Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    18-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maanzaadbrood

    MAANZAADBROOD

    Ongeveer 4 uur 30

    Dit brood kunt u vlechten, maar u kunt er ook bollen of gewone broden van maken.

    Ingrediënten

    • 25 g gist
    • 1 tl suiker
    • 5 dl lauwwarme melk
    • 1000 g tarwebloem
    • 4 tls zout
    • 120 g + een klontje suiker
    • 1 ei, losgeklopt met 1 el melk
    • 4 els maanzaad

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er ruim ½ dl van de lauwwarme melk bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in 20 minuten schuimig worden.
    • Zeef de bloem en het zout bij elkaar in een ruime mengkom.
    • Wrijf met uw vingertoppen 120 g boter in de bloem fijn. Zo ontstaat er een heel kruimelig mengsel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de resterende melk.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom komt te liggen.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 10 minuten door tot u een glad en soepel deeg bekomt.
    • Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie op een warme, tochtvrije plaats in ca 1 u 30 rijzen tot dubbele omvang.
    • Leg het deeg terug op uw werkplank en kneed het nog eens 8 minuten door.
    • Bestrijk een bakplaat met het resterende klontje boter.
    • Rol het deeg tot een cilinder en druk deze enigszins plat.
    • Verdeel het in de lengte in drie gelijke repen en laat deze aan een kant aan elkaar vastzitten.

    • Vlecht de drie repen losjes dooreen.
    • Bevochtig de uiteinden met wat water en druk ze stevig op elkaar.
    • Leg de vlecht op de ingevette bakplaat en laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats in ca 1 u tot dubbele omvang rijzen.
    • Verwarm het laatste kwartier van het rijzen de oven voor op 220°C.
    • Bestrijk de vlecht met behulp van een kwastje met het mengsel van ei en melk en strooi er tot besluit het maanzaad over.
    • Bak het brood in ca 45 minuten goudbruin en gaar.
    • Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.



    18-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    16-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luxe maïsbrood

    LUXE MAISBROOD

    Een verrukkelijk brood van Amerikaanse origine, dat u het beste warm kunt opdienen royaal bestreken met boter en jam.

    Ongeveer 1 uur

    Ingrediënten

    Voor een vierkant brood (20 x 20 cm)

    • 120 g + een klontje boter
    • 180 g tarwebloem
    • Iets meer dan 1 lepel bakpoeder
    • 2 tls zout
    • 300 g maïsmeel (bij voorkeur geel)
    • 2 tls suiker
    • 4 losgeklopte eieren
    • 2 ½ dl melk
    • Ruim ½ dl koffieroom

    Werkwijze

    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Bestrijk de bakvorm met het klontje boter.
    • Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout bij elkaar in een ruime kom.
    • Meng er het maïsmeel en de suiker dooreen.
    • Snijd de resterende boter in de droge ingrediënten fijn.
    • Schud de inhoud van de kom af en toe en wrijf té grote stukjes boter met de vingertoppen fijn.
    • Klop met behulp van een vork in een klein kommetje de eieren met de melk los.
    • Giet dit mengsel bij de inhoud van de grote kom en schep alles met een houten lepel dooreen tot een samenhangend mengsel is verkregen.
    • Roer de room erdoor. Er ontstaat nu een dikke pasta.
    • Laat het mengsel in de bakvorm glijden en strijk met de vlakke kant van een mes de bovenzijde glad.
    • Zet het geheel ca 30 minuten in de oven.
    • Controleer of het brood gaar is door er een breinaald in te steken: komt deze schoon te voorschijn dan is het brood gaar.
    • Haal de bakvorm uit de oven en laat het geheel 5 minuten afkoelen.
    • Snijd hierna het brood in vierkantjes van 5 x 5 cm en dien deze warm op.



    16-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    14-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis-tuin en keukenbrood

    HUIS-, TUIN- en KEUKENBROOD

    Ongeveer 4 uur

    Ingrediënten

    Voor 4 broden van 500 g

    • Een klontje boter - 130 g verse gist
    • 1 el + 2 els suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water
    • 1500 g tarwebloem - 1 el zout

    Werkwijze

    • Bestrijk vier langwerpige bakvormen aan de binnenzijde met de zachte boter.
    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls suiker dooreen.
    • Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles dooreen tot u een gladde massa krijgt.
    • Zet het mengsel ca 20 minuten op een warme plaats.
    • Zeef de bloem in een grote kom en voeg er de resterende suiker en het zout bij.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het overgebleven lauwwarme water.
    • Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het 10 minuten tot u een soepel en glad deeg bekomt.
    • Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme tochtvrije plaats in ca 1u30 tot dubbele omvang rijzen.
    • Leg het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 8-10 minuten flink door.
    • Verdeel de deegbal in vier gelijke delen en breng elke portie in het gewenste model.
    • Leg het deeg in de bakvorm en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 45 minuten rijzen tot het deeg tot de bovenrand van de vormen komt.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
    • Plaats de bakvormen in de oven en verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 220°C.
    • Bak de broden dan nog 30 minuten verder af tot ze gaar zijn. Ze klinken dan hol wanneer u er onderaan op klopt.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.



    14-07-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!