HUISHOUDBROOD
(Recettes du Québec) Ongeveer 5 u 30
Voor 5 broden (naargelang de grootte van de bakblikken).
Ingrediënten
- - ½ kopje lauw water (125 ml)
- - 1 tl suiker
- - 40 g verse gist
- - 1 l lauw water
- - 45 mg suiker
- - 45 mg zout
- - 45 ml olie
- - 3 kg meel
Werkwijze
- - Meng in een kom ½ kopje lauw water met 1 tl suiker. Mengen om de suiker op te lossen. Gist toevoegen en 15 minuten laten rusten.
- - In een grote kom 1 l lauw water, 45 mg suiker, 45 mg zout en 45 ml olie goed mengen met een garde.
- - Het gistmengsel toevoegen en terug goed mengen.
- - Het meel zeven en toevoegen.
- - Kneden tot het deeg niet meer kleeft. Desnoods wat meel toevoegen.
- - De bodem en de wanden van de kom insmeren met olie. Plaats het deeg in de kom en bedek het met een doek en plastic folie.
- - Laat 10 minuten rusten.
- - Terug licht kneden.
- - Bedek met doek en folie en laat 2 u rijzen.
- - Het deeg plat slaan en verdelen in 5 porties.
- - Leg ze in de ingevette vormen en laat ze onder doek en plastic folie 2 u rijzen.
- - Oven voorverwarmen op 150°C.
- - 55 minuten afbakken in het midden van de oven.
- - Uit de vormen halen en de bovenkant bestrijken met boter.
- - Bedek de broden met een doek en laat ze op een rooster afkoelen.
De broden goed inpakken in een zak.
Zeer goed te bewaren in de diepvries.
|