GEVLOCHTEN BROOD
Ongeveer 2 uur 30
Ingrediënten
- 75 cl lauwe melk
- 15 g verse gist
- 1 kg bloem
- 100 g boter (of cuisinel)
- 2 tl zout
- 1 losgeklopt eierdooier met wat water
Werkwijze
- Maak een zacht luxedeeg.
- Laat 30 minuten rijzen.
- Verdeel in 6 gelijke delen. Leg 3 stukken afgedekt weg. Vorm 3 dunne rollen, laat de uiteinden spits toelopen. Begin de vlecht door een deegrol op het werkvlak te leggen en een andere dwars over het midden. Leg de derde dwars over de eerste twee.
- Begin in het midden en werk naar u toe: kruis de eerste rol over de derde, haal de tweede over de eerste, kruis de derde over de tweede. Vlecht de rollen in deze volgorde. Om het spits toelopen te benadrukken, zodat de vlecht in een nette punt eindigt, moet u onder het vlechten zachtjes aan de uiteinden van de rollen trekken. Druk de uiteinden van de voltooide vlecht op het werkvlak, rek ze verder uit en maak ze vast in een punt.
- Til het ½ gevlochten brood op en klap het ondersteboven en van u af zodat nu de ongevlochten repen naar u toe liggen.
- Vlecht de tweede helft op dezelfde manier als de eerste. Doe hetzelfde met de 3 andere repen. Laten rijzen tot ze in omvang zijn verdubbeld (30 à 45 minuten).
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bestrijk de bovenkant met een mengsel van losgeklopt eierdooier en water.
- Bak de broden ca 40 minuten.
- Laten afkoelen op een rooster.
|