Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geknoopte luxebroodjes

    GEKNOOPTE LUXEBROODJES

    Ongeveer 2 uur 15

    Ingrediënten

    - 75 cl lauwe melk

    - 15 g gist

    - 1kg bloem

    - 100 g zachtgeroerde boter

    - 2 tl zout

    - 1 ei om in te smeren

    Werkwijze

    - Maak een met boter en melk verrijkt deeg.

    - Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.

    - Verdeel het deeg in gelijke porties van 50 g.

    - Rol de deegstukken met beide handen heen en weer tot ze een rolletje van 30 tot 40 cm en een dikte van ca 1 cm vormen.

    - Leg in elk deegrolletje een losse knoop.

    - Leg de geknoopte deegrolletjes op een ingevette bakplaat. Bedek ze met een vochtige doek en plastic folie en laat ze ca 25 minuten rijzen tot ze 2 x zo groot zijn geworden.

    - Verwarm de oven voor op 230°C.

    - Bestrijk de broodjes met een mengsel van ei en water. Bak ze in ca 25 minuten gelijkmatig bruin.

    - Laat ze afkoelen op een rooster.



    05-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    03-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een in vorm gebakken brood van balletjes

    EEN IN VORM GEBAKKEN BROOD

    VAN BALLETJES

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    Basisdeeg, desgewenst verrijkt met boter en melk. (Zie recept 3/2)

    Werkwijze

    - Kneed het deeg, dek het af en laat het 30 minuten rijzen.

    - Vorm van het deeg kleine ronde bolletjes van 40 g.

    - Bestrijk de binnenkant van een ondiepe ronde taartvorm met zachte boter. Leg de deegballetjes in een regelmatig patroon in de vorm met tussenruimtes van ca 1 cm. Dek het geheel af en laat het deeg op een warme plaats ca 30 minuten rijzen.

    - Bestrijk de deegballetjes met een mengsel van geklopt ei en water.

    - Zet de vorm ca 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

    - Neem de vorm uit de oven. Bescherm uw hand met een dikke doek en ondersteun de onderkant van de vorm, terwijl u een rooster op het brood legt. Hou het rooster stevig vast op zijn plaats en draai de vorm om zodat het brood op het rooster komt te liggen. Til de vorm van het brood af. Leg nu een ander rooster op de onderkant van uw brood, zodat het nu met de goede kant naar boven op het tweede rooster ligt.

    - Enkele uren of de hele nacht laten afkoelen op het rooster.



    03-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    02-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een lekker gewoon wit brood

    EEN LEKKER GEWOON WIT BROOD

    Brood: ongeveer 2u30

    Broodjes: ongeveer 1u15

    Ingrediënten

    - 750 g meel - 3 afgestreken tl zout

    - ½ afgestreken tl suiker - 30 g verse gist

    - 500 ml lauw water - meel om het kneedvlak te bestuiven

    Werkwijze

    - Giet het lauwe water in een grote kom.

    - Brokkel de gist erover heen.

    - Suiker aan toevoegen.

    - Zeef het meel in de kom en begin te mengen.

    - Meng het zout door het meel.

    - Bewerk het zolang met een lepel tot het van de kom loslaat.

    - Vorm een bal van het deeg, kneed hem op een met bloem bestoven werkblad gedurende 10 à 15 minuten.

    - Leg de deegbal terug in de kom, schuif deze kom in een plastic zak en bedek deze met een schone droge theedoek en laat dit op een warm plekje gedurende 45 minuten rijzen tot het mengsel 2 x zo groot is als eerst.

    - Kneedt nog even door en vorm dan een heel brood of 20 kleine broodjes.

    - Voor een heel brood: kneedt het langwerpig uit en leg het in een 30 cm lange bakvorm.

    - Voor de broodjes: deel het deeg in 20 stukjes van ca 50 g. Leg ze op 5 cm afstand van elkaar op het ingevette bakblik.

    - Schuif het bakblik in een van binnen geoliede plastic zak en laat het brood op een warm plekje 30 minuten, de broodjes 20 minuten narijzen.

