ROGGEBOLLETJES
Ongeveer 3 uur 15
Ingrediënten
- 250 g roggemeel
- 250 g grof volkorenmeel
- 2 tl zout
- 1 tl suiker
- 2 el olie
- 45 g verse gist
- 300 ml handwarm water
Werkwijze
- Doe de meelsoorten in een grote kom, samen met suiker, zout en olie. Brokkel de gist erover en meng alles goed door elkaar.
- Met een houten lepel wordt nu het lauwe water aan het mengsel toegevoegd. Blijf roeren tot het deeg van de kom loslaat.
- Vorm een bal en kneed op een met bloem bestoven werkblad gedurende 10 à 15 minuten tot u een glad en elastisch deeg bekomt.
- Leg de deegbal in de met bloem bestoven kom terug en schuif deze in een grote plastic zak. Bedek het geheel met een doek en laat het op een warm plekje 60 minuten rijzen tot het 2 x zo groot is geworden.
- Kneed het deeg goed door en verdeel het in stukjes van 50 g. Kneed de stukjes afzonderlijk nog eens goed door en vorm er kleine bollen van.
- Zet ze 5 cm van elkaar op een ingevet bakblik. Leg er een doek over en laat opnieuw 60 minuten rijzen op een warm plekje.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C (200°C warmeluchtoven).
- Bestrijk de bollen met warm water.
- Bak de broodjes eerst 5 minuten op 220°C (200°C). Daarna 30 minuten op 200°C (180°C).
- Laat ze afkoelen op een rooster.
Deze broodjes zijn zeer geschikt voor hartig beleg als kaas, worst en ham.
Ze zijn ideaal om mee te nemen op voettochten. Ze blijven lang vers.
|