MELKBROODJES
Ongeveer 4 uur 30
Ingrediënten
- 500 g witte bloem
- 100 g boter of margarine
- 180 à 200 ml melk
- 10 g zout
- 15 g verse gist
- 55 g suiker
- 2 middelgrote eieren
Werkwijze
- Zet al de ingrediënten op kamertemperatuur
- Verbrokkel de gist in de melk (180 ml).
- Meng het gezeefde meel met het zout en voeg dit geleidelijk bij het
gist-melkmengsel.
- Voeg er de eieren en de suiker bij en begin te mengen en te kneden
tot u een bol krijgt die niet meer kleeft aan de rand. Voeg desnoods nog
wat melk of meel toe.
- Voeg er kleine stukjes boter bij en kneed tot al de boter is opgenomen
in het deeg. Het deeg is dan soepel, glad, elastisch en plakt niet meer aan
uw handen.
- Bedek het deeg met doek en plastic folie en laat 1 u rijzen.
- Het deeg even doorslaan en dan 30 à 60 minuten in de koelte zetten.
- Het werkblad lichtjes met bloem bestrooien en het deeg verdelen in stukjes van 65 à 70 g.
- 10 minuten laten rusten.
- Elk stukje opbollen en op de bakplaat op bakpapier of siliconenvel leggen
en 1u30 laten rijzen.
- Oven voorverwarmen op 210°C.
- Een ei met een weinig zout klutsen en de broodjes insmeren.
- In ca 15 minuten afbakken.
- Laten afkoelen op een rooster.
|