DONKER NOTENBROOD
Ongeveer 5 uur 15
Ingrediënten
- 15 g verse gist - 1 tl honing - 150 g gewoon tarwemeel + 50 g bloem voor het werkvlak - 250 g roggemeel - 120 g gehakte walnoten - 70 g krenten - 70 g rozijnen - 1 tl zout - 25 cl + 3 el lauw water
Werkwijze
- Maak in een kommetje een glad papje van de gist, de honing en 3 el lauw water.
- Meng in een kom de twee soorten meel, 100 g noten, 50 g krenten, 50 g rozijnen en het zout.
- Voeg het gist-honingpapje toe en giet er 25 cl lauw water bij.
- Kneed dit tot een soepel deeg. Bedek het met een doek en plastic folie en laat 3 u rijzen op kamertemperatuur.
- Kneed het deeg nog 2 tot 3 keer om de grote luchtbellen eruit te werken.
- Vorm een rond brood dat u op een met bloem bestoven bakplaat legt.
- Bedek het deeg met een doek en plastic folie en laat nog 1 u rijzen.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Kwast het brood in met lauw water, strooi de rest van de noten, krenten en rozijnen erover.
- Laat 50 minuten bakken.
- Laat afkoelen op een rooster.
|