    - Snij de broodjes in met een scherp mes.

    - Verwarm de oven voor op 200°C (Hete luchtoven 180°C).

    - Zet een vuurvast bakje met kokend water op de bodem van de oven.

    - Laat het brood 40 minuten en de broodjes 20 minuten bakken.



    02-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    01-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een brood in vorm van een ring

    EEN BROOD IN VORM VAN EEN RING

    Duur: ca 4 uur

    Ingrediënten

    - 25 cl lauwe melk - 30 g verse gist

    - 1 el suiker - 750 g bloem

    - 250 g zacht geroerde boter - 3 eieren

    - 1½ tl zout - 1 eierdooier geklopt met 2 el water

    Werkwijze

    - Los de gist op in de melk. Klop dit mengsel met de suiker en ca 200 g bloem tot een dik beslag.

    - Dek de kom af met een plastic folie en laat dit gistmengsel ca 1 u op een warme plaats staan tot het in omvang is verdubbeld. Klop de eieren door dit mengsel.

    - Voeg de zachtgeroerde boter in stukjes ter grootte van een walnoot toe en roer er geleidelijk de rest van de bloem door; voeg telkens een handvol bloem toe, totdat het deeg stevig is. Er zullen klontjes boter in het deeg blijven, maar deze verdwijnen als u het deeg kneedt.

    - Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het tenminste 15 minuten tot het glad, glanzend en soepel is. Leg het deeg in een schone droge kom. Dek het af en laat het op een warme plaats ca 1 ½ tot 2 uur rijzen tot het volume drie tot viermaal zo groot is.

    - Kneed het deeg tot een bal. Geeft het dan een vorm. Als u een ring wilt maken, prikt u eerst een gaatje in het midden van het deeg. Vervolgens maakt u het gaatje voorzichtig met uw vingers groter. Als het scheurt of niet goed rekt, laat u het nog eens 10 minuten afgedekt rusten.

    - Het vergroten van de ring. Neem de ring met 2 handen op en leg hem op een ingevet bakblik. Beklop en rek het deeg tot de grootte van de ring naar wens is. Dek het deeg met een doek af en laat het ca 45 minuten rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

    - Bestrijk het deeg met een mengsel van geklopt ei en wat water.

    - Bak de ring 50 tot 60 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot het brood gelijkmatig bruin is.

    - Laat het brood op een rooster afkoelen en dien het in punten gesneden op.



    01-04-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    30-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Donker notenbrood

    DONKER NOTENBROOD

    Ongeveer 5 uur 15

    Ingrediënten

    - 15 g verse gist
    - 1 tl honing
    - 150 g gewoon tarwemeel + 50 g bloem voor het werkvlak
    - 250 g roggemeel
    - 120 g gehakte walnoten
    - 70 g krenten
    - 70 g rozijnen
    - 1 tl zout
    - 25 cl + 3 el lauw water

    Werkwijze

    - Maak in een kommetje een glad papje van de gist, de honing en 3 el lauw water.

    - Meng in een kom de twee soorten meel, 100 g noten, 50 g krenten, 50 g rozijnen en het zout.

    - Voeg het gist-honingpapje toe en giet er 25 cl lauw water bij.

    - Kneed dit tot een soepel deeg. Bedek het met een doek en plastic folie en laat 3 u rijzen op kamertemperatuur.

    - Kneed het deeg nog 2 tot 3 keer om de grote luchtbellen eruit te werken.

    - Vorm een rond brood dat u op een met bloem bestoven bakplaat legt.

    - Bedek het deeg met een doek en plastic folie en laat nog 1 u rijzen.

    - Verwarm de oven voor op 200°C.

    - Kwast het brood in met lauw water, strooi de rest van de noten, krenten en rozijnen erover.

    - Laat 50 minuten bakken.

    - Laat afkoelen op een rooster.



    30-03-2009, 00:00 geschreven door Warme bakker Opa Jef
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!