 stuks)

    Vrij van koemelk, kippenei en sojavrij


    Soms is het leuk om aan de ontbijt- of lunchtafel te kunnen variëren met brood. Deze zoete vlechtbroodjes, die qua smaak een beetje doen denken aan de Franse Brioche, zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens mooi om te zien!

    Ingrediënten

    • - 500 g bloem
    • - 5 el vloeibare honing
    • - 1 zakje gedoogde gist
    • - 2 dl lauwe rijstdrank (of indien toegestaan sojamelk)
    • - 2 tl zout
    • - 50 g zachte margarine
    • - als versiering wat rozijnen of krenten

    Werkwijze

    • - Zeef de bloem in een kom en roer zout, gist en honing erdoor.
    • - Voeg de rijstedrank met de margarine toe en meng het geheel tot een bal. Kneed de bal op het met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten.
    • - Bestrijk de deegkom met boter, leg het deeg hierin en dek de kom af met plastic folie.
    • - Laat het deeg ongeveer 1 u op een rustige plek rijzen (een normaal verwarmde kamer is voldoende; nooit dicht bij de verwarming plaatsen!) tot het volume verdubbeld is.
    • - Vet een bakplaat in of bekleed hem met bakpapier of met een siliconenvel.
    • - Kneed in 2 à 3 minuten de lucht uit het deeg en verdeel het in 8 gelijke delen. Vorm van elk deel drie rolletjes van ca 14 cm lang. Knijp de uiteinden aan een kant tegen elkaar en maak een korte vlecht. Druk ook aan de onderkant de drie uiteinden samen.
    • - Laat de broodjes 10 minuten rusten, druk ze daarna iets plat en laat ze nog 30 minuten onder een theedoek narijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200°C.
    • - Bestrijk de broodjes met water en bak ze in ca 10 minuten gaar.
    • - Gebruik voor een mooi bruin kleurtje de laatste minuten de grill. Laat ze afkoelen op een rooster.

      Variatietip:


    Voor het Paasontbijt kunnen 8 haasjes worden gemaakt. Vorm in dit geval van het gerezen deeg voor ieder broodhaasje eerst twee oortjes en daarna 1 groter en 1 iets kleiner bolletje. Leg deze bolletjes tegen elkaar aan op de bakplaat en plaats de oortjes tegen het kleinste bolletje. Geef de haasjes om en om een staartje of twee oogjes van rozijn of krent. Voor “gewone” ronde zoete broodjes maakt u 15 gelijke bolletjes van het gerezen deeg. Verwerk de deegfiguurtjes verder als hierboven beschreven onder punt 4.



    28-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    26-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Witte bolletjes

    WITTE BOLLETJES

    Vrij van koemelk, kippenei, soja

    Ingrediënten

    • - 500 g gezeefde patentbloem
    • - 1 zakje gedroogde gist
    • - 2 tl zout
    • - 1 el witte basterdsuiker
    • - 40 g zachte margarine
    • - 2 ½ dl lauw water

    Werkwijze

    • - Doe bloem, suiker, zout en gist in een kom.
    • - Meng het water erdoor en kneed het geheel tot een bal.
    • - Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht ca 10 minuten.
    • - Laat het dan in een kom, afgedekt met plasticfolie ongeveer 1 u rijzen tot het volume verdubbeld is.
    • - Bekleed een bakplaat met bakpapier of vet hem in.
    • - Kneed het gerezen deeg even door, en vorm er 15 bolletjes van.
    • - Leg deze op de bakplaat en laat ze 10 minuten rusten.
    • - Druk ze hierna iets plat en leg er een met bloem bestoven theedoek over.
    • - Laat 30 minuten narijzen.
    • - Verwarm de oven voor op 200ºC.
    • - Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en bak ze in 10 minuten gaar.
    • - Gebruik eventueel nog twee minuten de grill voor een mooi bruin kleurtje.
    • - Neem de broodjes meteen hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

     



    26-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    24-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Sojabrood

    SOJABROOD

    Ingrediënten

    • - 400g tarwebloem
    • - 100g sojameel
    • - 1/2tl zout
    • - 1pakje gedroogde gist
    • - 1/2els suiker
    • - 400ml sojamelk
    • - 20g olie

    Werkwijze

    • - Meng alle ingrediënten.
    • - Bedek het deeg met een vochtige doek en laat het rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
    • - Kneed opnieuw.
    • - Doe het deeg in een goed geoliede bakvorm. Het deeg mag de bakvorm maar tot de helft vullen.
    • - Laat het nog eens rijzen.
    • - Doe het in de oven wanneer het midden van het deeg gerezen is tot de hoogte van de bakvormen.
    • - Zet het in een voorverwarmde oven op 180° à 200°C en bak het sojabrood gedurende 50 à 60 minuten.



