EEN LEKKER GEWOON WIT BROOD
Brood: ongeveer 2u30
Broodjes: ongeveer 1u15
Ingrediënten
- 750 g meel - 3 afgestreken tl zout
- ½ afgestreken tl suiker - 30 g verse gist
- 500 ml lauw water - meel om het kneedvlak te bestuiven
Werkwijze
- Giet het lauwe water in een grote kom.
- Brokkel de gist erover heen.
- Suiker aan toevoegen.
- Zeef het meel in de kom en begin te mengen.
- Meng het zout door het meel.
- Bewerk het zolang met een lepel tot het van de kom loslaat.
- Vorm een bal van het deeg, kneed hem op een met bloem bestoven werkblad gedurende 10 à 15 minuten.
- Leg de deegbal terug in de kom, schuif deze kom in een plastic zak en bedek deze met een schone droge theedoek en laat dit op een warm plekje gedurende 45 minuten rijzen tot het mengsel 2 x zo groot is als eerst.
- Kneedt nog even door en vorm dan een heel brood of 20 kleine broodjes.
- Voor een heel brood: kneedt het langwerpig uit en leg het in een 30 cm lange bakvorm.
- Voor de broodjes: deel het deeg in 20 stukjes van ca 50 g. Leg ze op 5 cm afstand van elkaar op het ingevette bakblik.
- Schuif het bakblik in een van binnen geoliede plastic zak en laat het brood op een warm plekje 30 minuten, de broodjes 20 minuten narijzen.
- Snij de broodjes in met een scherp mes.
- Verwarm de oven voor op 200°C (Hete luchtoven 180°C).
- Zet een vuurvast bakje met kokend water op de bodem van de oven.
- Laat het brood 40 minuten en de broodjes 20 minuten bakken.
|