ENGELS VOLKORENBROOD Ongeveer 2 uur 30 Ingrediënten Voor 2 broden - 1kg volkorenmeel - 200 g bloem - 50 g gist - 1 tl suiker - 650 ml warm water - 5 tl zout - 50 g gesmolten boter - Melk om te bestrijken Werkwijze - Stort het water in een grote kom. - Brokkel de gist erover en voeg de suiker toe. - Meng met een houten lepel het meel met de bloem met het gist-watermengsel - Strooi over het meel zout, voeg de boter en de rest van het water toe. - Kneed en sla het deeg 15 minuten tot het gemakkelijk van de handen loslaat. - Laat het deeg afgedekt met doek en plastic folie ca 40 minuten rijzen op een warme plaats. - Deel het deeg in tweeën en neem van elke helft 1/3 af. - Vorm van de 2 grote deegstukken bollen en plaats ze op een ingevette bakplaat. - Vorm van de kleine deegstukken bolletjes en leg die op de grote bollen. - Steek een in bloem gedoopte vinger verticaal door de deegbollen tot op de plaat. - Laat ze onder doek en plastic folie 40 minuten rijzen tot het volume zich heeft verdubbeld. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 225°C. - Bak ze onder het midden van de oven eerst 15 minuten op 225° en vervolgens 20 minuten op 200°. - Bestrijk de broden 10 minuten voor het einde van de baktijd met melk. - Laat de broden afkoelen op een rooster.