    24-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    22-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Olijvenbroodjes

    OLIJVENBROODJES

    Olijvenbroodjes (12 stuks)
    Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten, soja

    Ingrediënten

    • - 250 g volkoren tarwemeel
    • - 250 g witte tarwebloem
    • - 1 zakje gedroogde gist
    • - 6 els olijfolie (vierge)
    • - 1 tl zout
    • - 250 ml lauw water
    • - 100 g zwarte olijven zonder pit, goed uitgelekt, drooggedept met keukenpapier en in stukjes gehakt
    • - 1 flinke ui, fijn gesnipperd
    • - 1 el versgehakte of 1 tl gedroogde rozemarijn

    Werkwijze

    • - Doe de twee soorten bloem met het zakje gist in een kom en voeg het zout, 3 el olie en het water toe.
    • - Kneed dit samen ca 15 minuten met de hand (of 5 minuten in een keukenmachine) tot een soepel, elastisch deeg. Dek af met keukenfolie en laat het op een warme plaats minstens 1 u rijzen, tot het volume verdubbeld is.
    • - Verwarm intussen de helft van de olijfolie in een koekenpan en stoof de uisnippers ca 5 minuten tot ze zacht zijn. Kneed deze, samen met de olijfstukjes en rozemarijn zeer goed door het gerezen deeg, tot al het vocht uit deze ingrediënten is opgenomen.
    • - Vorm 12 bolletjes van het deeg, leg ze op een met olijfolie ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ca een half uur rusten op een warme plaats.
    • - Verwarm intussen de oven voor op 200ºC, bestrijk de bolletjes met wat water en bak ze in 15 minuten gaar. Gebruik voor een bruin korstje de laatste minuten nog even de grill.

      Van het deeg kunnen ook 2 grote platte broden worden gevormd. Verhit de oven in dat geval op 190ºC en bak de broden in 25 minuten gaar.



    22-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    20-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Gezond en feestelijk brood

    GEZOND EN FEESTELIJK BROOD

    Vrij van koemelk, kippenei, riet- of bietsuiker, pinda en eventueel soja en noten

    Ingrediënten

    • - 250 g roggemeel - 100 g honing
    • - 225 g tarwemeel - geraspte schil van 1 sinaasappel
    • - 100 g havermout - 100 g geraspte worteltjes
    • - 1 tl zout - 100 g gemalen amandelen
    • - 1 ½ zakje gedroogde gist
    • - 2 dl sojamelk (of rijstdrank)
    • - ½ sinaasappelsap

    Werkwijze

    • - Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • - Meng alle ingrediënten op een werkblad tot een soepel deeg (ca 10 minuten). Laat het deeg in een afgedekte kom op een warme plaats 1 à 2 uur rijzen.
    • - Beboter een cakevorm.
    • - Kneed het deeg opnieuw goed door.
    • - Vorm een rol en leg die in de vorm.
    • - Laat afgedekt opnieuw ca 30 minuten narijzen op een warme plaats.
    • - Verwarm de oven voor op 180°C.
    • - Bak het brood op een rooster in het midden van de oven in 50 à 60 minuten gaar en bruin.
    • - Laat even rusten in de vorm en laat het daarna op een rooster uitwasemen.



    20-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    18-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieetbroden: Broodjes met soja eiwit

    BROODJES MET SOJA EIWIT

    Ingrediënten

    • - 2els plantaardige olie
    • - 1el suiker
    • - 250ml sojamelk
    • - 250ml water
    • - 4tls bakkersgist
    • - 600g tarwemeel
    • - 150g soja-eiwit

    Werkwijze

    • - Meng het tarwemeel, soja-eiwit, droge bakkersgist en zout.
    • - Voeg hieraan toe het water en de sojamelk.
    • - Meng met de handen tot een vast en elastisch deeg wordt bekomen.
    • - Voeg extra soja-eiwit of tarwebloem toe indien het deeg te lopend is.
    • - Laat het brooddeeg 30 minuten rijzen op een warme plaats (25 à 30°C).
    • - Kneed het deeg opnieuw en vorm 12 broodjes. Plaats ze op een ingevette en bebloemde bakplaat en laat de broodjes 10 à 20 minuten rijzen op een warme plaats tot het volume verdubbeld is.
    • - Bak de broodjes in een voorverwarmde oven bij 180°C gedurende 30 minuten.
    • - Verwijder de soja-eiwit broodjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.



    18-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eierkoeken

    EIERKOEKEN
    Ongeveer 1 uur

    Ingrediënten voor ca 20 stuks:

    • - 130 g bloem
    • - 4 g bakpoeder
    • - 70 g basterdsuiker
    • - 2 eieren
    • - snuifje zout

    Oven:

    200°C

    Werkwijze

    • - Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
    • - Klop de eieren met de suiker tot een stevig schuim.
    • - Zeef de bloem, bakpoeder en het zout op het schuim en spatel dit voorzichtig en zo kort mogelijk door het schuimmengsel (niet langer dan tot alles grotendeels is opgenomen).
    • - Leg met 2 lepels (een ijstang is ook handig) ca 8 bergjes op een ingevette bakplaat.
    • - Bak ze in ca 15 minuten gaar en lichtbruin.
    • - Af laten koelen op een taartrooster (inmiddels de volgende charge klaarmaken en bakken)



    03-02-2010, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!