BARCHES (Joods sabbatbrood)
Ongeveer 3 uur
Ingrediënten
- 750 g tarwebloem - 2 tl zout
- 50 g suiker - 2 eieren
- de geraspte schil van een onbespoten citroen
- 25 g gist - 375 ml water
- meel om te kneden - 1 losgeklopt ei om te bestrijken
- olie of vet om in te vetten
Werkwijze
- Zeef het meel in een grote wijde kom. Doe er zout, suiker, eieren en de geraspte citroenschil bij. Meng dit alles goed doorheen.
- Brokkel de gist erover. Roer met een houten lepel of de kneedhaken van de handmixer het handwarme water door het meel. Blijf roeren tot het deeg van de kom loskomt.
- Vorm een bal van het deeg en kneed dit op een met bloem bestoven werkvlak 15 minuten met de handen, tot het stevig en veerkrachtig is, en blazen vertoont.
- Leg de deegbal terug in de met bloem bestoven kom. Schuif de kom in een plastic zak en leg hierover een schone droge theedoek.
- Laat het deeg 60 minuten bij kamertemperatuur rijzen tot het 2 x zo groot is als eerst.
- Wil men 2 vlechtbroden van verschillende grootte hebben, dan moet men het deeg verdelen in 1 stuk van 1kg en 1 van 500 g.
- We vlechten op een met meel bestoven werkblad. De beide stukken worden onderverdeeld in rollen die goed doorgekneed worden om de lucht eruit te persen.Voor de grote vlecht rollen we 3 rollen van elk 60 cm lengte elk. Voor de kleine vlecht hebben we 3 rollen van elk 40 cm.
- Leg de rollen voor een brood loodrecht voor u. Rol de rollen door het meel; dan loopt het deeg niet in elkaar over. Begin te vlechten aan de kant die het verste van u verwijderd is. Druk de uiteinden van de rollen stevig aaneen.
- Zet de kleine vlecht bovenop de grote. Leg ze op het ingevette bakblik.
- Bestrijk de broden gelijkmatig met losgeklopt ei.
- Laat de vlechten onbedekt op een warm plekje 30 minuten rijzen.
- Voor het inovenen moeten de broden opnieuw met losgeklopt ei bestreken worden. Verwarm de oven voor op 200°C.
- Bak het brood 35 minuten. Wordt de vlecht te vlug bruin, leg er dan na de 1ste helft van de baktijd alufolie over.
- Laat op een rooster afkoelen.
|