Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BRUINE CROISSANTS
    BRUINE CROISSANTS Ongeveer 2 uur 15 Ingrediënten - 250 g bloem+250 g bruin tarwemeel - 275 cl koud water - 30 g verse gist - 15 g fijne suiker - 10 g zout - 50 g boter - 200 g toervetstof (bladerdeegboter van Gents Bakkershuis of Boni bakboter van de Colruyt) - Losgeklopt ei - sésam- of maanzaadjes Werkwijze - De bloem en het meel in een grote kom zeven. In het midden een kuil maken. - Water in de kuil gieten en de gist erin verbrokkelen. - Beginnen mengen en suiker en zout toevoegen. - Als laatste de boter toevoegen. Het deeg 10 minuten kneden. - Onder doek 15 minuten laten rusten. - Het deeg rechthoekig uitrollen tot ca 1,5 cm dikte. - De zachtgemaakte toervetstof over de helft van het deegplak verdelen en het deegplak toevouwen. - Nu het deeg uitrollen en twee maal een toer van 3 geven (in 3 dichtvouwen) en één maal een toer van 2 (in 2 dichtvouwen). - Tussen iedere toer het deeg telkens een 10-tal minuten laten rusten. - Het deeg uitrollen in een rechthoekvorm van 40 cm hoogte en 60 cm breedte. - Op 20 cm hoogte een lijn trekken over gans de breedte. - Op de onderste lijn om de 12 cm een teken zetten. - Op de 20 cm hoogte lijn eerst een teken zette op 6 cm van de zijkant en dan om de 12 cm een teken zetten. - Op de bovenste lijn om de 12 cm een teken zetten. - Nu verbindt u de tekens van de onderste en bovenste lijn met de tekens van de middelste lijn zodat u driehoeken bekomt. - De driehoeken uitsnijden. - De driehoekvorm mooi gespannen oprollen naar de puntige zijde toe. - De croissant op een siliconenvel of op bakpapier op een bakplaat leggen. - Onder doek en plastic folie ca 40 minuten laten rijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 210°C. - De croissants insmeren met losgeklopt ei en in sésam- of maanzaadjes rollen. - Afbakken in ca 15 minuten. - Even laten liggen op een rooster en nog warm opdienen in een mandje bedekt met een doek.

    08-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    06-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boterkoeken

    BOTERKOEKEN

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 1 kg witte tarwebloem

    - 60 g verse gist

    - 500 cl koud water

    - 75 g suiker

    - 15 g zout

    - 1 ei

    - 300 g boter

    Werkwijze

    - Breng de bloem in een voldoende ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin het water, de gist, het ei en de suiker. Strooi het zout langs de rand van de bloem.

    - Kneed tot een vast en glad deeg en bestrooi af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft.

    - Laat 20 minuten rijzen.

    - Rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm.

    - Kneed de boter mals. Bestrijk hiermee 2/3 van de oppervlakte. Vouw in 3 gelijke delen. Plooi eerst het deel zonder boter naar binnen.

    - Rol opnieuw uit tot een dikte van 1 cm. Plooi opnieuw in 3 gelijke delen en herhaal deze bewerking 3 maal met telkens 10 minuten rusttijd.

    - Rol het deeg voor het vormen opnieuw uit tot 1 cm dikte en snij in de gewenste vorm.

    - Nu kunt u improviseren. U kunt het deeg in vierkantjes van 7 op 7 cm snijden en overhoeks 2 hoeken naar binnen plooien. U kunt ook driehoekjes snijden en de deeglapjes oprollen van het breedste deel naar het puntje van de driehoek.

    - Laat 20 minuten rijzen en strijk in met losgeklopt ei.

    - Laat 15 à 20 minuten bakken op 200°C.

    TIP

    U kunt de boterkoeken nog verrijken met rozijnen of chocolade.



    06-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bereiden van gerezen bladerdeeg

    BEREIDEN VAN GEREZEN BLADERDEEG

    Ongeveer 40 minuten

    Ingrediënten

    Voor 48 koeken Voor 24 koeken

    - 40 cl koud water - 25 cl koud water

    - 60 g gist - 40 g gist

    - 100 g suiker - 50 g suiker

    - 900 g bloem - 450 g bloem

    - 100 g boter - 50 g boter

    - 2 eieren - 1 ei

    - 15 g zout - 8 g zout

    - 350 g gerezen bladerdeegboter - 175 g gerezen bladerdeegb.

