Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    06-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brioche

    BRIOCHE

    Grote: ongeveer 9 uur 30 Kleine: ongeveer 7 uur 45

    Ingrediënten

    Voor 1 grote brioche of 8 kleine

    • 90 g boter
    • 240 g tarwebloem
    • 15 g verse gist
    • 2 tls zout
    • 4 tls fijne kristalsuiker
    • 2 eieren
    • 2-3 els melk
    • Voor de glans: 1 losgeklopt ei

    Werkwijze

    • Leg de boter op een marmeren plaat of op een plank, die met een vel vetvrij papier is bedekt.
    • Klop de boter met behulp van een deegrol zacht en druk hem met de muis van uw hand plat.
    • Schraap de zachte boter met een mes van zijn ondergrond en strijk hem op een bord.
    • Maak de marmeren plaat of plank schoon en droog hem zorgvuldig af alvorens u er de bloem op zeeft.
    • Schuif met de hand ¼ van de bloem opzij en maak in het midden van deze portie een kuiltje.
    • Laat de gist in kruimeltjes in het kuiltje vallen en voeg er een weinig warm water bij, net voldoende om de gist op te lossen.
    • Meng met de vingers alles tot een soepel deegje dooreen.
    • Draai het deeg tot een balletje en maak hierin met een scherp mes kruiselings twee insnijdingen.
    • Laat het deegballetje in een kommetje met lauwwarm water glijden.
    • Geef het deegballetje 8 minuten rust. Het deeg komt in die tijd bovendrijven en wordt tweemaal zo groot.
    • Schep het deegballetje met uw hand uit het water en leg het op een doek. Giet het kommetje leeg en zet het ondersteboven over het deegballetje om uitdrogen te voorkomen.
    • Strooi het zout en de suiker over de resterende bloem. Maak in het midden een kuiltje en laat hierin de eieren glijden.
    • Voeg er een scheutje melk bij en meng met uw vingers eieren en melk dooreen.

    • Neem geleidelijk aan de bloem in het mengsel op. Blijf doorgaan, zonodig onder toevoeging van meer melk, tot een vrij kleverig deeg is ontstaan.
    • Maak het deeg soepel door het met de hand omhoog te trekken en weer op de plank neer te slaan. Ga hiermee door tot na ca 10 minuten een heel elastisch deeg is ontstaan, dat zoveel “body” heeft dat het nog nauwelijks meer aan de vingers plakt.
    • Meng vervolgens beetje bij beetje de zachte boter door het deeg. Voeg niet meer dan twee els tegelijk toe. Trek na elke toevoeging het deeg op de gebruikelijke wijze omhoog en wrijf het op de plank uit.
    • Meng op deze wijze alle boter door het deeg. Het mengsel wordt volkomen glad en is dermate samenhangend dat uw vingers a.h.w. schoon blijven.
    • Werk vervolgens op de bekende wijze het uitgelekte deegballetje door het deeg heen.
    • Schraap het deeg met een mes van de plank en druk het tussen uw handen tot een bal.
    • Leg het deeg in een met bloem bestoven kom en laat het afgedekt met doek en plastic folie op een warme plaats in ca 3 u tot dubbele omvang rijzen.
    • Druk het deeg in de kom met de volle vuist plat en dek de kom opnieuw af met een vel aluminium folie. Zet de kom minstens 4 u (of een nacht lang) in de koelkast.
    • Haal na deze koel rustperiode de kom uit de koelkast. Het deeg is thans stevig genoeg om in model gebracht te worden. Het moet daarna nog eenmaal rijzen voor het tenslotte gebakken wordt.
    • Bestrijk voor een grote brioche een gekartelde briochevorm (inhoud ½ l) of een bakplaat met boter.
    • Laat het deeg uit de kom op een met bloem bestoven plank of marmeren plaat glijden.
    • Kneed het korte tijd luchtig door en draai er een cilinder van.
    • Snijd met een scherp mes ¼ van de cilinder af. Draai het grootste stuk tot een bal en leg deze in de vorm (of op de bakplaat). Maak middenop de bal een kuiltje door 3 vingers in het deeg te steken.
    • Draai van het resterende deeg een balletje en druk dit aan een kant tot een punt. Druk de punt van het balletje stevig in het kuiltje van de grote bal.
    • Maak met een mes rondom het “kroontje” een paar inkepingen in de grote bal.
    • Dek de vorm of de bakplaat af met doek en plastic folie en zet het op een warme plaats.
    • Laat het deeg nogmaals 15 minuten rijzen.
    • Verwarm de oven voor op 240°C.

    • Bestrijk de bovenzijde van de brioche na het rijzen met losgeklopt ei.
    • Plaats de vorm of de bakplaat in de oven en verlaag na 20 minuten de oven tot 180°C. De brioche is ondertussen al mooi gerezen en enigszins goudbruin van kleur.
    • Laat de brioche nog een ½ u verder bakken.
    • Een brioche is gaar wanneer hij diep-goudbruin van kleur is en een metalen pen, die ter controle in het deeg wordt gestoken weer schoon tevoorschijn komt.
    • Haal de brioche uit de oven en zet hem met vorm en al op een metalen rooster. Laat hem 25 minuten afkoelen alvorens u de vorm verwijdert.

    De kleine, eenpersoons brioches worden op de volgende manier gemaakt:

    • Beboter allereerst 8 kleine brioche-vormpjes.
    • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het luchtig door.
    • Draai het tot een cilinder en verdeel deze in 8 gelijke delen (ter grootte van een kippenei).
    • Snijd van elke portie 1/3 af en rol het grootste stuk telkens tot een bal.
    • Leg deze deegballetjes in de vormpjes en maak bovenin elk balletje een klein kuiltje et uw vinger.
    • Draai het deeg dat van elke portie overblijft tot piepkleine balletjes en druk deze aan een kant tot een puntje.
    • Druk deze balletjes met het punt naar beneden in de kuiltjes vast.
    • Zet de gevulde vormpjes op een bakplaat en laat het deeg nog afgedekt 15 minuten op een warme plaats rijzen.
    • Verwarm de oven voor op 220°C.
    • Bestrijk elke brioche met wat losgeklopt ei.
    • Bak ze in 15 minuten af tot ze goudbruin en gaar zijn.
    • Haal de brioches uit de oven en ze met vorm en al op een metalen rooster.
    • Haal ze na 20 minuten uit hun vorm.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!