BAPS
Ongeveer 3 uur
Een Schots ontbijt! Heerlijke zachte broodjes die ovenvers het beste smaken, maar u mag ze opwarmen want ze zijn niet gauw oudbakken.
Ingrediënten
Voor 8 stuks
- 500 g tarwebloem - 1 tl zout
- 1 ½ dl melk+2 el melk - 1 ½ dl water
- 2 tls suiker - 1 el gistkorrels
Werkwijze
- Zeef de bloem en het zout in een ruime, warme mengkom en zet de kom op een warme plaats.
- Giet 1½ dl melk en evenveel water bij elkaar in een steelpan en maak dit mengsel op een niet te fel vuur flink warm.
- Los de suiker in het warme mengsel op en giet het geheel in een tweede kom.
- Strooi de gistkorrels op de warme vloeistof en laat het mengsel in 15 minuten flink schuimig worden.
- Snijd de boter fijn in het warme mengsel van bloem en zout.
- Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het schuimige gistmengsel.
- Kneed vervolgens alles dooreen tot een soepel deeg. Voeg zonodig nog een paar tls warm water aan toe.
- Laat het deeg onder doek en plastic folie op een warme plaats rijzen in ca 1 u tot dubbele omvang.
- Bestrijk de bakplaat met wat boter en bestuif hem vervolgens met bloem.
- Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het een paar minuten door.
- Verdeel het deeg in 8 gelijke porties.
- Kneed elke portie nog even door en vorm er tenslotte een ovaal bolletje van.
- Leg de bolletjes naast elkaar op de bakplaat en laat ze in ca 20 minuten op een warme plaats rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 220°C.
- Bestrijk de bolletjes met de resterende melk en bak ze in ca 20 minuten in de hete oven goudbruin en gaar.
- Warm opdienen met roomboter.
|