BOERENBROOD
(recept van B-recette.be)
Ongeveer 4 uur
Ingrediënten
- 500 g witte bloem
- 25 g verse gist
- 1 el olijfolie
- 1 kl zout
Werkwijze
- Verkruimel de gist in een kom en giet er 20 cl lauw water bij. Laat 15 minuten rusten.
- Giet 450 g meel in een kom, maak een kuil in het midden en giet er het gistmengsel in.
- Met een houten lepel mengt u vlug de gist met de bloem en kneed dan alles tot het deeg loslaat van de wand.
- Bedek met doek en plastic folie en laat ca 1u30 rijzen op een warme, tochtvrije plaats tot het deeg in volume verdubbeld is.
- Leg het deeg op een met meel bestoven werkblad en kneed het zout en de olie eronder en genoeg deeg tot u een deegbal bekomt van 40 cm lengte.
- Leg deze op bakpapier op een bakplaat en laat opnieuw onder doek en plastic folie 1u rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240°C.
- Maak met een scherp mes meerdere diagonale lijnen in de bovenkant van het brood. Bestuif lichtjes met meel.
- Oven het brood in en verlaag na 15 minuten de oven tot 180°C.
- Laat het brood nog 25 à 30 minuten bakken tot het brood een mooie goudgele kleur heeft.
- Laat het brood afkoelen op een rooster.
|