BRUINE BROODJES Ongeveer 2 uur Ingrediënten Voor 12 stuks - 350 g roggemeel ofwel volkoren tarwemeel of tiengranenmeel - 150 g tarwemeel - 30 g verse gist - 1 tl suiker - 1 tl zout - 375 ml lauw water Werkwijze - Giet het lauwe water in een grote kom. - Brokkel er de gist over en vermeng dit goed. - Meng met een houten lepel het rogge-,volkoren tarwe- of tiengranenmeel en de tarwebloem met het water. - Voeg suiker en zout toe. - Vermeng alle ingrediënten met een houten lepel en kneed verder 10 minuten manueel tot u een glad deeg bekomt. - Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats 30 minuten rijzen tot het deeg zichtbaar hoger is geworden. - Bestuif met wat meel en kneed het op een werkvlak nog even door en verdeel het in 12 gelijke delen. - Maak van de stukken bollen en leg ze op een ingevette bakplaat. - Maak met een scherp mesje een kruisje in elk bolletje. - Laat het deeg op een warme plaats opnieuw rijzen onder doek en plastic folie tot het zichtbaar hoger is geworden (ca 30 minuten). - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C (180°C heteluchtoven). - Bestrijk de broodjes met zout water om een krokant korstje te krijgen en bestuif ze met meel. - Bak ze af in ca 20 à 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.