BROODSTENGELS
Ongeveer 2 uur 30
Deze stengels kunt u lange tijd bewaren als u ze in een goed gesloten blik opbergt.
Ingrediënten
Voor 32 stengels
- 2 ½ dl melk - 15 g verse gist
- 2 tls suiker - 500 g tarwemeel
- 2 tls zout - 2 els boter (30g)
- Melk of water naar keuze - Fijn zeezout naar keuze
Werkwijze
- Breng op een matig vuur de melk tot net onder het kookpunt. Haal de melk van het vuur en laat ze tot lauwwarm afkoelen.
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker onder.
- Voeg er een klein beetje van de lauwwarme melk bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
- Zet het kommetje 20 minuten op een warme plaats tot het schuimig wordt.
- Zeef de bloem en het zout bij elkaar in een grote kom en maak in het midden in de bloem een kuiltje en giet hierin de gistoplossing.
- Laat de boter in de warme melk wegsmelten.
- Giet ook deze vloeistof in het kuiltje.
- Meng geleidelijk aan de droge ingrediënten door het vocht en ga door tot u een samenhangend deeg bekomt.
- Dek de kom af met doek en plastic folie en laat het deeg op een warme plaats 45 minuten rijzen.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het 3 minuten flink door.
- Draai het deeg tot een cilinder en snijd met een scherp mes in 32 gelijke stukjes.
- Rol elke portie tot een stengel zo dik als uw pink, en 15-20 cm lang.
- Leg de stengels op een bakplaat en laat ze afgedekt 20 minuten rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Schuif de bakplaat in de hete oven.
- Verlaag na 10 minuten de temperatuur tot 180°C.
- Bak de stengels vervolgens in 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat ze afkoelen op een rooster
- Zoute broodstengels : bestrijk de broodstengels vóór ze geheel afgekoeld zijn met wat melk of water en bestrooi ze met fijn zeezout.
|