HUIS-, TUIN- en KEUKENBROOD
Ongeveer 4 uur
Ingrediënten
Voor 4 broden van 500 g
- Een klontje boter - 130 g verse gist
- 1 el + 2 els suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water
- 1500 g tarwebloem - 1 el zout
Werkwijze
- Bestrijk vier langwerpige bakvormen aan de binnenzijde met de zachte boter.
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls suiker dooreen.
- Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles dooreen tot u een gladde massa krijgt.
- Zet het mengsel ca 20 minuten op een warme plaats.
- Zeef de bloem in een grote kom en voeg er de resterende suiker en het zout bij.
- Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het overgebleven lauwwarme water.
- Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot het deeg als een bal in de kom ligt.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het 10 minuten tot u een soepel en glad deeg bekomt.
- Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme tochtvrije plaats in ca 1u30 tot dubbele omvang rijzen.
- Leg het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 8-10 minuten flink door.
- Verdeel de deegbal in vier gelijke delen en breng elke portie in het gewenste model.
- Leg het deeg in de bakvorm en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 45 minuten rijzen tot het deeg tot de bovenrand van de vormen komt.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
- Plaats de bakvormen in de oven en verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 220°C.
- Bak de broden dan nog 30 minuten verder af tot ze gaar zijn. Ze klinken dan hol wanneer u er onderaan op klopt.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
|