VLECHTBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten - 35 g verse gist - 1 dl lauwe melk - 250 g bloem - 1 tl suiker - 1 middelgroot ei - 2 tl zout - 1 flinke scheut olijfolie - 1 geklutst ei om in te smeren Werkwijze - Vermeng de gist met de lauwe melk en laat het mengsel 15 minuten op kamertemperatuur staan tot het licht schuimt. - Vermeng in een ruime kom de bloem met de in melk opgeloste gist, de suiker, 1 losgeklopt ei, het zout en de olijfolie. - Kneed het geheel in tenminste een kwartier tot een soepel deeg. - Dek het af met een vochtige doek en laat 1 u op kamertemperatuur rijzen. - Kneed het deeg nog even en verdeel het daarna in 3 gelijke stukken. - Rol elk stuk uit tot een 30 cm lange en 2 cm brede lap. - Druk de 3 deeglappen aan één uiteinde stevig op elkaar en vlecht ze tot een vlechtbrood. - Druk daarna ook de andere uiteinden stevig op elkaar. - Laten rijzen tot dubbel volume. - Klop een ei luchtig en strijk het over het gevlochten deeg. - Zet het deeg op een bakplaat in een tot ruim 200°C voorverwarmde oven. - Zet de oven na een kwartier op 180°C. - Na een half uur op 180°C is het brood gaar. - Laat het afkoelen op een rooster.