STOKBROOD Ongeveer 3 uur + hele nacht Ingrediënten - 400 g meel voor stokbrood - 2,2 dl water van 25°C - 20 g verse gist - 5 g zout Werkwijze - Stort het meel in een kom (niet alles, u kunt later de rest erbij doen als uw zetsel te slap is). - Maak een kuiltje in het midden en giet daarin het water. - Meng voorzichtig het water en het meel en meng alles gedurende 5 minuten tot een soepele, gladde bol. - Bedek de bol met een doek en laat deze 30 minuten rusten in een warme omgeving. - De gist eronder mengen en het zout. Opletten: het zout niet rechtstreeks in contact brengen met de gist! Gedurende 5 à 10 minuten kneden. - Maak een bal, bedek deze en laat hem 90 minuten rijzen. Het deeg moet in volume verdubbeld zijn. - In elkaar drukken door de bal verschillende keren te plooien. - Verdeel in 5 delen en laat 15 minuten rusten. - Vorm van de ballen stokbroden op een licht met meel bestoven werkplaat. - Leg de stokbroden op een ingevette bakplaat (ik leg ze op een stok-broodplaat gekocht in het Gents Bakkershuis) en laat ze de hele nacht rijzen - Verwarm de oven voor op 240°C. - Kerf de bovenkant van de broden in. - Zet een grote schotel met water onder in de oven. - Verminder de temperatuur tot 225°C. - Oven de broden in en laat ze ca 25 minuten bakken. Verminder desnoods de temperatuur als u ziet dat de broden te bruin worden. - Haal de broden uit de oven en strijk ze in met een weinig water. - Laat ze afkoelen op een rooster.