BRUINE CROISSANTS
Ongeveer 2 uur 15
Ingrediënten
- 250 g bloem+250 g bruin tarwemeel
- 275 cl koud water
- 30 g verse gist
- 15 g fijne suiker
- 10 g zout
- 50 g boter
- 200 g toervetstof (bladerdeegboter van Gents Bakkershuis of Boni bakboter van de Colruyt)
- Losgeklopt ei
- sésam- of maanzaadjes
Werkwijze
- De bloem en het meel in een grote kom zeven. In het midden een kuil maken.
- Water in de kuil gieten en de gist erin verbrokkelen.
- Beginnen mengen en suiker en zout toevoegen.
- Als laatste de boter toevoegen. Het deeg 10 minuten kneden.
- Onder doek 15 minuten laten rusten.
- Het deeg rechthoekig uitrollen tot ca 1,5 cm dikte.
- De zachtgemaakte toervetstof over de helft van het deegplak verdelen en het deegplak toevouwen.
- Nu het deeg uitrollen en twee maal een toer van 3 geven (in 3 dichtvouwen) en één maal een toer van 2 (in 2 dichtvouwen).
- Tussen iedere toer het deeg telkens een 10-tal minuten laten rusten.
- Het deeg uitrollen in een rechthoekvorm van 40 cm hoogte en 60 cm breedte.
- Op 20 cm hoogte een lijn trekken over gans de breedte.
- Op de onderste lijn om de 12 cm een teken zetten.
- Op de 20 cm hoogte lijn eerst een teken zette op 6 cm van de zijkant en dan om de 12 cm een teken zetten.
- Op de bovenste lijn om de 12 cm een teken zetten.
- Nu verbindt u de tekens van de onderste en bovenste lijn met de tekens van de middelste lijn zodat u driehoeken bekomt.
- De driehoeken uitsnijden.
- De driehoekvorm mooi gespannen oprollen naar de puntige zijde toe.
- De croissant op een siliconenvel of op bakpapier op een bakplaat leggen.
- Onder doek en plastic folie ca 40 minuten laten rijzen.
- Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 210°C.
- De croissants insmeren met losgeklopt ei en in sésam- of maanzaadjes rollen.
- Afbakken in ca 15 minuten.
- Even laten liggen op een rooster en nog warm opdienen in een mandje bedekt met een doek.