BROOD VOOR HAASTIGE BAKKERS
Ongeveer 2 uur 45
Dit brood wordt kort gekneed en rijst maar één keer. Het is een vrij grof brood dat helaas niet lang vers blijft.
Ingrediënten
- 3 dl + 1 el lauwwarm water
- 1 el geplette tarwekorrels
Werkwijze
- Bestrijk een langwerpige bakvorm met de (zachte) boter.
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
- Voeg er een el lauwwarm water bij en meng alles goed dooreen tot een glad papje is verkregen.
- Zet het mengsel ca 20 minuten op een warme, tochtvrije plaats.
- Stort de tarwebloem, het volkorenmeel en het zout in een grote wijde kom.
- Maak een kuiltje in het midden en giet hierin de gistoplossing en het resterende lauwwarme water.
- Meng met een houten lepel geleidelijk aan de droge ingrediënten dooreen het vocht. Ga door tot het deeg als een bal in de kom ligt.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het gedurende 3 minuten flink door.
- Breng het deeg in de gewenste vorm en leg het in een ingevette bakvorm.
- Afdekken met doek en plastic folie en ca 1 ½ u laten rijzen tot het deeg tot aan de bovenkant komt.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.
- Bak het brood in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
- Contoleer na het bakken of het brood gaar is: klop met uw vingers op de onderkant, als het hol klinkt is het gaar. Anders legt u het nog ca 10 minuten zonder vorm in een oven op 190°C.
- Laat het brood uitzweten op een rooster.
|