SPELTBROOD
Ongeveer 3 uur 45
Ingrediënten
Voor 2 broden van ca 800 g.
- 1 kg volkoren speltmeel
- 0,7 l lauwwarm water
- 30 g verse gist
- 20 g zout
- 20 g honing of suiker
Werkwijze
- Het meel moet op kamertemperatuur zijn. Met lauwwarm water van 30ºC is het deegmengsel dan ongeveer 26ºC. Dat is een ideale temperatuur voor brooddeeg.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar. Daarbij kunt u de suiker of honing achterwege laten. Als deze deegmassa voldoende gemengd is kunt u het op een houten tafel verder goed kneden ('n half uur). Ofwel doet u dit zware werk met een robot.
- Strooi een beetje meel op de tafel om plakken te voorkomen. Goed kneden is het belangrijkste werk van het broodbakken. Is het deeg onvoldoende goed gekneed dan krijgt u kruimelig en ongaar brood.
- Laat na het kneden het deeg 1 u rusten. Dek het af met een natte doek en een stuk plastic folie.
- Verdeel het deeg in twee stukken. Druk het goed plat. Vouw het in de vorm van een envelop en rol het strak op. Rol het op lengte van de bakvorm.
- Zet de bakvorm ongeveer 1 u weg op een tochtvrije plaats op kamertemperatuur. Dek het af met een natte doek.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 25°C.
- Bak de broden in 50 minuten gaar. Temper eventueel na enige tijd de oven als het brood te snel donker kleurt. Een gaar brood heeft minimaal 45 minuten baktijd nodig.
- Laat afkoelen op een rooster.
|