KEIZERBROODJES
Ongeveer 2 uur
Ingrediënten
Voor 16 stuks
- 500 g tarwebloem
- 1 tl zout
- 20 g verse gist
- 1 ei
- 250 ml melk
- 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- naar smaak: maanzaad, lijnzaad, sésamzaad, geraspte oude kaas, enz.
Werkwijze
- Zeef de bloem in een grote kom. Strooi er zout in. Brokkel er de gist in. Meng alles goed dooreen.
- Voeg het ei erbij en de lauwe melk. Roer alles grondig door elkaar en blijf roeren tot het deeg van de kom loslaat.
- Vorm van het deeg een bal en kneed die op een met bloem bestoven werkblad 10 à 15 minuten tot het niet langer plakt en soepel en veerkrachtig is.
- Leg de deegbal terug in de met bloem bestoven kom en schuif die in een plastic zak en bedek het geheel met doek.
- Laat het deeg bij kamertemperatuur ongeveer 45 minuten rijzen tot de omvang 2 x zo groot is als eerst.
- Kneed het deeg stevig door en verdeel het in stukjes van 50 g.
- Kneed elk stuk nog afzonderlijk even door en vorm er kleine ronde broodjes van.
- Leg ze op 5 cm van elkaar op een ingevet bakblik.
- Bedek ze met een doek en plastic folie en laat ze nog 20 minuten narijzen tot ze 2 x zo groot zijn als eerst.
- Bestrijk ze dan met losgeklopt ei en snijd ze met een scherp mes in.
- Strooi er een van de aangegeven zaden op.
- Snijd de keizerbroodjes kruisvormig in.
- Verwarm de oven voor op 250°C. Zet een vuurvast bakje met kokend water op de bodem van de oven.
- Bak de broodjes gedurende 20 minuten op 200°C (180°C warmeluchtoven) tot ze mooi bruin zijn.
- Laten afkoelen op een rooster.
|