Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    17-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Variaties op het ronde brood

    VARIATIES OP HET RONDE BROOD

    Ongeveer 3 uur

    Contrast tussen de luchtig met bloem bestoven vierkantjes donkere korst en de lichtere kleur van het raster van de binnenkorst. Om dit te bereiken:

    1 Het brood met bloem bestuiven

    Kneed gerezen brooddeeg tot een bal. Leg het deeg op een ingevette of met griesmeel bestoven bakplaat, dek het af met doek en plastic folie en laat het in 1 u rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Bestrooi de bovenkant van de deegbal met bloem.

    2 Het inkerven

    Maak met een scheermesje op onderliggende afstanden van 4 tot 5 cm ondiepe, evenwijdige sneden over de bovenkant van het brood. Verdeel het oppervlak in vierkanten door lijnen te kerven die loodrecht op de eerste inkervingen staan. Voor extra veel korst: sneden tot 1 cm.

    3 Het bakken

    Verwarm de oven op 210°C. Laat de broden nog 10 minuten rijzen, opdat de inkervingen iets opentrekken. Bak het brood ca 40 minuten tot het gelijkmatig bruin is geworden en het hol klinkt aan de onderkant.

    Klaverbladbroodjes.

    - Meng en kneed een gewoon deeg of een met boter en melk verrijkt deeg. Laat het 30 minuten rijzen en kneed het opnieuw tot een bal. Vorm kleine balletjes door het deeg met de ene hand door de opening tussen duim en wijsvinger van de andere hand te persen en er zo stukjes ter grootte van een walnoot af te trekken.

    - Leg de balletjes in groepjes van drie op een ingevette bakplaat maar bewaar een flinke ruimte tussen de groepjes. Bedek de balletjes met doek en plastic folie en laat ze 25 minuten rijzen tot ze 2 x zo groot zijn geworden.

    - Bestrijk het deeg met een licht geklopt mengsel van ei en een beetje water.

    - Verwarm de oven op 200°C. Bak ze ca 25 minuten tot ze een glanzend bruin korstje hebben.



    17-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    15-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toastbrood

    TOASTBROOD

    Ongeveer 3 uur 15

    Ingrediënten

    - 800 g tarwebloem

    - 2 tl zout

    - 250 cl water (kamertemperatuur)

    - 250 cl melk (kamertemperatuur)

    - 40 g verse gist

    - 100 g zachte boter

    Werkwijze

    - Zeef de bloem in een kom, voeg het zout toe en druk een kuiltje in het midden.

    - Vermeng het water en de melk, los de gist op in dit mengsel en voeg geleidelijk toe aan de bloem.

    - Voeg de boter in blokjes toe en roer alles goed door elkaar (bij voorkeur met een vork).

    - Kneed het deeg vervolgens ca 10 minuten goed door tot het soepel is.

    - Leg het deeg in de kom, dek af met een doek en plastic folie en laat het ca 60 minuten rusten op een gelijkmatig warme plek tot het deeg verdubbeld is.

    - Kneed het deeg op het met bloem bestoven werkblad opnieuw goed door.

    - Vet de grote langwerpige vorm (35 cm) goed in. Leg het brood in de vorm en laat nog eens 45 à 60 minuten rijzen tot de vorm tot de rand toe vol is.

    - Verwarm de oven ondertussen voor op 200°C en bak het toastbrood

    50 à 60 minuten.

    - Laten uitzweten op een rooster.



    15-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    13-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rozetjes

    ROZETJES

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    - 15 g gist

    - 40 ml warm water

    - 50 g zacht gemaakte boter

    - 6,5 cl olijfolie

    - 60 g suiker

    - 3,15 dl warm water extra

    - ongeveer 1 kg gezeefde bloem

    - 1tl zout

    - melk om te glazuren

    Werkwijze

    - Los de gist op in warm water in een kommetje. Afdekken met plastic en

    5 minuten laten staan tot het mengsel schuimt.

    - Meng het gistmengsel, de boter, de olie, suiker en extra water in een grote kom.

    - Voeg de gezeefde bloem en het zout toe aan het gistmengsel. Roer alles met een houten lepel door elkaar. Het deeg moet loslaten van de rand van de kom en een ruwe, kleverige bal vormen. Leg deze op een met bloem bestoven werkblad. 10 minuten kneden tot het deeg glad en elastisch is.

    - Doe het deeg in een grote, ingevette kom; smeer de bovenkant in met gesmolten boter. Afdekken met doek en plastic folie en 1 uur op een warme plaats zetten.

    - Sla het deeg door. 1 minuut kneden. Maak er 10 gelijke porties van. Maak een bal van iedere portie; leg ze 5 cm van elkaar op het ingevette bakblik. Gebruik een rond snijvormpje van 3 cm om een afdruk van 1 cm diep te maken in het midden van iedere bal. Maak met een scherp mes 5 insneden van 1 cm diep in de rand van ieder broodje. Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen op een warme plaats. Na 50 minuten de oven voorverwarmen op 180°C.

    - Smeer de melk op de broodjes en zeef er een dun laagje bloem overeen. Bak de broodjes in 25 minuten gaar.

    - Laat ze op een rooster afkoelen.



    13-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor brood van Maman Loulou

    RECEPT VOOR BROOD VAN MAMAN LOULOU

    (Recettes du Québec)

    Ongeveer 3 uur

    Ingrediënten

    - 1,5 kg bloem

    - 125 ml suiker

    - 12 ml zout

    - 16 g droge gist

    - 1 l water

    - 125 ml boter of andere vetstof

    - 375 ml melk

    Werkwijze

    - Meng in een kom de bloem, het zout en de gist.

    - Verwarm in een pan het water, de melk en de boter tot 53°C.

    - Giet het mengsel van melk en boter over het mengsel van bloem. Goed mengen.

    - 5 minuten kneden en dan 1 u laten rijzen op een warme plaats.

    - Terug kneden terwijl u een weinig bloem toevoegt.

    - In 4 ingevette vormen leggen en terug, onder doek en plastic folie, 1 u laten rijzen tot het deeg verdubbeld is in volume.

    - De oven voorverwarmen op 165°C.

    - De broden 25 minuten afbakken .

    - Laten uitzweten op een rooster.



    11-05-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!