VARIATIES OP HET RONDE BROOD
Ongeveer 3 uur
Contrast tussen de luchtig met bloem bestoven vierkantjes donkere korst en de lichtere kleur van het raster van de binnenkorst. Om dit te bereiken:
1 Het brood met bloem bestuiven
Kneed gerezen brooddeeg tot een bal. Leg het deeg op een ingevette of met griesmeel bestoven bakplaat, dek het af met doek en plastic folie en laat het in 1 u rijzen tot het in omvang is verdubbeld. Bestrooi de bovenkant van de deegbal met bloem.
2 Het inkerven
Maak met een scheermesje op onderliggende afstanden van 4 tot 5 cm ondiepe, evenwijdige sneden over de bovenkant van het brood. Verdeel het oppervlak in vierkanten door lijnen te kerven die loodrecht op de eerste inkervingen staan. Voor extra veel korst: sneden tot 1 cm.
3 Het bakken
Verwarm de oven op 210°C. Laat de broden nog 10 minuten rijzen, opdat de inkervingen iets opentrekken. Bak het brood ca 40 minuten tot het gelijkmatig bruin is geworden en het hol klinkt aan de onderkant.
Klaverbladbroodjes.
- Meng en kneed een gewoon deeg of een met boter en melk verrijkt deeg. Laat het 30 minuten rijzen en kneed het opnieuw tot een bal. Vorm kleine balletjes door het deeg met de ene hand door de opening tussen duim en wijsvinger van de andere hand te persen en er zo stukjes ter grootte van een walnoot af te trekken.
- Leg de balletjes in groepjes van drie op een ingevette bakplaat maar bewaar een flinke ruimte tussen de groepjes. Bedek de balletjes met doek en plastic folie en laat ze 25 minuten rijzen tot ze 2 x zo groot zijn geworden.
- Bestrijk het deeg met een licht geklopt mengsel van ei en een beetje water.
- Verwarm de oven op 200°C. Bak ze ca 25 minuten tot ze een glanzend bruin korstje hebben.
|