OVENKOEKEN
Ongeveer 2 uur 15
Ingrediënten
Voor 18 koeken
- 50 cl lauw water
- 60 g gist
- 20 g suiker
- ca 1,200 kg bloem
- 150 g boter
- 50 g solo
- 1 ei
- 20 g zout
Voor 9 koeken
- 25 cl water
- 40 g gist
- 10 g suiker
- ca 600 g bloem
- 75 g boter
- 25 g solo
- 1 ei
- 10 g zout
Werkwijze
- Het water in een grote kom doen. De gist erover brokkelen.
- Suiker aan toevoegen.
- Met een houten lepel geleidelijk de bloem ondermengen.
- Het ei ondermengen en de zachte boter en solo toevoegen.
- Wanneer het deeg van de bodem loslaat manueel 10 minuten kneden en zoveel bloem toevoegen tot u een glad en soepel deeg bekomt.
- Als laatste het zout ondermengen.
- 30 minuten onder doek en plastic folie laten rusten en rijzen.
- Met lichte hand plat drukken en in 4 vouwen.
- Stukjes van 100 g afsteken en bolletjes van maken. 5 à 10 minuten laten rusten.
- Veel bloem op tafel strooien, de bolletjes in plat duwen tot 0,5 cm dikte.
- Onder doek en plastic folie 30 minuten laten rijzen op tafel.
- Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C met de bakplaten erin.
- De koeken op de plaat leggen en afbakken tot ook de onderkant bruin is (ca 25 minuten).
- Laten afkoelen op een rooster.