    Werkwijze

    - Gist in water oplossen, suiker aan toevoegen.

    - Eieren en boter toevoegen. Bloem toevoegen, even kneden. Zout toevoegen.

    - 10 minuten kneden.

    - Tafel overvloedig met bloem bestrooien. Deegstuk rechthoekig uitrollen (tamelijk dik).

    - Overtollige bloem van het deegstuk afborstelen. Deeg ogenschijnlijk verdelen in drie gelijke delen. 2/3 van het deegstuk met bladerdeegboter beleggen (in kluitjes). Bladerdeegboter koop ik in “Het Gents Bakkershuis”.

    - In drieën plooien: 3 op 2, en 1 op (3,2).

    - Het deeg zeer dun uitrollen in tegengestelde richting: dit is de eerste toer.

    - Terug in drieën plooien en niet meer zo dun uitrollen in tegengestelde richting: dit is de tweede toer.

    - Nu voor de laatste maal in drieën plooien en het deeg laten rusten.

    - Na een korte rusttijd het deeg gelijkmatig op de gewenste dikte uitrollen.

    - De koeken snijden.

    TIP

    - Altijd goed de overtollige bloem van het deeg afvegen.

    - Gebruik een zeer scherp mes bij het snijden van de koeken.

    - Steeds zeer koude vloeistofgebruiken om het deeg te zetten (sommige bronnen spreken zelfs van ijswater).



    04-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnotenbrood
    WALNOTENBROOD Ideale belegging voor elk kaasplateau. Ongeveer 3 u Ingrediënten - 350 g volkorenmeel - 150 g witte tarwebloem - 1 ½ tl zout - 30 g gist - 40 g zachte boter - 0,6 dl walnootolie - 3 dl water - 150 g grof gehakte walnoten Werkwijze - Giet het water in een grote kom. - Brokkel de gist erover en meng met een houten lepel geleidelijk het meel en de bloem eronder. - Voeg de zachte boter toe en het zout. - Als laatste mengt u er de olie onder. - Als alle bloem is verwerkt, legt u het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. - Kneed het deeg 5 minuten, doe het terug in de kom en laat het 1 u rijzen onder doek en plastic folie. - Bekleed een bakplaat met bakpapier. Werk de walnoten door het deeg, vorm het tot een bal en bestuif met witte bloem. - Laat het op de bakplaat 1 u rusten. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 220°C. - Snij met een scherp mes een kruis in de bovenkant van het deeg, en bak het brood dan in 30 minuten goudbruin. - Laat op een rooster afkoelen.

    03-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tiengranenboerenbrood
    TIENGRANENBOERENBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten - 400 g tiengranenmeel - 600 g witte tarwebloem - 60 cl water (en/of karnemelk) - 40 g verse gist - 20 g zout - 20 g suiker - 25 g boter Werkwijze - Vet twee broodbakvormen in. - Stort het water (en/of de karnemelk) in een grote wijde kom. Doe hierin de gist en de suiker. Stort geleidelijk het gemengde meel bij het water en meng met een houten lepel alles zeer goed. Strooi het zout aan de rand van de bloem. Verdeel de boter over de bloem. Kneed alles manueel 10 minuten tot een homogene massa. Bestrooi het deeg tijdens het kneden af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft. - Bedek met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen op een warme plaats. - Kneed het deeg opnieuw. Bedek weer met een doek en plastic folie en laat 30 minuten rijzen. - Verdeel het deeg in twee gelijke delen en kneed elk deel apart. Bol het deeg op tot het mooi in de bakvormen past. - Breng het in de bakvormen met de deegnaad naar beneden. - Laat op een warme plaats 45 minuten narijzen. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 230°C. - Bak de broden af in ca 45 minuten. Tip Voor een luchtiger brood, week het tiengranenmeel 30 minuten in het water (en/of de karnemelk).

    02-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!