AMERIKAANS WITTEBROOD xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Ongeveer 4 uur
Een fijn melkbrood met een glanzende, goudbruine korst.
Ingrediënten
(Voor één brood van ca 500 g)
· 60 g boter + een klontje boter
· 15 g verse gist
· 15 g suiker + 2 tls suiker
· 1 el lauwwarm water
· Ruim 3 dl melk
· 500 g tarwebloem
· 2 tl zout
Werkwijze
· Bestrijk de binnenzijde van een langwerpige bakvorm met het klontje boter.
· Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork 2 tls suiker dooreen.
· Voeg het lauwwarme water erbij en meng alles tot een glad papje dooreen. Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het gistmengsel in ca 20 minuten schuimig worden. Als het niet schuimt is uw gist te oud.
· Giet de melk in een steelpannetje en breng het op een niet te fel vuur tegen het kookpunt aan. Verlaag de temperatuur en voeg de resterende boter bij de melk. Laat de boter smelten en haal de steelpan van het vuur.
· Laat het mengsel tot lauwwarm afkoelen.
· Zeef de bloem, de overgebleven suiker en het zout bij elkaar in een ruime, warme mengkom.
· Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en de tot lauwwarm afgekoelde melk.
· Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga zo door tot een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom ligt.
· Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het gedurende 10 minuten flink door tot u een soepel en glad deeg bekomt.
· Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1 ½ u op een warme plaats laten rijzen tot het deeg in omvang is verdubbeld.
· Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het gedurende 4 minuten flink door.
· Breng het deeg in de juiste vorm en leg het in de ingevette bakvorm.
· Afdekken met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats in ca 45 minuten rijzen tot de bovenste rand.
· Verwarm de laatste 15 minuten de oven voor op 240°C.
· Bestrijk met behulp van een kwastje de bovenzijde van het ongebakken brood met het mengsel van ei en melk.
· Inovenen en na 15 minuten de oven verlagen tot 220°C.
· Na ongeveer 30 minuten is het brood klaar. Het is klaar als het hol klinkt wanneer u er vanonder op klopt. Anders zet u het zonder vorm nog een tiental minuten terug in de oven die inmiddels een temperatuur van 190°C heeft bereikt.
· Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.
|