BOEREN TARWEMIK Ongeveer 3 uur Deze stoere mik dankt zijn landelijk karakter aan de manier van bakken: de bol-op-de-plaat, ingekruist en bestoven met bloem. Hierdoor ontstaat een dikke knapperige korst. Ingrediënten Voor 2 broden - 500 g volkorenmeel - 500 g bloem - 40 g gist - 2 tl suiker - 300 ml warm water - 150 ml warme melk - 25 g boter - 3 tl zout - Bloem om te bestuiven Werkwijze - Vermeng meel met bloem in een kom en maak er een kuiltje in. - Doe daarin de gist met de suiker en maak met het water een gistpapje. - Strooi er bloem over en laat 15 minuten staan. - Voeg melk, boter en zout toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten. Voeg desnoods meel of bloem toe als het deeg niet vast genoeg is. Of melk/water als het deeg te vast is. - Leg het deeg in de kom en laat het afgedekt met doek en plastic folie 40 minuten op een warme plaats rijzen. - Kneed het deeg kort maar krachtig door. - Zet het op dezelfde wijze weer 30 minuten te rijzen. - Kneed nogmaals krachtig door en verdeel het deeg in 2 stukken. - Vorm van de stukken 2 gelijke bollen. - Leg de bollen op een ingevette bakplaat. Kerf in elke bol een kruis en strooi er bloem over. - Leg er een droge doek en plastic folie over en laat ca 40 minuten rijzen op een bak met heet water. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak de broden af in ca 25 minuten. Het brood is gaar als het hol klinkt als u er onderaan op tikt. - Laat afkoelen op een rooster.