MAANZAADBROOD
Ongeveer 4 uur 30
Dit brood kunt u vlechten, maar u kunt er ook bollen of gewone broden van maken.
Ingrediënten
- 120 g + een klontje suiker
- 1 ei, losgeklopt met 1 el melk
Werkwijze
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
- Voeg er ruim ½ dl van de lauwwarme melk bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
- Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in 20 minuten schuimig worden.
- Zeef de bloem en het zout bij elkaar in een ruime mengkom.
- Wrijf met uw vingertoppen 120 g boter in de bloem fijn. Zo ontstaat er een heel kruimelig mengsel.
- Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de resterende melk.
- Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom komt te liggen.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 10 minuten door tot u een glad en soepel deeg bekomt.
- Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie op een warme, tochtvrije plaats in ca 1 u 30 rijzen tot dubbele omvang.
- Leg het deeg terug op uw werkplank en kneed het nog eens 8 minuten door.
- Bestrijk een bakplaat met het resterende klontje boter.
- Rol het deeg tot een cilinder en druk deze enigszins plat.
- Verdeel het in de lengte in drie gelijke repen en laat deze aan een kant aan elkaar vastzitten.
- Vlecht de drie repen losjes dooreen.
- Bevochtig de uiteinden met wat water en druk ze stevig op elkaar.
- Leg de vlecht op de ingevette bakplaat en laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats in ca 1 u tot dubbele omvang rijzen.
- Verwarm het laatste kwartier van het rijzen de oven voor op 220°C.
- Bestrijk de vlecht met behulp van een kwastje met het mengsel van ei en melk en strooi er tot besluit het maanzaad over.
- Bak het brood in ca 45 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.
|