BEREIDEN VAN GEREZEN BLADERDEEG
Ongeveer 40 minuten
Ingrediënten
Voor 48 koeken Voor 24 koeken
- 40 cl koud water - 25 cl koud water
- 60 g gist - 40 g gist
- 100 g suiker - 50 g suiker
- 900 g bloem - 450 g bloem
- 100 g boter - 50 g boter
- 2 eieren - 1 ei
- 15 g zout - 8 g zout
- 350 g gerezen bladerdeegboter - 175 g gerezen bladerdeegb.
Werkwijze
- Gist in water oplossen, suiker aan toevoegen.
- Eieren en boter toevoegen. Bloem toevoegen, even kneden. Zout toevoegen.
- 10 minuten kneden.
- Tafel overvloedig met bloem bestrooien. Deegstuk rechthoekig uitrollen (tamelijk dik).
- Overtollige bloem van het deegstuk afborstelen. Deeg ogenschijnlijk verdelen in drie gelijke delen. 2/3 van het deegstuk met bladerdeegboter beleggen (in kluitjes). Bladerdeegboter koop ik in Het Gents Bakkershuis.
- In drieën plooien: 3 op 2, en 1 op (3,2).
- Het deeg zeer dun uitrollen in tegengestelde richting: dit is de eerste toer.
- Terug in drieën plooien en niet meer zo dun uitrollen in tegengestelde richting: dit is de tweede toer.
- Nu voor de laatste maal in drieën plooien en het deeg laten rusten.
- Na een korte rusttijd het deeg gelijkmatig op de gewenste dikte uitrollen.
- De koeken snijden.
TIP
- Altijd goed de overtollige bloem van het deeg afvegen.
- Gebruik een zeer scherp mes bij het snijden van de koeken.
- Steeds zeer koude vloeistofgebruiken om het deeg te zetten (sommige bronnen spreken zelfs van ijswater).
|