RONDE BROODJES (PISTOLETS) Ongeveer 1 uur 30 Ingrediënten - 30 cl halfvolle melk - 30 g gist - 50 g Becel bakken en braden - 1 tl zout - 800 g meel, de helft wit en de helft bruin (volkoren, tarwe geplet, tiengranen ) Werkwijze - Verbrokkel de gist in de melk in een grote kom. - Zeef de bloem erover en meng met een houten lepel het meel eronder. - Meng de vetstof eronder en voeg als laatste het zout toe. - Kneed het deeg 10 minuten en doe er zoveel meel of bloem bij tot u een glad en soepel deeg bekomt. - Laat het deeg 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie. - Snij het deeg in stukken van ca 60 g. Duw elk stuk met de gebalde vuist stevig in elkaar zodat alle lucht eruit is. - Rol een stuk deeg met de palm van de hand in het rond tot u een mooi rond bolletje hebt verkregen. Doe dit met alle stukjes afzonderlijk. - Leg de deegbolletjes met flinke tussenruimten op een ingevette bakplaat. - Snij met een scherp mesje in de bovenkant van elk bolletje een klein, ondiep kruis. - Laat de bolletjes onder doek en plastic folie 25 minuten rijzen tot ze 2x zo groot zijn. - Tijdens het laatste kwartier van het rijzen de oven voorverwarmen op 200°C. - Bestrijk de bolletjes voordat ze in de oven gaan met licht gezouten water om ze een hard korstje te geven. - Bak de bolletjes mooi bruin in ca 25 minuten. - Laat ze afkoelen op een rooster.