Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    12-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tarwebollen

    TARWEBOLLEN

    Ongeveer 2 uur

    Ingrediënten

    - 255 g bloem wit (30%)

    - 600 g tarwemeel ( 70%)

    - 20 g gist

    - 17 g zout

    - 15 gr boter

    - ca 500 cc lauwwarm water

    Werkwijze

    - Maak van de meelsoorten en de rest van de ingrediënten een hoop in een grote kom en maak in het midden een kuil van ca 60 cm doorsnee, en zodanig dat er een soort damwand ontstaat.

    - Voeg hier het water in en begin met uw werkhand rondjes te draaien in het water. Neem steeds een klein beetje bloem mee in dit proces. Hierdoor ontstaat een papje dat rustig aan dikker wordt. Herhaal net zolang tot u alles hebt opgenomen.

    - Nadat u uw vingers hebt schoongemaakt van het deeg, bewerkt u de klont met twee handen en zorgt u ervoor dat het geheel goed door elkaar gewerkt wordt.

    - Van belang is het water gehalte. Omdat nu eenmaal de ene bloemsoort meer water opneemt dan de andere moet u dit op het gevoel doen. Het eindresultaat moet een mooie kneedbare bal zijn die soepel is en gemakkelijk hanteerbaar.

    - Laat de bol deeg voor een eerste periode van 25 minuten rijzen. U doet een beetje vochtige doek en een plastic folie over het deeg gedurende de rijs. Laat het deeg gewoon op het aanrecht liggen.

    - Na de eerste rijs gaat u het deeg doorslaan. U kneedt dan alle in het deeg opgebouwde gistbelletjes weer aaneen tot u weer diezelfde bal hebt.

    - De tweede rijs duurt 10 minuten.

    - Zet uw oven op 40°C en zet onderin een vuurvaste schaal met water.

    - Hierna verdeelt u de bol in drie of twee gelijke stukken naargelang de plaats die u in uw oven hebt. U bolt de stukken mooi op zodat het bovendeel een aaneen gesloten glad geheel blijft. Doet u dit niet dan barst het brood open gedurende het volgende proces.

    U kunt de bollen nu een afwerking geven:
    * met geplette granen
    * sésamzaad
    * gebroken tarwekorrels
    * tarwezemelen

    - Om die afwerking goed te laten hechten, kunt u de bol dan het beste eerst even bevochtigen met een kwastje. Daarna doopt u de bol omgekeerd in de massa zodat het gehele oppervlakte wordt bedekt met het zaad (ik gebruik hiervoor een soepbord).

    - Zet de bollen op een ingesmeerde bakplaat en druk ze iets plat, hierna in de gefabriceerde rijskast voor een narijs van 40 minuten.

    - Na de rijs de broden eruit halen en uw oven op ca 230°C zetten. Zet de broden weer terug in de oven als hij weer op temperatuur is. Het afbakken gebeurt onder stoom (!), dus water laten staan. Hierdoor maakt u een harde korst.

    - Na ca 25 minuten de ovendeur openen om de stoom te laten ontsnappen. Haal op dat moment ook de ovenschaal uit de oven. Pas op, want hij is heet!

    - Totale baktijd is 35 minuten. Dus nu nog 10 minuten laten doorgaren.

    - Laat de broden uitwasemen op een rooster.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!