BOERENBROOD Ongeveer 2 uur Ingrediënten - 800 g volkorenmeel - 200 g tarwebloem - 10 g zout - 20 g gist - 60 cl water - 2 el olie Werkwijze - Brokkel de gist in het water in een grote kom. - Zeef geleidelijk de bloem en het meel erbij en meng met een houten lepel. - Voeg de olie erbij en als het deeg loslaat van de bodem begint u manueel 10 minuten te kneden tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Als laatste het zout onder mengen. - Laat het afgedekt rijzen tot het zich in volume verdubbeld heeft (ca 30 minuten). - Sla het deeg neer en maak er een rechthoek van 35 cm breed van. Rol het deeg op en leg het in een goed ingevet broodblik en laat het 30 minuten afgedekt rijzen onder doek en plastic folie. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 190°C. - Knip in de lengte het deeg met een schaar, zet een vuurvast kommetje met water in de oven en bak het brood in ca 50 minuten gaar. - Strijk het brood met een kwast water meteen als het uit de oven komt. - Laten afkoelen op een rooster.