BROODBLOEM
Ongeveer 2 uur 30
Ingrediënten
Voor 16 bolletjes
- 475 g bloem - 2 el boter
- 1 tl zout - 1 tl poedersuiker
- 15 g verse gist - 2 ¾ dl water
- 1 eierdooier voor het glazuur - 1 el sésamzaad
- 2 tl maanzaad
Werkwijze
- Doe de bloem in een grote kom, wrijf de boter met uw vingertoppen erdoor totdat het mengsel op broodkruim lijkt.
- Roer het zout en de suiker erdoor.
- Brokkel de gist erover en voeg voldoende water toe voor een soepel deeg.
- Kneed het deeg 5 minuten op een licht bestoven werkblad tot het zacht en elastisch is.
- Leg het deeg terug in de kom en dek het af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats 1 u rijzen totdat het in omvang is verdubbeld.
- Stort het deeg op een licht bestoven werkblad, kneed het goed en snijd het in 16 stukken. Rol elk stuk tot een bal. Schik de deegballen in 2 cirkels in een ingevette ronde vorm van 25 cm doorsnede. Leg 10 ballen in de buitenste ring, 5 ballen in de binnenste en het laatste balletje in het midden.
- Bedek de vorm met ingevette folie en laat het deeg op een warme plaats 30 minuten rijzen totdat de deegballen goed zijn gerezen en ze elkaar raken.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Verwijder de folie en bestrijk de ballen met de eierdooier vermengd met 1 el water. Bestrooi de buitenste ring en het middelste bolletje met sésamzaad en de middelste ring met maanzaad.
- Bak de broodballetjes 20 à 25 minuten tot ze gerezen en goudbruin zijn. Het brood moet hol klinken als u er op klopt. Dek het desgewenst na 15 minuten af met aluminiumfolie om verbranden te voorkomen.
- Houd de vorm vast met een ovenwant en maak de randen los met een spatel. Kiep de bolletjes uit de vorm op een rooster en draai ze om zodat de bovenkant weer boven ligt.
- Laat het brood helemaal afkoelen.
|