GISTDEEG
We hebben twee soorten gistdeeg: eenvoudig gistdeeg en zwaar gistdeeg.
Eenvoudig gistdeeg
- Dit bestaat uit meel, zout, suiker, gist en water of melk.
- Meng het meel, het zout en de suiker in een kom.
- Brokkel de gist erover.
- Met wat meel vermengen, lauw water of lauwe melk met een houten lepel door het meelmengsel roeren. Zo lang roeren tot het deeg van de kom loslaat.
- Bestuif uw handen met meel en vorm het deeg tot een bal en kneed het tot een glad veerkrachtig deeg in ca 10 à 15 minuten op een werkblad dat u met een beetje meel bestoven hebt.
- Doe dit tot het niet meer plakkerig is en blazen vertoont.
Zwaar gistdeeg
- Dit bestaat uit meel, zout, suiker, gist, water of melk, eieren en olie of boter.
- Maak eerst een gistzetsel om te verhinderen dat het deeg niet voldoende zou rijzen.
- Zeef het meel in een grote kom en vermeng het met het zout.
- Druk een kuiltje in het midden van het meel.
- Brokkel de gist erover.
- Vermeng met wat meel en roer met wat lauwe melk tot een papje.
- De kom met het gistmengsel in een grote plastic zak schuiven en bedekken met een schone droge theedoek.
- Zet de kom op een warm plekje en laat dit mengsel 15 minuten rijzen.
- Nadat het zich heeft verdubbeld en blazen vertoont bestrooit u het zetsel met meel, voeg er de eieren en het vet aan toe (gesmolten en tot lauw afgekoeld of in zachte lauwe vlokjes).
- Alles met de houten lepel bewerken tot het deeg van de kom loslaat.
- Vorm het deeg tot een bal en kneedt met de handen gedurende 10 à 15 minuten.
- Laat rijzen zoals bij een eenvoudig gistdeeg.
|