VOLKORENTOAST
Ongeveer 3 uur 30
Ingrediënten
- 14 g verse gist
- 1 tl suiker
- 12 cl water
- 175 g bloem
- 225 g volkorenmeel
- 1 tl kaneel
- 1,5 el sésamzaad
- 13 cl olijfolie
Werkwijze
- Meng gist, suiker, 2 el bloem en 60 ml warm water in een kom.
- Zet de kom afgedekt 10 minuten op een warme plaats.
- Zeef de rest van de bloem en het volkorenmeel met de kaneel in een kom. Voeg de zemelen uit de zeef toe. Roer de geroosterde sésamzaadjes en ½ tl zout erdoor. Neem steeds een handvol deeg uit de kom en wrijf met de andere hand licht olie in het deeg. Voeg het gistmengsel en ca 60 ml warm water toe, totdat het deeg glad maar droog is.
- Kneed het 2 minuten op een met bloem bestoven werkblad. Leg het ingevette deeg in een kom en zet het afgedekt 1 u op een warme plaats.
- Vet een bakplaat in. Druk het deeg in, zodat de lucht kan ontsnappen. Verdeel het in drie porties en vorm van elke portie op een met bloem bestoven werkblad een 30 cm lange rol en leg ze op de bakplaat. Snij de deegrollen overdwars steeds in, bijna tot de onderkant, met een tussenruimte van 2 cm.
- Bedek het deeg met een doek en zet het 30 minuten op een warme plaats.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak het deeg 30 minuten tot dat de rollen hol klinken als erop getikt wordt.
- Verlaag de oventemperatuur tot 120°C.
- Laat de rollen 5 minuten afkoelen op de bakplaat. Leg een rol op een snijplank en snij de plakjes helemaal door. Leg ze plat op twee bakplaten. Bak de bovenkant in 30 minuten droog. Draai ze om en bak de andere kant in 30 minuten droog en krokant.
- Ze zijn in een luchtdichte doos drie weken houdbaar.
|