MOLENBROOD
Ongeveer 2 uur 45
Ingrediënten
- 500 g volkoren tarwemeel (of 250 g tarwemeel en 250 g witte bloem)
- 15 g verse gist
- 300 ml water
- 10 g zout
- 10 g margarine
Werkwijze
- Zorg ervoor dat alle grondstoffen op kamertemperatuur zijn.
- Maak van het meel, gist en water een deegbal.
- Als al het meel in het deeg is opgenomen voegt u er zout en vetstof aan toe.
- Nu het deeg lang kneden (30 minuten!). Het deeg is goed als het glad, elastisch en niet kleverig is.
- 25 minuten laten rijzen op een warme plaats onder een vochtig doek en plastic folie.
- De deegbal platdrukken, oprollen en 10 minuten afgedekt laten staan.
- De deegpunt langwerpig platrollen tot 2 x de lengte van het broodbakblik.
- De eindpunten zodanig dichtvouwen dat de plak net zo lang wordt als het broodbakblik.
- Oprollen en met de sluitzijde in hoek van het ingevette bakblik leggen.
- Het geheel ruim afdekken met plastic folie zodat het niet uitdroogt.
- Minstens 40 minuten laten rijzen tot het deeg 1cm boven de rand uitsteekt.
- Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
- Afbakken in ca 40 minuten.
|