ROZETJES
Ongeveer 3 uur
Ingrediënten
- 15 g gist
- 40 ml warm water
- 50 g zacht gemaakte boter
- 6,5 cl olijfolie
- 60 g suiker
- 3,15 dl warm water extra
- ongeveer 1 kg gezeefde bloem
- 1tl zout
- melk om te glazuren
Werkwijze
- Los de gist op in warm water in een kommetje. Afdekken met plastic en
5 minuten laten staan tot het mengsel schuimt.
- Meng het gistmengsel, de boter, de olie, suiker en extra water in een grote kom.
- Voeg de gezeefde bloem en het zout toe aan het gistmengsel. Roer alles met een houten lepel door elkaar. Het deeg moet loslaten van de rand van de kom en een ruwe, kleverige bal vormen. Leg deze op een met bloem bestoven werkblad. 10 minuten kneden tot het deeg glad en elastisch is.
- Doe het deeg in een grote, ingevette kom; smeer de bovenkant in met gesmolten boter. Afdekken met doek en plastic folie en 1 uur op een warme plaats zetten.
- Sla het deeg door. 1 minuut kneden. Maak er 10 gelijke porties van. Maak een bal van iedere portie; leg ze 5 cm van elkaar op het ingevette bakblik. Gebruik een rond snijvormpje van 3 cm om een afdruk van 1 cm diep te maken in het midden van iedere bal. Maak met een scherp mes 5 insneden van 1 cm diep in de rand van ieder broodje. Afdekken met doek en plastic folie en 1 u laten rijzen op een warme plaats. Na 50 minuten de oven voorverwarmen op 180°C.
- Smeer de melk op de broodjes en zeef er een dun laagje bloem overeen. Bak de broodjes in 25 minuten gaar.
- Laat ze op een rooster afkoelen.
|