BOTERKOEKEN
Ongeveer 2 uur
Ingrediënten
- 1 kg witte tarwebloem
- 60 g verse gist
- 500 cl koud water
- 75 g suiker
- 15 g zout
- 1 ei
- 300 g boter
Werkwijze
- Breng de bloem in een voldoende ruime kom. Maak een kuiltje in het midden en doe hierin het water, de gist, het ei en de suiker. Strooi het zout langs de rand van de bloem.
- Kneed tot een vast en glad deeg en bestrooi af en toe met bloem tot het niet meer aan de handen kleeft.
- Laat 20 minuten rijzen.
- Rol het deeg uit tot een dikte van 1 cm.
- Kneed de boter mals. Bestrijk hiermee 2/3 van de oppervlakte. Vouw in 3 gelijke delen. Plooi eerst het deel zonder boter naar binnen.
- Rol opnieuw uit tot een dikte van 1 cm. Plooi opnieuw in 3 gelijke delen en herhaal deze bewerking 3 maal met telkens 10 minuten rusttijd.
- Rol het deeg voor het vormen opnieuw uit tot 1 cm dikte en snij in de gewenste vorm.
- Nu kunt u improviseren. U kunt het deeg in vierkantjes van 7 op 7 cm snijden en overhoeks 2 hoeken naar binnen plooien. U kunt ook driehoekjes snijden en de deeglapjes oprollen van het breedste deel naar het puntje van de driehoek.
- Laat 20 minuten rijzen en strijk in met losgeklopt ei.
- Laat 15 à 20 minuten bakken op 200°C.
TIP
U kunt de boterkoeken nog verrijken met rozijnen of chocolade.
|