OLIJVENBROODJES
Olijvenbroodjes (12 stuks) Vrij van koemelk, kippenei, pinda, noten, soja
Ingrediënten
- - 250 g volkoren tarwemeel
- - 250 g witte tarwebloem
- - 1 zakje gedroogde gist
- - 6 els olijfolie (vierge)
- - 1 tl zout
- - 250 ml lauw water
- - 100 g zwarte olijven zonder pit, goed uitgelekt, drooggedept met keukenpapier en in stukjes gehakt
- - 1 flinke ui, fijn gesnipperd
- - 1 el versgehakte of 1 tl gedroogde rozemarijn
Werkwijze
- - Doe de twee soorten bloem met het zakje gist in een kom en voeg het zout, 3 el olie en het water toe.
- - Kneed dit samen ca 15 minuten met de hand (of 5 minuten in een keukenmachine) tot een soepel, elastisch deeg. Dek af met keukenfolie en laat het op een warme plaats minstens 1 u rijzen, tot het volume verdubbeld is.
- - Verwarm intussen de helft van de olijfolie in een koekenpan en stoof de uisnippers ca 5 minuten tot ze zacht zijn. Kneed deze, samen met de olijfstukjes en rozemarijn zeer goed door het gerezen deeg, tot al het vocht uit deze ingrediënten is opgenomen.
- - Vorm 12 bolletjes van het deeg, leg ze op een met olijfolie ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en laat ze ca een half uur rusten op een warme plaats.
- - Verwarm intussen de oven voor op 200ºC, bestrijk de bolletjes met wat water en bak ze in 15 minuten gaar. Gebruik voor een bruin korstje de laatste minuten nog even de grill.
Van het deeg kunnen ook 2 grote platte broden worden gevormd. Verhit de oven in dat geval op 190ºC en bak de broden in 25 minuten gaar.
|