EEN BROOD IN VORM VAN EEN RING
Duur: ca 4 uur
Ingrediënten
- 25 cl lauwe melk - 30 g verse gist
- 1 el suiker - 750 g bloem
- 250 g zacht geroerde boter - 3 eieren
- 1½ tl zout - 1 eierdooier geklopt met 2 el water
Werkwijze
- Los de gist op in de melk. Klop dit mengsel met de suiker en ca 200 g bloem tot een dik beslag.
- Dek de kom af met een plastic folie en laat dit gistmengsel ca 1 u op een warme plaats staan tot het in omvang is verdubbeld. Klop de eieren door dit mengsel.
- Voeg de zachtgeroerde boter in stukjes ter grootte van een walnoot toe en roer er geleidelijk de rest van de bloem door; voeg telkens een handvol bloem toe, totdat het deeg stevig is. Er zullen klontjes boter in het deeg blijven, maar deze verdwijnen als u het deeg kneedt.
- Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het tenminste 15 minuten tot het glad, glanzend en soepel is. Leg het deeg in een schone droge kom. Dek het af en laat het op een warme plaats ca 1 ½ tot 2 uur rijzen tot het volume drie tot viermaal zo groot is.
- Kneed het deeg tot een bal. Geeft het dan een vorm. Als u een ring wilt maken, prikt u eerst een gaatje in het midden van het deeg. Vervolgens maakt u het gaatje voorzichtig met uw vingers groter. Als het scheurt of niet goed rekt, laat u het nog eens 10 minuten afgedekt rusten.
- Het vergroten van de ring. Neem de ring met 2 handen op en leg hem op een ingevet bakblik. Beklop en rek het deeg tot de grootte van de ring naar wens is. Dek het deeg met een doek af en laat het ca 45 minuten rijzen tot het in omvang is verdubbeld.
- Bestrijk het deeg met een mengsel van geklopt ei en wat water.
- Bak de ring 50 tot 60 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot het brood gelijkmatig bruin is.
- Laat het brood op een rooster afkoelen en dien het in punten gesneden op.
|